hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának genetikai háttere

Amerikai kutatók a cukorbetegség hátterében álló molekuláris változásokat tanulmányozva számos új felfedezést tettek.

hirdetés

A Cell Metabolism október 18-án közölte a Weill Cornell Medicine kutatóinak cikkét, amelyben a cukorbetegség során bekövetkező változásokat tárták fel a kutatók az eddigi legkiterjedtebb vizsgálat során - összesen 20 gén együttes hatását vizsgálták egyetlen kutatáson belül.

Mind a genetikai, mind a környezeti tényezők, például az elhízás és a krónikus stressz növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A genetikai tényezők szerepének értékelése önmagában (tehát környezeti tényezők figyelembevétele nélkül) is hatalmas projekt. Korábbi vizsgálatok során a kutatók eddig több mint 290 olyan helyet azonosítottak a genomon belül, ahol a DNS megváltozása növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. Ezen lókuszok közül néhány ismert géneken belül található, de a legtöbb olyan régiókban működik, amelyek a közeli gének expresszióját szabályozzák.

A mostani kutatás során a kutatócsoport 20 olyan génre összpontosított, amelyeket korábbi vizsgálatok már egyértelműen a cukorbetegséghez hozzájáruló kockázati tényezőként azonosítottak. Vizsgálataikat a CRISPR-Cas9 génszerkesztő rendszerrel kezdték, amellyel 20 azonos őssejthalmazon belül egyenként kikapcsolták ezeket a géneket. Ezek az őssejtek képesek voltak bármilyen érett sejtté differenciálódni, de a kutatók arra vették rá őket, hogy inzulintermelő β-sejtekké váljanak. Ezután megvizsgálták az egyes gének elvesztésének hatását öt, az inzulintermeléssel és a β-sejtek egészségével kapcsolatos tulajdonságra. Hogy értelmezni tudják az összegyűjtött hatalmas adatmennyiséget, a kutatócsoport saját számítógépes modelleket fejlesztett ki az adatok elemzésére, ami számos további felfedezéshez vezetett: mind a 20 mutáció β-sejtekre gyakorolt hatását összehasonlítva négy további olyan gént sikerült azonosítani, amelyek mindegyike egy-egy újonnan felfedezett, az inzulintermeléshez hozzájáruló élettani útvonalat képvisel.

A kutatók azt is megállapították, hogy az eredeti 20 gén közül csak egy, a HNF4A nevű gén járult hozzá mind az öt vizsgált tulajdonság megváltozásához. Ez nyilvánvalóan azért van így, mert olyan főszabályozóként működik, amely más gének aktivitását szabályozza. A tanulmányban a kutatók egy konkrét példát is hoztak arra, hogy egy apró, a gének közötti térben elhelyezkedő változás hogyan járul hozzá a cukorbetegség kockázatához azáltal, hogy zavarja a HNF4A közeli géneket szabályozó képességét.

A tanulmány hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben az összes genetikai és környezeti tényező feltárható legyen, illetve, hogy hatékonyabb eszközöket, hatóanyagokat fejleszthessünk ki a cukorbetegség megelőzésére, és új ötleteket dolgozhassunk ki a kezeléssel kapcsolatban is.

A cikk szerzői megjegyzik, hogy az általuk alkalmazott kutatási megközelítés a cukorbetegségen kívül más gyakori poligénes betegségekben is használható lehet, így például Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban és Crohn-betegségben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Large-scale study reveals new genetic details of diabetes

Functional interrogation of twenty type 2 diabetes-associated genes using isogenic human embryonic stem cell-derived β-like cells

Irodalmi hivatkozás:

Dongxiang Xue et al, Functional interrogation of twenty type 2 diabetes-associated genes using isogenic human embryonic stem cell-derived β-like cells, Cell Metabolism (2023). DOI: 10.1016/j.cmet.2023.09.013

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.