hirdetés

Heveny neurokardiológiai kórképek

Főbb tézisek:

  1. A kardiális embolia a stroke gyakori oka. Embolusok képződhetnek szívritmuszavar, elsősorban pitvarfibrilláció esetén, szív-infarctus után, billentyűbetegségben, valamint jobb-bal shunt (pl. nyitott foramen ovale) következtében, amikor a vénás rendszerből juthatnak a nagyvérkörbe. Ez indokolja a stroke-ot szenvedett betegek kardiológiai vizsgálatát. Pitvarfibrilláció és fali aneurysma esetén, ha lehet, alvadásgátló kezelés végzendő. Nyitott foramen ovale meglétekor elsősorban (endovaszkuláris) zárás és thrombocyta-aggregáció-gátló kezelés, másodsorban alvadásgátlás ajánlható.
  2. A stroke-ot szenvedett betegeken atherosclerosis-szűrést kell végezni a nyaki és az intracranialis erek ultrahangvizsgálatával. Ezt esetenként MR-angiográfia, transoesophagealis echokardiográfia és CT egészítheti ki. A carotisok tüneteket okozó, 50–95%-os szűkülete esetén stent behelyezése vagy endarterectomia mérlegelendő. A másodlagos profilaxis fontos eleme a konzekvens vérnyomáscsökkentő kezelés, angiotenzin-receptor-antagonista alkalmazása és a gyógyszeres lipidcsökkentés.
  3. A nagyfokú vérnyomáscsökkenés ischaemiához vezethet, különösen az agyat ellátó erek szűkülete esetén vagy az ischaemiás eseményt követő heveny szakban. Ezért a hirtelen vérnyomásesést szoros, esetenként invazív monitorozás és könnyen szabályozható (intravénás) vérnyomáscsökkentés révén kerülni kell.
  4. Az intracranialis vérzést követő EKG-eltérések nem mindig kórjelzők, de követésük indokolt. Subarachnoidealis vérzés esetén a monitorozás és vérnyomás-beállítás célja a műtét előtt normotoniás értékek elérése az utánvérzés megelőzésére. Műtét vagy endovaszkuláris kezelés (coiling) után, különösen vasospasmus kimutatása esetén, kerülni kell a vérnyomás hirtelen csökkentését. Esetenként a hypervolaemiás, hemodilúciós kezelés védelmet nyújt a vasospasmusból eredő infarctus ellen. Intracerebrális vérzés esetén kerülni kell a nagyfokú vérnyomás-ingadozást, amely az intracranialis nyomást emelve rontja az agyi vérátáramlást.
  5. Az epilepsziás rohamok (néha veszélyes) szívritmuszavarokhoz vezethetnek. Megfordítva, ritmuszavar is kiválthat görcsrohamot.
  6. A neurokardiogén syncopét vegetatív szabályozási zavar okozza. A diagnosztika alapja a billenőasztalos vizsgálat. A béta-blokkoló-kezelés hasznosságát vitatják; kezelési lehetőségként vizsgálat alatt áll a szerotoninvisszavétel-gátló paroxetin.
  7. Koronarográfia miatt 0,2–0,4%-os valószínűséggel következik be agyi esemény. Az endovaszkuláris és különösen a műtéti beavatkozások az alkalmazott eljárástól és a kockázati tényezőktől függően jóval nagyobb (a neurológiai, neuropszichológiai vagy képalkotó vizsgálati módszertől függően 3–37%-os) kockázattal járnak. A patomechanizmus legtöbbször kardiális embolia, ritkábban hemodinamikai eredetű inzultus.
  8. A másodlagos prevencióban az újabb vizsgálatok szerint hatásosnak bizonyultak az ACE-gátlók, valamint az angiotenzin-receptor-antagonisták, diuretikummal vagy anélkül. A candesartan adása már a stroke utáni heveny szakban megkezdődhet. A sztatinok csökkentik a stroke kockázatát, valószínűleg a kiindulási koleszterinértéktől függetlenül is.

A neurológia és a kardiológia átfedő területeit az 1980-as évek közepe óta „neurokardiológia” néven foglalják össze. A vaszkuláris neurológia, a neurológiai intenzív terápia és a kardiológia előrehaladásához a neurológusok és a kardiológusok szoros együttműködésére van szükség mind a klinikai gyakorlatban, mind a kutatások terén. A következőkben az interdiszciplináris neurokardiológiai kérdések felvázolására és megvitatására teszünk kísérletet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
A. R. Luft - J. Waltenberger
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.