hirdetés

Javulhat a túlélés kiterjedt kissejtes tüdőrákban

Ismét bebizonyosodott, hogy kiterjedt kissejtes tüdőrákban a standard kemoterápia mellé adott PD-L1 gátló meghosszabbítja a betegek túlélését.

hirdetés

A World Conference on Lung Cancer 2018-as kongresszusán előadott IMpower133 vizsgálat elsőként igazolta, hogy kiterjedt kissejtes tüdőrákban (ES-SCLC, extensive stage, small cell lung cancer) a standard kemoterápia mellé adott programozott sejthalál ligand (PD-L1) gátló atezolizumab (Trecentriq, Genentech) 30%-kal meghosszabbítja a teljes túlélést az egyedüli kemoterápiához képest, ami az utóbbi évtizedek legjelentősebb eredménye volt a betegség kezelése terén.

Az idei 2019-es találkozón CASPIAN elnevezésű fázis 3 vizsgálat eredményei szerint egy másik PD-L1 gátló, a durvalumab (Imfinzi, Astra Zeneca) hozott hasonlóan jó eredményeket. A szert carboplatin (Paraplatin, Bristol-Myers Squibb) vagy cisplatin ( Platinol, Bristol-Myers Squibb) plusz etoposid kemoterápia mellé adva, majd fenntartó terápiaként önmagában adva 27%-kal meghosszabbítja a túlélést az egyedüli kemoterápiához képest annak ellenére, hogy a kemoterápiás csoport betegei akár két további kemoterápiás ciklusban is részesültek.

Dr. Luis Paz-Ares professzor (Hospital Universitario 12 de Octubre, Madrid, Spain) elmondta, hogy a platina plusz etoposid kezelésre kezdetben jelentős válasz alakul ki, de ez nem tartós, a kezelés megkezdése után 6 hónapon belül kiújulás jelentkezik, az átlagos túlélés mindössze 10 hónap. A CASPIAN vizsgálatban kimutatták, hogy a kemoterápia mellé durvalumabot adva jobb túlélés érhető el az akár hat ciklus kemoterápia plusz proflaktikus koponyabesugárzás robosztus kezeléssel szemben. Dr. Paz-Ares szerint „ez a kiterjedt SCLC-ben szenvedő betegek fontos új kezelési lehetősége.”

Az Imfinzi (durvalumab, AstraZeneca) egy humán monoklonális antitest, mely a PD-L1-hez kötődve megakadályozza a PD-L1 és a PD-1, valamint a CD80 közötti interakciót, megakadályozva a daganat immun-kikapcsoló taktikáját. A szer számos országban (pl. USA, Kanada, Ausztrália, Brazília, Izrael) előrehaladott, súlyosan előkezelt hólyagrákban van törzskönyvezve, míg hazánkban legalább 1% PD-L1 expressziót mutató NSCLC-ben, platina alapú kemoterápia után stabilan maradó tumorok esetén használják. A szert széles körűen vizsgálják monoterápiában, tremelimumabbal (egy anti-CTLA4 monoklonális antitesttel) való kombinációban egyéb szolid daganatokban is.   

A CASPIAN vizsgálatban 268 ES-SCLC-ben szenvedő beteg durvalumab plusz kombinált kemoterápiás(EP): carboplatin+ eposid vagy cisplatin+etoposid kezelést kapott, melyet fenntartó durvalumab adagolás követett, 269 beteg pedig csak kombinációs kemoterápiás kezelésben részesült. A beválasztáskor a betegek jó általános állapotban voltak, de megengedett volt agyi áttétes beteg beválasztása is. A durvalumabot háromhetente, négy ciklusban 1500 mg-os adagban adták az EP kemoterápiával, majd fenntartó adagolásként a durvalumabot ugyanebben a dózisban négy hetenként kapták a betegek a betegség progressziójáig. Az egyedüli kemoterápiás csoportban EP kezelést adtak 3 hetenként, akár 6 ciklusban is. A betegek 57%-a részesült 6 ciklus kemoterápiában, és az EP kombinációk háromnegyede carboplatint tartalmazott. A durvalumabból átlagosan 7 ciklust kaptak a kísérleti karon lévő betegek. 12 hónap követés után a PD-L1 gátlóval kiegészített kezelésben részesült betegek 53,7%-a volt életben, míg az egyedüli kemoterápiás csoportban csak 39,8%, 18 hónap multán után a durvalumab csoport betegeinek 33,9%-a, míg az EP csoport betegeinek csak 24,7% volt életben (HR: 0,73). A progressziómentes túlélés (PFS) szintén a durvalumabos betegek csoportjában volt hosszabb: 12 hónapnál a darvalumabot is kapó kísérletes csoportban a betegek 17,5%-a, az EP csoportban csak a betegek 4,7%-a volt progressziómentes. Grade 3-4 mellékhatás (AE) gyakorlatilag azonos arányban jelentkezett: 61,5%-ban a durvalumab+EP csoportban, 62,4%-ban az egyedüli EP csoportban, súlyos mellékhatás szintén nagyjából azonos arányban fordult elő: 30,9% vs 36,1% az előző sorrendben. A kezelés mindkét csoportban 9,4%-ban kellett felfüggeszteni. Az immun-mediált mellékhatások – nem meglepően – a durvalumab csoportban voltak gyakoribbak: 19,6% vs 2,6%-ban fordultak elő.

Az eredményeket igen mérsékelteknek minősítő Myung-Ju Ahn-nak (Sungkyunkwan University, Seoul, Koreai Köztársaság) az IMpower133 vizsgálat vezetője, Dr. Stephen Liu (Georgetown University, Washington DC) azt válaszolta, hogy a halálozási kockázat csaknem 30%-os csökkenése az ő értelmezésében jelentős javulás – különösen annak fényében, hogy az ES-SCLC-ben eddig végzett számos vizsgálat közül egy sem mutatott értékelhető javulást. Szerinte a durvalumab plusz etoposid plusz carboplatin (vagy cisplatin) kezelés tekintendő a továbbiakban az ES-SCLC standard kezelésének.    

Források:

1. Harrison P. Confirmed: OS better with immunotherapy in small cell lung cancer. Medscape Medical News > Conference News > WCLC 2019. September 13, 2019.

2. IASLC World Conference on Lung Cancer (WCLC) 2019: Abstract PL02.11. Presented September 9, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.