hirdetés

Kannabisz és koszorúér-betegség

Egy újabb kutatás szerint a gyakori kannabisz használat növeli a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Dr. Ishan Paranjpe (Stanford University, California) és munkatársainak az American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC) 2023-mas kongresszusán március 5-én bemutatott kutatása igazolta, hogy a kannabisz nem teljesen jóindulatú, mindennapos fogyasztása kannabisz érgyulladást okoz, ami erősíti azt a hipotézist, hogy a marihuána hosszabb ideig tartó használata, a nagyobb expozíció, növelni fogja az atheroscleroticus kardiovaszkuláris betegség (ASCVD) kockázatát.

A kutatás első, megfigyeléses részében egy nagy populációalapú amerikai kohorszban azt találták, hogy a napi kannabiszhasználat 34%-kal növelte a koszorúér-betegség (CAD) kockázatát -re, mint a marihuánát nem fogyasztókhoz képest. A ritkább használat nem járt együtt a CAD megnövekedett esélyével.

A vizsgálat második második részben azt mutatták ki, hogy a kannabiszhasználati rendellenességre vagy súlyos kannabiszfüggőségre genetikailag hajlamos embereknél nagyobb volt a CAD kockázata, mint másoknál. Az ok-okozati összefüggés lehet a kannabisz és a szívbetegség között független az alkohol- és cigarettafogyasztástól.

All of Us" kohorsz

A tanulmány első részében a kutatók az Egyesült Államok 340 fekvő- és járóbeteg-intézetében gyűjtött "All of Us" kohorsz 18 éves vagy annál idősebb felnőttjei közül 57 958-an válaszoltak egy a kannabisz használatára vonatkozó kérdőívre. A válaszolók közül 39 678-an soha nem használták kannabiszt, akik pedig az elmúlt 3 hónapban gyógyszeres vagy rekreációs célból, ehető vagy dohány- illetve vaping formában fogyasztottak kannabiszt, azok közül 8749-en egyszer vagy kétszer, 2075-en havonta, 2720-an hetente, 4736-an pedig naponta éltek a szerrel. Az orvosi feljegyzések alapján 3506 személynek volt CAD-je. Csak a marihuánát naponta fogyasztóknál volt szignifikánsan nagyobb a CAD kockázata a soha nem használókhoz képest (odds ratio [OR], 1,34; P = 0,001) az életkor, a születéskori nem, a magas vérnyomás, a hiperlipidémia, a 2-es típusú cukorbetegség, a BMI, az iskolai végzettség és a biztosítási státusz és a dohányzás szerinti kiigazítás után. A marihuánát naponta fogyasztók medián életkora 41 év volt, míg azoké, akik a szert az elmúlt 3 hónapban egyszer sem fogyasztották: 59 év volt.

GWAS elemzések

A kutatók ezután Mendel-féle randomizációs analízist végeztek a kannabiszhasználati rendellenesség és a CAD genom-szintű asszociációs tanulmányain (GWAS) alapján. "A kannabiszhasználati rendellenesség a súlyos kannabisz-függőség pszichiátriai diagnózisa, hasonlóan az alkoholfüggőség esetén alkalmazott "alkoholhasználati zavarhoz" - magyarázta Paranjpe. "A pontos definíció magában foglalja a jelentős függőséget okozó gyakori használatot (de nem határozza a használat gyakoriságát)." A kannabiszhasználati rendellenességre vonatkozó GWAS-adatok három kohorsz közelmúltbeli metaanalíziséből a Psychiatric Genomics Consortium Substance Use Disorders munkacsoportja, az iPSYCH és a deCODE analízisből származnak, a CAD GWAS-statisztikáit pedig a CARDIoGRAMplusC4D konzorcium bocsátotta a szerzők rendelkezésére.

A kannabiszhasználati zavar szignifikánsan megnövekedett CAD esélyekkel járt (OR, 1,05; P = 0,001), amely a cigaretta- és alkoholfogyasztáshoz való igazítás után is megmaradt (OR, 1,04; P = 1,07).

Forrás:

American College of Cardiology (ACC) Scientific Session/World Congress of Cardiology (WCC) 2023: Abstract #1458-186. Presented March 5, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.