hirdetés

Kevesebb vérkoleszterin – ritkább szürkehályog

A sztatinok adásával a kedvezőtlen koleszterin szérumszintjének csökkentése mérsékli a kardiovaszkuláris események gyakoriságát. Egy új vizsgálat a sztatinkezelés újabb előnyét is igazolta: hatásukra a szürkehályog gyakorisága is csökken.

hirdetés

A sztatin gyógyszercsoport különböző készítményeinek alkalmazásával a kardiovaszkuláris kórképek előfordulását sikerült csökkenteni, és a terápiás ajánlások hangsúlyozzák, hogy a várható kedvező eredmény szignifikánsan meghaladja az esetleges mellékhatások veszélyét, de sem az előnyökről, sem a veszélyekről szerzett tudásunk nem hiánytalan. Ilyen megfontolásokkal indították el New Yorkban a Weill Cornell Medical College kutatói azt a tanulmányt, amelyben 1873, tünetmentes aortaszűkület diagnózisával megfigyelt beteg koleszterincsökkentő kezeléséről gyűjtöttek adatokat.

A megfigyelt betegcsoportba csak olyanokat soroltak be, akiknek az anamnézisében diabétesz, koszorúér-betegség vagy más komorbid állapot nem szerepelt. Gondos szemészeti vizsgálat igazolta, hogy a résztvevők körében szürkehályog nem fordult elő. A teljes csoport fele placebót, a másik fele kombinált koleszterincsökkentő terápiát – napi 40 simvastatint és 10 mg ezetimibet – kapott. A tanulmány elsődleges végpontja a katarakta átlagosan több mint 4 év alatti előfordulása volt. Az eredményeket az American Journal of Cardiology december 15-ei száma közölte.

A statisztikai értékelésben figyelembe vették az életkort, a betegek nemét, az esetleges prednizolonkezelést, a dohányzást, a kiindulási koleszterinszintet és a nagy érzékenységű módszerrel mért C-reaktív proteint. A szürkehályog kialakulására kapott relatív hazárd 0,56 volt (p=0,34). Az átlagosan 4,3 éves megfigyelési idő alatt 65 betegnek (3,5%) keletkezett szürkehályogja, átlagéletkoruk 68 év, 39%-uk nő. „A placebóhoz képest a simvastatin + ezetimib 44%-kal csökkentette a szürkehályog esélyét – foglalták össze Casper N. Bang és mtsai a megjelent cikk lényegét. – Ez a hatás újabb adalék a sztatinkezelés hatás/kockázat arányának megítéléséhez.”

A szemészeti szakirodalom mind több anyaga igazolja, hogy a szürkehályog a korosodó emberiség egyik legjelentősebb társadalmi gondja. Az American Academy of Ophthalmology 2013-ban tartott kongresszusán Gary C. Brown és munkacsoportja áttekintette a szürkehályog USA-ban fölmérhető egészségigazdasági fontosságát, a tanulmány az Ophthalmology 2013. decemberi számában jelent meg. A szürkehályog mintegy 24,5 millió amerikai szemét homályosítja el. Egy évi kohorsz első szemműtétje 13 év alatt 123,4 milliárd dollár egészségügyi megtakarítást jelent a társadalom számára. Az USA egészségügye mind többet nyert ennek kapcsán, mert a számítások szerint egy-egy kataraktaoperáció 2012-ben 34,4%-kal került kevesebbe, mint 2000-ben, de az inflációt figyelembe véve 85%-kal lett olcsóbb, mint 1985-ben volt.

A legfontosabb a betegek javulása: nemcsak jobban látnak, de ausztrál kutatók eredményei szerint a kataraktaműtét után tovább is élnek. A Blue Mountains Eye Study 2 éve azt bizonyította, hogy a sikeres szürkehályogműtétet követően a halálozás esélye 40%-kal lett jobb a műtétre nem vállalkozó kortársakhoz képest.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.