hirdetés

A sztatinok védik az agyat és a szemet

A European Society of Cardiology éves amszterdami találkozóján ismertetett két vizsgálat szerint a sztatinok védenek a demenciától és a szürkehályogtól.

hirdetés

Dr. Cho Kai Wu (Országos Tajvani Egyetemi Kórház, Tajpej) és munkatársai arról számoltak be, hogy egy retrospektív elemzésbe 57 669 ( 65 évesnél idősebb) beteget vontak be. Azokban, akiknek napi sztatin adagjuk a legmagasabb tercilisbe esett, 59%-kal kisebb volt a kockázata az újonnan keletkezett demenciának, mint a kontroll csoportba tartozóknak.

A védő hatás – bár kisebb mértékben – azokban is megmutatkozott, akiknek napi sztatin adagja a közepes vagy az alsó tercilisbe tartozott. Náluk a kockázatcsökkenés mértéke 38%, illetve 31% volt (p<0,001 a trendre).

Az elemzéshez a tajvani országos egészségbiztosítóhoz tartozó 1 millió személyt választottak ki, közülük 57 669 olyan személy volt, aki idősebb volt 65 évesnél és kórtörténetében 1997-ben és 1998-ban nem szerepelt a demencia. Az átlagos követési idő 4,5 év volt. A betegek közül 42 461 nem szedett sztatint; ők alkották a kontroll csoportot; 15 200 beteget kezeltek sztatinnal. A kutatók a két kohorszban összesen 5516 újonnan keletkezett demenciát találtak.

A sztatint szedőket nem csak a napi dózis, hanem a teljes ekvivalens dózis szerint is tercilisekbe sorolták – ez a követés teljes időtartamára vonatkozott. A teljes ekvivalens dózis felső tercilisébe tartozókban 67%-kal kisebb volt az újonnan kialakult demencia kockázata, mint a kontroll személyekben. Itt is érvényesült a védő hatás a középső és az alsó tercilisbe esőkben is, habár kisebb mértékben: a kockázatcsökkenés 37%, illetve 23% volt (p<0,001 a trendre).

A sztatinok védő hatása megmaradt a különböző korcsoportokban, mindkét nemben és az eltérő kardiovaszkuláris kockázatú csoportokban is.

A kutatók nem tettek különbséget a különféle típusú demenciák között, de dr. Wu szerint a sztatinok jótékony hatása valószínűleg a vaszkuláris eredetű demenciák csökkenésének tudható be – az Alzheimer-kór mellett ez a demencia leggyakoribb típusa.

Egy amerikai kommentátor felhívta a figyelmet arra, hogy a kínaiakban nagyobb a stroke kockázata, mint más populációkban. Azt feltételezte, hogy a demencia gyakoriságának csökkenése a mikroinfarktusok okozta demenciák kisebb számának köszönhető. E feltevés igazolására azonban további vizsgálatok szükségesek. A kutatók elmondták, hogy a demenciák arányát leghatásosabban a nagy potenciájú sztatinok – pl. az atorvasztatin és a rozuvasztatin – csökkentették, ezek esetében erős dózis-válasz kapcsolat volt kimutatható.

A másik vizsgálatot dr. John B. Kostis (UMDNJ–Robert Wood Johnson Orvostudományi Egyetem, New Brunswick, NJ, USA) és munkatársai végezték, és eredményeik szerint a sztatint szedők körében 20%-kal kisebb volt a szürkehályog kockázata, mint a sztatint nem szedőkben. Az abszolút kockázatcsökkenés 14%-os volt, ami azt jelenti, hogy egyetlen szürkehályog megelőzéséhez 71 személyt kell sztatinnal kezelni. A sztatinok jó hatása akkor volt a legkifejezettebb, ha a kezelést fiatalabb korban kezdték el. A 40-es éveikben levő betegekben felére csökkent a kockázat, míg a 70-es éveiket taposókban csak 10%-os volt a kockázatcsökkenés.

A szürkehályog kialakulására kifejtett hatás attól is függött, hogy mennyi ideig szedték a betegek a gyógyszert. Azokban például, akik 14 éve alkalmazták a sztatint, 55%-kal csökkent a kockázat, míg azokban, akik csak 6 hónapja, csupán 10%-os volt a kockázatcsökkenés mértéke.

Ez a metaanalízis 13 klinikai vizsgálatot és összesen 2,4 millió személyt tartalmazott. Összesen 25 618 betegben alakult ki szürkehályog. A sztatint átlagosan 54 hónapig szedték a személyek, az átlagos életkor 61 év volt, és a személyek közel 60%-a férfi volt.

Az eredményeket több szenzitivitás elemzés is alátámasztotta – mondták el a szerzők.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.