hirdetés

Kiknek adható a felnőttkori RSV-fertőzés elleni védőoltás?

A 60 éves és idősebb felnőttek számára két újonnan engedélyezett légúti szinciális vírus (RSV) elleni vakcina képes lehet megelőzni a súlyos RSV-betegség kockázatának kitettek megbetegedését.

hirdetés

A legtöbb felnőttkori légúti óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncytial virus) okozta fertőzés az idősebb korosztályban fordul elő, és becslések szerint az USÁ-ban évente 60-160 000 kórházi kezelést és 6000-10 000 halálesetet okoz a 65 évesnél idősebbek körében.

Két új vakcina

2023 májusában az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta az első vakcinákat az RSV okozta alsó légúti betegség (LRTD, lower respiratory tract disease) megelőzésére ≥60 éves felnőtteknél. Az RSVPreF3 (Arexvy, GSK) egy 1 adag (0,5 ml) adjuvált (AS01E) rekombináns stabilizált prefúziós F-fehérje (preF) vakcina. Az RSVpreF (Abrysvo, Pfizer) egy 1 dózisú (0,5 ml) rekombináns stabilizált preF stabilizált vakcina.

Június 21-én az Immunizációs Gyakorlati Tanácsadó Bizottság (ACIP) azt ajánlotta, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó személyek kapjanak egy adag RSV elleni vakcinát, megosztott döntéshozatal mellett. A megosztott döntéshozatal ajánlása miatt az ACIP döntése eltér a rutinszerű és a kockázatalapú oltási ajánlásoktól. A megosztott döntéshozatal az jelenti, hogy egy adott korcsoportban vagy kockázati csoportban nem mindenki számára ajánlják a védőoltást, hanem az oltás beadásával kapcsolatos döntés a beteg megbetegedési kockázatának és jellemzőinek, preferenciáinak és értékeinek, az orvos klinikai mérlegelésének, valamint a vakcina teljesítményének figyelembevételével születik meg.

A Morbidity and Mortality Weekly Report című szaklapban megjelent cikk szerzői arról számolnak be, hogy a GSK vagy a Pfizer RSV-vakcinák egy adagjával történő oltás mérsékelt illetve vagy magas hatékonyságúnak bizonyult az RSV-vel összefüggő tüneteket okozó alsó légúti megbetegedések megelőzésében két egymást követő RSV-szezonban a 60 éves és idősebb személyek körében.

Az engedélyezéshez vezető vizsgálatok nem voltak alkalmasak az RSV okozta kórházi kezelés és halálozás elleni hatékonyság mérésére. A szerzők azonban azt írják, hogy az alsó légúti megbetegedések megelőzése, beleértve az orvosi ellátást igénylő betegségeket is, arra utal, hogy az oltás megelőzheti az RSV-betegségből eredő jelentős morbiditást a 60 éves és idősebb korosztály körében.

Mindkét vakcina általában jól tolerálható volt, jó biztonsági profillal. A klinikai vizsgálatokban azonban hat esetben jelentettek gyulladásos neurológiai eseményeket (többek között Guillain-Barré-szindrómát, akut disszeminált encephalomyelitis disszeminációt) az RSV elleni vakcinázást követően. "Hogy ezek az események véletlenszerűen következtek-e be, vagy az RSV-vakcináció növeli a gyulladásos neurológiai események kockázatát, jelenleg nem ismert" - írják a szerzők.

A forgalomba hozatal utáni felügyelet segíthet tisztázni a potenciális kockázat meglétét, de amíg ezek az eredmények nem lesznek egyértelműbbek, a CDC kutatói szerint az RSV elleni védőoltásokat a súlyos RSV-vírus-fertőzés szempontjából leginkább veszélyeztetett idősebb felnőttekre kell irányítani, és azokra, akik a legnagyobb valószínűséggel profitálhatnak az oltásból.

Kiknél magasabb az oltással járó kockázat?

A jelentés szerint bizonyos egészségügyi problémák megléte esetén magasabb az RSV okozta kórházi kezelés kockázata. Ezek közé a betegségek közé tartozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az asztma, a pangásos szívelégtelenség, a koszorúér-betegség, az agyi érbetegség, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség. Az esendőbb és előrehaladottabb életkorú emberekben szintén nagyobb a kockázata annak, hogy az RSV okozta fertőzés miatt kórházi kezelésre szorulnak. Ez a kockázat az életkorral nő, és a legnagyobb kockázat a 75 évesnél idősebbek esetén. Az RSV súlyos betegséget okozhat azoknál is, akiknek az immunrendszere legyengült, beleértve azokat, akik vérképző őssejtek átültetésén esetk át, illetve azokat átesett embereket és azokat, akik szervátültetés, rákkezelés vagy más betegségek miatt immunszuppresszív gyógyszereket szednek.

A védőoltásokat optimális esetben az RSV-szezon kezdete előtt kell beadni. A COVID-19 világjárvány azonban megszakította a betegség szezonalitását, és a vírustámadás időzítése még nem tért vissza a járvány előtti mintához. A 2023-24-es szezonra vonatkozóan ez a jelentés azt mondja, hogy amint a vakcinakészlet rendelkezésre áll a klinikusoknak az RSV elleni védőoltást a 60 évesnél idősebb felnőtteknek kell felajánlaniuk a megosztott klinikai döntéshozatal alkalmazásával. Az RSV-vakcinák beadhatók más felnőtt vakcinákkal együtt ugyanazon vizit során.

 

Forrás:

Melgar M, Britton A, Roper LE, et al: Use of Respiratory Syncytial Virus Vaccines in Older Adults: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2023 Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) / July 21, 2023 / 72(29);793–801

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.