hirdetés

Áttörés az felnőttkori RSV-fertőzés prevenciójában

Csaknem 60 évnyi próbálkozást követően az idős, veszélyeztetett betegek számára is sikerült az RSV-fertőzés ellen védő oltóanyagot kifejleszteni.

hirdetés

A GSK (GlaxoSmithKline) május 3-án közölte, hogy az FDA megadta az Egyesült Államok területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt a vállalat Arexvy oltóanyagára, amely 60 éves vagy idősebb felnőttek prevenciójában alkalmazható a légzőszervi óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncytial vírus) fertőzése által okozott alsólégúti betegség (LRTD) ellen. A vakcina rekombináns alegység prefúziós RSV G glikoprotein antigént (RSVPreF3) tartalmaz a GSK szabadalmaztatott AS01E adjuvánsával kombinálva (ez az adjuváns az Agenus Inc leányvállalataként működő Antigenics Inc QS-21 STIMULON adjuvánsán alapul). A készítmény azért kapta az Arexvy nevet, mert angolosan kiejtve igen hasonlít az RSV betűszó kiejtésére (ár-esz-ví).

Az FDA jóváhagyása a GSK AReSVi-006 fázis III. klinikai vizsgálatának eredményein alapul. A vizsgálatban a vakcina statisztikailag szignifikáns és klinikailag jelentős, 82,6%-os (96,95% CI, 57,9-94,1) átfogó hatásosságot mutatott az RSV-LRTD ellen 60 éves és idősebb felnőttek körében, ezzel teljesítve az elsődleges végpontot. Ezen felül a hatásosság 94,6% (95% CI, 65,9-99,9) volt olyan idősebb felnőttek körében, akiknek legalább egy alapbetegségük volt, például bizonyos szív-érrendszer és légzőszervi, vagy endokrin-metabolikus eredetű betegség. A súlyos RSV-LRTD elleni hatásosság, amelyet úgy határoztak meg, mint a normál, mindennapi tevékenységeket akadályozó RSV-asszociált LRTD elleni védelem 94,1% volt (95% CI, 62,4-99,9,). A vakcina általában jól tolerálható volt, elfogadható biztonsági profil mellett. A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás és ízületi fájdalom voltak. Ezek általában enyhe vagy közepes súlyosságúak és csak átmeneti jellegűek voltak. A vakcina az Egyesült Államokban idősebb felnőttek számára a 2023/24-es RSV-szezon előtt lesz elérhető, amely jellemzően a téli hónapokban, decembertől-februárig jelenti a legnagyobb veszélyt. A GSK szerint gyártási és készletezési gondok nem lesznek, a cég nagyon készült a vakcina piaci bevezetésére. Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) 2023 áprilisában már pozitív véleményt fogalmazott meg, így az Európai Unióban a véglegesnek számító bizottsági döntés a következő hónapokban várható. Japánban és a világ számos más országában még folyamatban van a hatósági felülvizsgálat.

Hamarosan több vakcina is engedélyt kaphat

Az idei évben valószínűleg négy termék is a gyógyszertárak polcaira kerülhet az Egyesült Államokban, ezért a gyógyszergyártók körében hatalmas verseny várható a domináns pozíció megszerzéséért. Igazából két piac van kialakulóban: az idősebb vagy legyengült immunrendszerű emberek, valamint a terhes nők és csecsemők “piaca”.

A GSK több mint 3 milliárd fontra (3,7 milliárd dollárra) becsüli a 60 éves és idősebb felnőtteknek szánt vakcina legmagasabb éves árbevételét, a piaci elemzők pedig ennek a piacnak az értékét 2032-re 10 milliárd dollár körülire becsülik. Erre a piacra érkezik hamarosan a Moderna oltóanyaga és a Pfizer által bevezetni tervezett két vakcina egyike.

Az egyik potenciálisan megkülönböztető tényező az oltóanyagok által biztosított védelem tartóssága lehet. Minden vállalat várhatóan hamarosan adatokat mutat be arról, hogy a védelem az influenza elleni oltáséhoz hasonlóan kitart-e legalább két szezonon keresztül.

A Pfizer laboratóriumaiban egy másik vakcina is készül, amely a terhes nőket célozza meg, és az anyától átvett antitesteknek köszönhetően körülbelül hat hónapos korig ad jelentős védettséget a csecsemők számára. Az Astra és a Sanofi eközben a gyermekeket célzó passzív immunizációt kínál majd, amely legalább egy RSV-szezonon át tart. Ez a Beyfortus nevet kapja majd, amelynek nevét úgy választották ki, hogy a “baba-erőd” (baby-fortress) szóra hasonlítson.

A GSK vakcinájának ára a cég által kiadott kommüniké szerint valahol a vállalat által forgalmazott influenza elleni vakcina (60 dollár) és a himlőoltás (185 dollár) közötti sávban lesz, de egyelőre még számos biztosítótársasággal folynak a tárgyalások.

A felfedezés története

A vírust 1956-ban fedezték fel, és hamarosan a gyermekkori megbetegedések egyik leggyakoribb okaként ismerték el. Az 1960-as években egy kísérleti vakcinát teszteltek csecsemőkön, ám ahelyett, hogy ez a készítmény megvédte volna az újszülötteket, az oltásról kiderült, hogy csak súlyosbította a betegséget, ami számos hospitalizációt és két halálesetet is eredményezett. Ez dermesztő hatással volt a tudományos közösségre, és még legalább egy évtizedig visszavetette a kutatási erőfeszítéseket, olyannyira, hogy a következő előrelépésre egészen az 1970-es évek végéig kellett várni. Ekkor történt, hogy a jelenleg a Pfizer egyik vezető beosztású kutatóját, az akkor még orvostanhallgató Bill Grubert a Paul Glezen vezette kutatócsoport egy érdekes feladattal bízta meg. Glezen nagyon furcsának találta, hogy míg egyes csecsemőknél az RSV-fertőzés hatására bronchiolitis alakul ki, másoknál nem. Ezért úgy gondolta, hogy bizonyára az anya a kulcs, jobban mondva a köldökzsinóron keresztül kapott antitestek mennyisége lehet a döntő faktor. Ezért Grubert, a Baylor Medical College hallgatóját azzal bízta meg, hogy a kórházakban bonchiolitisszel kezelt csecsemőktől szerezzen vérmintát, majd ezt hasonlítsák össze a köldökzsinórvérrel, illetve annak antitestszámával. Glezen ötlete az volt, hogy meg lehetne duplázni az antitestek számát, amelyek megvédenék a csecsemőket a fertőzéstől. Így kezdődött az a kutatómunka, amely az RSV vírus igen bonyolult, immunrendszert elkerülni képes mechanizmusai miatt több évtizedet vett igénybe, és csak 2010-ben hozott áttörést. Ekkor sikerült mélyebben megérteni és leírni a preF fehérje szerkezetét - ezt a proteint használja az RSV vírus az emberi sejtekbe jutáshoz. A fehérje a fertőzés során szerkezetet vált, így a kutatók arra jöttek rá, hogy érdemes még a fertőzés előtt szerkezettel bíró formát támadni, ezért szerepel a GSK oltóanyagában is a preF3 alegység.

Amikor a Pfizer klinikai vizsgálatai során 2022-ben sikerült kimutatni, hogy a maternális vakcina képes megvédeni a csecsemőket az RSV-fertőzés okozta alsólégúti megbetegedéssel szemben, Gruber már a Pfizer vakcinaprogramját felügyelő senior kutató volt. Az eredmények hallatán első videohívásában az akkor már 92 éves mentorának, Glezennek köszönte meg, hogy 40 évvel korábban ezen a feladaton kezdhetett el dolgozni. Az akkor megkezdett kutatási program eredményeként egy korábban gyakran halálos fertőzés a jövő generációi számára már sokkal kisebb fenyegetést fog jelenteni.

Az RSV vírus prevalenciájáról, gyógyászati jelentőségéről

Az akut légúti fertőzést okozó RSV, az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases) szerint világszerte mintegy 64 millió embert érint, és évente 160 ezer ember halálát okozza, az Egyesült Államokban pedig a 65 év feletti populációban évi 177 ezer hospitalizációt és körülbelül 14 ezer halálesetet okoz.

A vírus egészséges felnőtteknél és idősebb gyermekeknél enyhe légúti tünetekkel jár, azonban az idősek és csecsemők esetében súlyos fertőzést válthat ki, és életveszélyessé válhat. Az Egyesült Államokban például a kisgyermekek kórházi kezelésének vezető okának számít. A súlyosan betegek esetében az egyetlen lehetőség a világjárvány kezdeti napjaira emlékeztető megközelítés: lélegeztetőgépre kell helyezni őket.

Általában komoly problémát jelent, hogy az RSV-fertőzést nem ismerik fel, és csak a fertőzések töredékét diagnosztizálják. Ezért a GSK egy kampányt indított, amely felhívja a figyelmet a fertőzés jelentette veszélyre. Ehhez a tájékoztató célú reklámkampányhoz a korábbi kosárlabdázó, többszörös bajnok Earvin „Magic” Johnson adja majd arcát az amerikai hirdetésekben, és a GSK reményei szerint ezzel a színesbőrű közösséget is sikerül majd megszólítani. A kampány szlogene a „Sideline RSV”, azaz „Ültesd az oldalvonal mellé az RSV-t” lesz.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Arexvy (respiratory syncytial virus vaccine, adjuvanted) Respiratory Syncytial Virus (RSV) Vaccine for Older Adults

Beating its rivals, GSK nabs world-first approval for adult RSV vaccine Arexvy

US FDA approves GSK’s Arexvy, the world’s first respiratory syncytial virus (RSV) vaccine for older adults

First RSV vaccine caps 60-year search to stem pervasive lung illness

New RSV vaccine may prevent illness in infants, seniors

Efficacy and Safety of a Bivalent RSV Prefusion F Vaccine in Older Adults

Bivalent Prefusion F Vaccine in Pregnancy to Prevent RSV Illness in Infants

RSV Illness in the Young and the Old — The Beginning of the End?

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.