hirdetés

Komplikációt okozhat a biológiailag felszívódó stent

Biztonsági vizsgálatot rendelt el az FDA a felszívódó GT1 stentekkel kapcsolatban, mivel ezek súlyos kardiális eseményeket okozhatnak.

hirdetés

Európában 2011 óta használják a biológiailag felszívódó stentet, az ABSORB III tanulmány első éves eredményei alapján pedig tavaly az USA-ban is engedélyezték. Az American College of Cardiology ülésén ismertetett újabb adatok szerint azonban problémákat okozhat a beültetett stent.

A tanulmányba 2008 stabil vagy instabil angina pestoris miatt kezelt beteget vontak be (átlagéletkor 63,6 év). A résztvevőket 2:1 arányban randomizálták. Az egyik csoportban (1322 fő) Absorb GT1, a másikban (686 fő) Xience stentet ültettek be. Mindkét stent immunszupresszánst, everolimust kibocsátó, de különböző anyagból készültek. A Xience kobalt és króm ötvözet, ami valószínűleg élethosszig megmarad a koszorúérben. Az Absorb GT1 kémiailag egymáshoz kötött tejsavmolekulákból álló polimer. Ez a BVS (biológiailag felszívódó vaszkuláris stent) a szervezetben lassan felszívódik. Elvileg ez akadályozza meg, hogy évek múlva, amikor az everolimus-bevonat eltűnik, stent-trombózis alakuljon ki, ami a gyógyszerbevonatos stentek rettegett szövődménye.

A tanulmány első évében mindkét stent egyenértékűnek bizonyult, bár a hibaszázalék növekedésének trendje már felismerhető volt kezelt koronáriabetegségben. Az FDA ennek ellenére jóváhagyta a stent használatát, a gyártótól azonban azt kérte, további négy évig folytassák a tanulmányt.

A Stephen Ellis (Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio) által közzétett legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a korábban felismert kedvezőtlen trendből a vizsgálatok második évében jelentős hátrány alakult ki. A páciensek aránya, akiknél komplikáció lépett fel a stent beültetése után, az Absorb GT1-csoportban 10,9%, a Xience-csoportban 7,8%. A stent-trombózisok száma is jelentősen nőtt, 1,9% illetve 0,8%.

Az FDA most azt vizsgálja, hogy ez a növekedés a stentre, vagy annak helytelen használatára vezethető-e vissza. Az Absorb GT1 átmérője valamivel nagyobb, mint a Xience-stenté. A tanulmányt ezért úgy tervezték, hogy a stentet csak a 2,5 mm-nél nagyobb átmérőjű koszorúerekbe ültetik be. A kardiológusokra bízták, hogy a beültetést a kisebb koronáriákba is megpróbálják-e. Ez az esetek 19 százalékában megtörtént, a kutatók szerint ez lehet a gyengébb eredmény alapja. Ezt a megállapítást támasztja alá az ABSORB IV tanulmány eredménye, miszerint a beültetések pontos szabályozása csökkenti a stent-trombózis kialakulásának kockázatát.

Másik lehetséges magyarázat a rövid ideig tartó duális antitrombocita-terápia lehet. Ez acetilszalicilsav és egy P2Y12 antagonista – például clopidogrel – kombinációja, melynek alkalmazását az ABSORB III tanulmány legkevesebb 12 hónap időtartamban irányozza elő. Az FDA most azt próbálja meg tisztázni, hogy a P2Y12 antagonisták ülepedése felelős lehet-e a stent-trombózisok megnövekedett számáért.

Az FDA egyelőre nem vezetett be korlátozásokat, a kardiológusokat azonban figyelmezteti, hogy tartsák magukat az ajánlott érátmérőhöz, és mondjanak le az Absorb GT1 kisebb erekbe történő beültetéséről.

 

Forrás: aerzteblatt.de

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.