hirdetés

Liposzomális irinotecan hasnyálmirigyrákban

Az előrehaladott hasnyálmirigy-ductális adenokarcinómában adott liposzómás nanolipozomális irinotecan az előzetes kezelésektől függetlenül javítja a túlélést.

hirdetés

A hagyományos irinotekánnak való korábbi expozíció nem befolyásolja a túlélést előrehaladott hasnyálmirigy-ductális adenokarcinómában (PDAC) szenvedő betegeknél, akik ezt követően a liposzómás nanoliposzomális irinotecan (nal-IRI) készítményt kapják, a valós tanulmányok meta-analízise szerint.

Az előrehaladott hasnyálmirigy-ductális adenokarcinóma (PDAC) kezelése azért is jelent nagy kihívást mert a betegséget többnyire csak metasztatikus vagy lokálisan előrehaladott állapotban diagnosztizálják, amikor a kezelések csak szerény előnyöket biztosítanak és jelentős toxicitással járnak.

Az első vonalú FOLFIRINOX (fluorouracil [5-FU], leucovorin [LV], irinotecan [IRI] és oxaliplatin) és a gemcitabin plusz albumin-nanorészecskékhez kötött (nab)-paclitaxel bevezetése javította az előrehaladott PDAC-ban szenvedő betegek túlélését, és ennek révén növekedett azon betegek száma, akik az első vonalon túl későbbi terápiákban is részülhettek, de a FOLFIRINOX és a gemcitabin-alapú terápia túlélési előnyei továbbra is csekélyek, a medián teljes túlélés (OS) 6 és 7,6 hónap.

Liposzomális Irinotecan

Az irinotekán (IRI) liposzomális formulációja (nal-IRI) jobb farmakokinetikát és kisebb toxicitást eredményezett, de ennek az új formulációnak a későbbi terápiás vonalakban való alkalmazását néha korlátozzák azok az aggodalmak, hogy a hagyományos IRI-t tartalmazó FOLFIRINOX-szal történt korábbi expozíció keresztrezisztenciát eredményezhet, és csökkentheti a nal-IRI előnyeit.

E kérdés vizsgálatához a kutatók a 2024. július 10-én a Cancer-ben  közzétett cikkükben Gupta és munkatársai nyolc olyan, 2023 áprilisáig megjelent retrospektív való élet vizsgálat adatait elemezték, amelyek összesen 1368 olyan beteget tartalmaztak, akiket nal-IRI-vel kezeltek helyi előrehaladott vagy metasztatikus PDAC miatt. A betegek életkora 57,8 és 65 év között változott, a férfi betegek aránya 45,7% és 68,6% között volt. A vizsgálatokban részt vevő betegek száma 29-675 között változott, a kezelés időtartama 6-12,9 hónap volt.

A betegek 84,5 -100%-a kapott két vagy több korábbi terápiás kezelést, a korábbi IRI expozíció 20,9-100% között volt. Összesen 499 betegnek volt korábbi IRI-expozíciója, főként az első vonalban. A jelentett esetek többségében az IRI abbahagyása volt a betegség progressziójának oka.

Az összes beteg esetében az összesített progressziómentes túlélési arány (PFS) és az OS 2,02 hónap és 4,26 hónap volt, az előző IRI-expozícióval rendelkező betegeknél összehasonlítható eredményekkel a PFS (veszélyességi arány [HR], 1,17; 95% CI, 0,94-1.47; P =.17) és a OS (HR, 1,16; 95% IC, 0,95-1.42; P=0,16) nélkül. Ez igaz volt, függetlenül attól, hogy a betegek a hagyományos IRI-n progresszív betegséget tapasztaltak-e. Azoknál a betegeknél, akik progresszív betegség miatt abbahagyták a hagyományos IRI-t, a PFS és az OS aránya (HR, 1,50 és HR, 1,70) összehasonlítható volt azon betegekével, akiknek nem volt progresszív megbetegedése.

A szerzők arról számoltak be, hogy a vizsgált tanulmányok között jelentős eltérések voltak a nal-IRI eredmények előrejelzőiben. Egy tanulmány számszerűsített, de nem statisztikailag szignifikáns, jobb PFS és OS-t jelentett a hosszabb IRI-expozícióval és a korábbi IRI magasabb kumulatív dózisával. Két tanulmány azt sugallja, hogy a nal-IRI későbbi kezelési vonalaival összefüggő rosszabb PFS és OS, bár a kiigazított HR nem tükrözi ezt. A kezelés szekvenciája jelentősen befolyásolta az eredményt, beleértve a sebészeti beavatkozást és a metasztatikus betegségeket, a csont- és májmetasztázisokat, a szérum albumint 40 g/l-nél alacsonyabb szintjét, a neutrofil-lymphocyták 5-nél nagyobb arányát, valamint a kiindulási 19–9 szénhidrát-antigén szintjének emelkedését.

"Számos oka van annak, hogy a nal-IRI miért lehet hatékony, miután a szabványos IRI nem sikerült" - kommentálta kommentálta Vincent J. Picozzi a cikket kisérő szerkesztői közleményében (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39138618) magyarázatként az eltérő farmakokinetikát vagy a tumorsejtek/normál szövetek expozíciós arányának javulását említve. "Mindenesetre, ahogy a szerzők rámutatnak, az összesített, retrospektív elemzés eredményei egyszerűen a módszertani elfogultság (például a szelekció) vagy a betegek kiválasztásának eredményei is lehetnek" - tette hozzá.

Egyetért a szerzőkkel, hogy a harmadik vonalú kezelési lehetőségek kiválasztását és a haladó APDAC-t nem befolyásolja a korábbi IRI-expozíció.

Liposzomális irinotecan első vonalban

Februárban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügynöksége (FDA) jóváhagyta a nal-IRI-t (Onivyde) az első vonalú metasztatikus PDAC új kezelésének részeként. Az új rendszer (NALIRIFOX) nal-IRI helyettesíti a hagyományos IRI megtalálható FOLFIRINOX, növelve a költségek több mint 15-szer körülbelül $ 500-$ 7800 ciklusonként.

Az FDA jóváhagyása a NAPOLI-3 vizsgálat eredményein alapult, amely nem hasonlította össze a NALIRIFOX és a FOLFIRINOX eredményeit, hanem összehasonlította az első vonalú nal-IRI-t a nab-paclitaxel és a gemcitabin kombinációjával. A tanulmány hosszabb operációs rendszert (HR, 0,83; 95% CI, 0,70-0,99; P = 0,04) és PFS-t mutatott (0,69; 95 % CI, 0,58-0,83; P < 0,001) első vonalú nal-IRI-vel.

A szemtől-szembe összehasonlítás hiánya miatt néhány onkológus vitatja, hogy az új rendszer potenciális új standard első vonalú kezelés, vagy a költségek meghaladják-e a potenciális előnyöket.

"A kemoterápiás kezelések későbbi vonalainak kiválasztása a differenciális biztonsági profilon, a beteg állapotán, a kezelés költségein és az egészséggel kapcsolatos életminőségén kell alapulnia" - mondta Amol Gupta, a Baltimore-i Johns Hopkins Kórház Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Központjának vezetője.

 

 

Forrás:

Gupta A, De Jesus-Acosta A, Le D, et al. Clinical outcomes of liposomal irinotecan in patients with advanced pancreatic cancer previously treated with conventional irinotecan: A meta-analysis of real-world evidence. Cancer. 2024 Jul 10. doi: 10.1002/cncr.35479. Epub ahead of print. PMID: 38985839.

Picozzi VJ. Treatment of advanced pancreatic cancer: When will the third time be a charm? Cancer. 2024 Aug 13. doi: 10.1002/cncr.35499. Epub ahead of print. PMID: 39138618.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.