hirdetés

Lymphocyta sejtes kezelés melanomában

Egy új, tumor infiltráló lymphocytákkal folytatott kezelés eredményei melanomában meghaladják az immunkezelés eredményeit.

hirdetés

A sejtekkel végzett kezelések óriási mértékben befolyásolják a vérképző rendszeri daganatok kezelését, de a szolid tumorok kezelésében való szerepe jóval bonyolultabb. Egy friss, több centrumban végzett, randomizált vizsgálatban melanoma malignumban szenvedő betegeken egy új, sejtekkel végzett kezelés kedvezőbb eredményekkel járt az immunterápiánál.

Míg vérképzőszervi daganatokban a betegeket kimérikus antigén receptor T-sejtekkel (CAR-T sejtekkel) kezelték, addig a melanomás betegek esetén a sejt-terápia személyre szabottan adoptív tumor infiltráló lymphocytákkal (TIL-ekkel) történt. Az eljárások némileg különböztek, míg a CAR-T sejtek a keringő vérsejtekből származnak, addig a TIL sejteket az egyes betegek tumorát infiltráló lymphocytákból nyerték sebészi úton. A(z) European Society for Medical Oncology (ESMO) párizsi kongresszusán előadott fázis III. vizsgálatba IIIC-4 stádiumban lévő, rezekcióra nem alkalmas 168 melanomás beteget vettek be, és megfigyelték, hogy a TIL sejtek szignifikánsan javították a progressziómentes túlélést (PFS-t) az ipilimumabbal (Yervoy) végzett immunkezeléssel szemben. A medián PFS csaknem megduplázódott (3,1 hónapról 7,2 hónapra nőtt, HR: 0,50, P<0,001).

Az előrehaladott melanoma standard kezelései jelenleg az immun ellenőrzőpont gátlók és a célzott kezelések, amelyek, bár jelentősen javulást hoztak, de alkalmazásukkal a betegek közel felénél nem sikerül tartós eredményeket elérni (az ellenőrzőpont-gátlókra nem alakul ki válasz, vagy az csak nagyon rövid ideig tart), ezért új kezelési lehetőségeket kell keresni. Bár a TIL kezelés hatásosnak bizonyult melanomában, de egyelőre nincs olyan Fázis III vizsgálat, melyben a TIL kezelés hatásosságát közvetlenül a standard kezelésekkel hasonlították volna össze. A TIL kezelésben részesülő betegeknél 50%-os választ láttak, igen bíztató 20%-os komplett válasszal. Egy tavalyi Fázis II vizsgálatban 36,4%-os objektív választ láttak.

Fontos meghatározni az antitumoros aktivitás fennállását, és jó lenne biomarkereket találni a megfelelő terápia kiválasztásához. A TIL kezelés lesz a kezelési standard az ellenőrzőpont gátlókra nem reagáló áttétes melanomában.

A vizsgálat részletei

A vizsgálatban 168 beteg vett részt, vagy TIL kezelést, vagy ipilimumab kezelést (3 hetente 3 mg/kg adagot, összesen 4 adagot) kaptak. A betegeket BRAFV600 mutációs státuszuk alapján, az előzetes kezelések és az intézetek alapján osztályozták. A betegek többsége (86%) anti-PD-1 kezelésre refrakter volt.

A TIL csoport betegeinél a 2-3 cm-es melanomát kimetszették, keresték a tumorban lévő T-sejteket. Mielőtt a tenyésztett TIL sejteket a betegbe infundálták volna, a betegnél cyclophosphamid, fludarabin adagolást, majd nagy dózisú interleukin-2 kezelés végeztek „nem myeloablatív, lymphodepléciós” céllal. A vizsgálat elsődleges végpontja a progressziómentes túlélés volt, a másodlagos végpontok között a válaszadási arányt, a komplett válaszok arányát, a teljes túlélést és a biztonságosságot mérték. Medián 33 hónap követés után a TIL kezelés – az ipilimumabhoz képest - szignifikánsan javította a PFS-t. Sokkal jobb volt a válaszadási arány (49% vs 21%) és a komplett válaszok aránya (20% vs 7%). A medián teljes túlélés 25,8 hónap vs 18,9 hónap volt (HR: 0,83, P=0,39). A kezeléssel összefüggő grade 3, vagy magasabb mellékhatás a TIL kezelés mellett minden betegnél jelentkezett, az ipilimumab kezelés mellett 57%-ban. A mellékhatások kezelhetők voltak, a legtöbb esetben idővel, sokszor a kórházi elbocsájtás után elmúltak. „A TIL kezeléssel kapcsolatban nincs biztonságossági aggályunk, ráadásul a toxicitások egy részéért a TIL-kezelés előtti kemoterápia és IL-2 terápia a felelős. A TIL kezelésnek nincs hosszútávú következménye, ráadásul a TIL kezeléssel ellátott betegeknek jobb az életminősége” – mondta előadásában Dr. Haanen.

Forrás:

Nelson R. Novel cell therapy beats immunotherapy in melanoma. Medscape Medical News > Conference News > ESMO 2022, September 10, 2022.

2022 Congress of the European Society for Medical Oncology (ESMO): Abstract LBA3. Presented September 10, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.