hirdetés

Macskaharapás miatt kórházba is kerülhetünk

Nem csak a rosszul idomított kutya marhat a feléje nyújtott emberi kézbe, akár a gazdáéba is, a cica sem veszélytelen háziállat.  Hararapása súlyos fertőzést okozhat, mely nem ritkán kórházi kezelést tesz szükségessé.

hirdetés

A szelíden nyávogó házimacska viszonylag ritkán karmol vagy harap, de ez igen veszélyes lehet.  A cica legtöbbször a felé nyújtott kézbe mélyeszti tűhegyes fogait és ennek a fájdalom a legkevésbé veszélyes következménye. A macskafog a legkülönbözőbb baktérium- és vírusfertőzést juttathatja be az emberi szervezetbe. A világhírű amerikai gyógyintézet, a Mayo Klinika sebészei három év tapasztalatait ismertették a Journal of Hand Surgery-ben.

Brian T. Carlsen és munkacsoportja a tanulmányban először arra hívja fel a figyelmet, hogy a macska harapása lényegesen veszélyesebb, mint a kutyaé. “A kutya foga tompább és nem hatol be olyan mélyen az emberi bőrbe, mint a macskáké, de sokkal szélesebb sebet ejt a kézen vagy a lábon.” – írják. “A macskafog élesebb és hosszan belemélyed az emberi szövetekbe, így a rajta lévő  baktériumok  az ízületek és inak köré jutnak”.

“A tűszúrásra emlékeztető fogmarás során a baktérium az ízületi tokba vagy az inhúrba kerülhet, ahol a vér és az immunrendszer védekezési rendszerétől viszonylag rejtetten, relative zavartalanul és gyorsabban szaporodik. Így az antibiotikumok védőhatása is rosszabbul érvényesül” – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Három év alatt a sebészek 193 beteget kezeltek macskaharapás miatt. A betegek 69 %-a nő volt, életkoruk középértéke 49 év. Legtöbbjüknek a cica a kezét marta meg, 57 páciens szorult átlagosan három napig tartó kórházi ellátásra. Három beteg esetén szükségtelennek ítélték az antibiotikum adását, a kezelést igénylők közül 36 pácienst azonnal hospitalizáltak, 154 pedig ambuláns módon kapott per os antibiotikumot. Az ambulánsan adott antibiotikus terápia 21 esetben (14%) eredménytelen volt, az ő kezelésüket szintén kórházi körülmények között folytatták.

A kórházba kerülő betegeknél 38 esetben műtétre kényszerültek: a sebet föltárták, kitisztították, sőt nyolc betegnél ismételt sebészeti beavatkozásra került sor, többnél plasztikai műtétet is végeztek.    

A Mayo Klinika sebészei hangsúlyozzák: sokan azt hiszik, hogy a cicamarás kellemetlen ugyan, de veszélytelen.  Mind a macskatulajdonosnak, mind az orvosnak tudnia kell, hogy ez sokkalta súlyosabb gondot is jelenthet.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.