hirdetés

Diétás tanácsok cicáknak és tigriseknek

Különféle nyershús-diéták nem bizonyultak eléggé természetes étrendnek több kis- és nagymacska számára. Az eredményeket nemcsak állatorvosok és állatkerti gondozók, hanem cicatartók is megszívlelhetik.

hirdetés

Az egész família kedvenc macskája olyan családtag, hogy általában a többiekkel együtt eszik, és igen gyakran ugyanazt: neki is megmelegítik az ételt, és ugyanúgy tálalnak, mint a gyerekeknek. Az állatkerti nagy macskáknak: vadmacskáknak, tigriseknek az etetése is érdekes program a látogatóknak, ezért mindenki megnézheti, ahogy a nagyvadak megkapják a szép húsdarabokat.

Kathrine R. Kerr és munkatársai megvizsgálták, hogy négyféle nyershús-diéta mennyire megfelelő a házimacskák, afrikai vadmacskák, jaguárok és maláj tigrisek folyamatos táplálására, mennyire egyoldalú és miben hiányos ez az étkezés. A kutatók az Illinois-i Egyetem és az omahai Henry Doorly Állatkert és Akvárium munkatársai voltak, így igen kiegyensúlyozott és szakértő vizsgáló gárda foglalkozott a különféle állatokkal.

A tanulmányt a Journal of Animal Science közölte. A házimacskáknak és a vadállatoknak fölszolgált hús eredete bölény, szarvasmarha, ló vagy jávorszarvas volt. A különböző húsok emészthetőségét különleges technikával is vizsgálták. Ha kakasok vakbelét eltávolítják, székletükben az aminosavak sokkalta pontosabban kimutathatók. A munkacsoport véleménye szerint eredményeik nemcsak a nagyvadakkal foglalkozó szakemberek számára hasznosak, hanem az állatkerti gondozóknak, illetve a háziállatokat tartó és kedvelő embereknek is.

A vizsgált vadállatok állatkerti étele hagyományosan a lóhús. Mivel a lóvágóhidakat az Egyesült Államokban 2007-ben bezárták, ezért ott megfelelően biztonságos minőségű lóhúst beszerezni nem könnyű. Kelly Swanson, a munkacsoport tagja hangsúlyozta, hogy mind több macskatulajdonos tartja kedvencét nyers hús alapú diétán. Véleményük szerint ezzel több kórokozónak és nem megfelelően kiegyensúlyozott étrendnek teszik ki a házicicát.

Ezek a diéták vizsgálatuk szerint nem tartalmaztak megfelelő mennyiségű linolsavat. A lóhúsban nincs elég arachidonsav, ami különösen akkor jelent hiányt, ha az állatnak kölykei vannak és szoptat. Valamennyi vizsgált étrendben kevesebb volt a kelleténél az esszenciális zsírsav, a jávorszarvas húsában eleve kevés a zsírszövet. A vizsgált állatok számára a fölszolgált húsok a fehérjeszükségletet egyébként fedezték. Nem ritka az a hiba, hogy az állatoknak a tulajdonos úgy leszedi a zsírt, inakat, csontot, mintha önmagának készítené az ételt.

Az egyik szakértő ezt így fogalmazta meg: az emberek nem veszik figyelembe, hogy az általuk tartott vagy az állatkertben megcsodált vadak „carnivorák”, vagyis állatot evők, és nem húst fogyasztó lények. Eredeti, természetes környezetükben a zsákmány csontját, beleit is megeszik, nem csak az izomzatát. Ennek megfelelően a bélbaktérium-flórájuk is egészen más, mint mesterséges táplálkozási környezetben.

Az állatkerti szakemberek kiemelik, hogy a vadmacskáknak és egyéb ragadozóknak etetéskor nem egyszerűen a húst adják oda, hanem az egész állatot. A macskák egészségét pedig úgy védik, hogy a vesekárosodott cicákat baromfihússal etetik, mert abban kevesebb a fehérje, és szükség szerint vitaminpótlásról is gondoskodnak.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.