hirdetés

Mieloproliferatív szindrómák gyermekkorban

Bevezetés
A vérképző őssejtekből és elődsejtekből kialakuló rosszindulatú folyamatok több betegség képében jelentkeznek. A mielodiszpláziás szindrómák (MDS) és a mieloproliferatív betegségek (MPD) a krónikus rosszindulatú mieloid vérképzési zavarok jellegzetes manifesztációi. A klonális eredetű heterogén MDS-t a csontvelői őssejt károsodott differenciálódási programja, diszpláziás jegyeket viselő ineffektív haematopoesis, progresszív, terápiarefrakter cytopenia jellemzi, akut leukaemiás progresszió lehetőségével. Ezzel szemben az MPD rendszerint egy vagy több sejtvonalra kiterjedő mieloidsejt-expanzióval, a perifériás sejtszám jelentős emelkedésével jár, diszpláziás jegyek nélkül. A mieloproliferatív zavar elnevezést Dameshek vezette be 1951-ben. A klasszikus besorolás szerint ide tartozó polycythaemia rubra vera (PV), az esszenciális thrombocythosis (ET), a krónikus mieloid leukaemia (CML) és az agnogén mieloid metaplasia (AMM), más néven idiopátiás myelofibrosis (IMF) elsősorban az idős korosztály betegsége, de egyre gyakrabban találkozunk a sajátos gyermekkori megjelenési formákkal. A mielodiszpláziás és mieloproliferatív kórképek pontos gyermekkori incidenciáját nem ismerjük, a vérképző szervi malignitások mintegy 3%-át alkotják. A gyermekkorban megjelenő leggyakoribb MPD a felnőtt típusú, Philadelphia-pozitív, t(9;22)/BCR/ABL CML és a közel azonos gyakoriságú juvenilis myelomonocytás leukaemia (JMML).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szegedi István, prof. dr. Kiss Csongor
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.