hirdetés

MR-vezérelt fokuszált ultrahang: új módszer a leiomyoma kezelésében

 Az új, nem invazív kezelési módszereknek mindig nagy sikerük van a myomában szenvedő nőknél és orvosaiknál. Az MR-vezérelt fokuszált ultrahang a myomák kezelésének ígéretes, nem műtéti módja: az eljárás a környező szöveteket nem károsítja, és alkalmazása rendkívül kevés mellékhatással jár.

Az ultrahangos képalkotás az orvoslás egyik leghasznosabb diagnosztikai eszköze. Alig találunk olyan szakterületet, ahol ne használnák, az epehólyag vagy akár a magzati agy vizsgálatára egyaránt alkalmazzák. A szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatban az ultrahang alapvető eszköz. A diagnosztikai célból alkalmazott ultrahang előnyei jól ismertek: az ultrahangos képalkotás fájdalommentes, olcsó vizsgálati eljárás, amely széles körben hozzáférhető, és használata könnyen elsajátítható. A módszer ionizáló sugárzás nélkül működik, és valósidejű képet tár a vizsgáló elé. Az utóbbi időben az ultrahangot egyre gyakrabban használják terápiás eljárások során is, a valósidejű képalkotás segítségével végezhetnek tűbiopsziát, illetve méhen belüli beavatkozásokat is. További előny, hogy a vizsgálat elvégzése után az eredmények azonnal értékelhetők.

Fokuszált ultrahang sebészet (FUS)

A fokuszált ultrahang sebészet (FUS) egy új, nem invazív technika, amely a szöveti eredetű rendellenességeket kis térfogatra fokuszált hő segítségével szelektíven képes károsítani. A diagnosztikai célú ultrahangvizsgálattal szemben – ahol a transzducer a kibocsátott, majd pedig visszavert hanghullámok segítségével alkot képet – a FUS során a hullámokat egy pontba fokuszálják, ahol a nagyfrekvenciás ultrahang hatására hő keletkezik (1. ábra). A fokuszált ultrahangnyaláb tehát hő segítségével kizárólag a gyújtópontban elhelyezkedő sejteket pusztítja el, és eddigi ismereteink szerint nem tesz kárt a fókuszpont fölött, illetve környezetében elhelyezkedő szövetekben.1,2 Az ultrahang energiája áthatol a lágy szöveteken, fokuszálható, és néhány másodpercre magas hőmérsékletet (50–90 °C) idéz elő. A FUS az elektromágneses és hanghullámok teljes tartományában alkalmas a szövetek nem invazív koagulálására.3 Az eljárás során jól meghatározható területen belül fehérjekicsapódás, visszafordíthatatlan sejtkárosodás és koagulációs necrosis következik be.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tali Silberstein, MD, Clare M. C. Tempany, MD, Elizabeth A. Stewart, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.