hirdetés

Nemi hormonok és hirtelen szívhalál

Egy új vizsgálat azt igazolja, hogy a fő női és férfi nemi hormonok vérszintje jelezheti a szívhalál valószínűségét, és így azok mérésével a megelőzés: az implantálható defibrillátor beoperálása is lehetségessé válik.

hirdetés

A hirtelen, váratlan szívhalálnak legtöbbször nincs előjele. Gyakorta kifejezetten egészséges, versenyszerűen sportoló emberek esnek össze, olykor mérkőzés közben, s ha nincs azonnali, eredményes újraélesztési kísérlet, ez a rosszullét végzetes. A nemzetközi statisztikák szerint évente ötmillió hirtelen szívhalál történik világszerte, az Egyesült Államokban ez a szám 250 000–300 000, nálunk 20 000–30 000.

Az Egyesült Államokban, Portland városában egymillió lakos sok esztendős megfigyelése útján végzik az Oregon Sudden Unexpected Death tanulmányt 16 kórház munkatársainak együttműködésével, és a Hearth Rhythm szakfolyóirat decemberi számában nagy figyelmet keltő dolgozatot jelentettek meg. A vizsgálat vezetője Sumeet Chugh, a Cedars–Sinai Heart Institute igazgatója.

A kutatók azt találták, hogy a hirtelen szívhalálnak az esetleges újraélesztési kísérletek ellenére is áldozatul esett nők és férfiak vérében magas volt az ösztradiol átlagos vérszintje. A hirtelen szívhalált halt férfiak tesztoszteronszintje pedig alacsonyabb volt a népesség átlagánál. A reanimációs próbálkozások Portlandban csak 5%-ban bizonyultak sikeresnek.

A vizsgálatot végző munkacsoport 149, hirtelen szívhalálból újraélesztett beteget vizsgált igen részletesen, beleértve a vér hormonszintjének mérését is, és az eredményeket összehasonlították 149 koszorúér-betegségben szenvedő kontrollszemély adataival. A két betegcsoportban az átlagéletkor, a férfi/nő arány gyakorlatilag azonos volt: 64,1±11,7 év, illetve 64,2±11,6 év, a férfiak aránya 72,4%.

Azoknak a nőknek az ösztradiolszintjét, akik hirtelen szívhalált szenvedtek, de újraélesztésük sikeresnek bizonyult, átlagosan 54 pg/ml-nek találták, a kontrollcsoportban ez a laborérték 36 pg/ml volt. A hirtelen szívhalálból visszahozott férfiak ösztradiolszintje átlagosan 68 pg/ml-nek adódott, míg a coronaria-beteg kontrollszemélyek adata 52 pg/ml-nek bizonyult. A férfiak között a vér tesztoszteronszintje hirtelen szívhalál esetén 4,4 ng/ml volt, a kontrollcsoportban pedig 5,4 ng/ml, tehát a kontrollszemélyeknek szignifikánsan magasabb volt az átlagos tesztoszteronszintjük.

„Ez az első vizsgálat, mely arról számol be, hogy a nemi hormonok szintje és a hirtelen szívhalál kockázata között összefüggés van. Az adatokat további tanulmányoknak kell megerősíteniük. Jelenleg úgy látjuk, hogy az ösztradiol alacsony vérszintje a hirtelen szívhalál veszélyét illetően jó kilátásokat jelent, illetve az emelkedett tesztoszteronérték férfiak számára kedvező laboratóriumi lelet” – mondotta a vizsgálat vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.