hirdetés

Nirszevimab az RSV megelőzésére

A nirszevimab egyetlen intramuszkuláris dózisa csökkenti az RSV miatti kórházi kezelés valószínűségét az átlagos kockázatú csecsemőknél az első életévben.

hirdetés

A nirszevimab egy RSV elleni monoklonális antitest, amelynek alkalmazását csecsemők és kisgyermekek számára 2022-ben engedélyezték Európában és 2023-ban az Egyesült Államokban és Kanadában. A palivizumabot az RSV-szövődmények magas kockázatának kitett gyermekek számára ajánlják, és havi egy injekciót igényel.

Annak felderítésére, hogy csökkenti-e a nirszevimab (Beyfortus) egyszeri intramuszkuláris injekciója a légúti szinciális vírus (RSV) miatti kórházi kezelés valószínűségét az olyan csecsemőknél, akik nem kaphatnak palivizumabot nemzetközi, nyílt, többközpontú vizsgálatot végeztek. A Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban 235 helyszínen végzett vizsgálatban 8058 olyan, a 29. terhességi héten vagy később született csecsemőt azonosítottak. A betegeket az első tél folyamán toborozták, és randomizálták őket, hogy nirszevimabot (az 5 kg-nál kisebb súlyúak 50 mg-os, az 5 kg-os vagy annál nagyobb súlyú kicsik 100 mg-os dózist) vagy a szokásos kezelést kapják. A szerzők szerint a legtöbbször a felvételt végző orvos nem a beteg vizsgálóorvosa volt, de előfordulhatott, hogy a szülők tájékoztatták őket a gyógyszeres kezelésről. Az elsődleges végpont az alsó légúti fertőzés miatti kórházi kezelés volt RSV-re pozitív teszteredménnyel, amely a nirszevimab-csoportban 11 csecsemőnél, a szokásos ellátási csoportban pedig 60 csecsemőnél fordult elő (0,3% vs. 1,5%; P < 0,001; a kezeléshez szükséges szám = 83). Súlyos RSV-fertőzés szintén ritkábban fordult elő a nirszevimab-csoportban (0,12% vs. 0,47%; P = 0,004; a kezeléshez szükséges szám = 286). Az életkor, a testsúly, a nem, a terhességi kor és a randomizálás időzítése szerinti valamennyi alcsoportban hasonló előnyökkel járt. A súlyos nemkívánatos események ritkák és hasonlóak voltak a csoportok között.

 

A vizsgálat eredménye szerint tehát átlagos kockázatú csecsemőknél a nirszevimab egyszeri intramuszkuláris adagja csökkenti az RSV miatti kórházi kezelés valószínűségét. Bár a nirszevimab nem olcsó (az USÁ-ban 495 dollár egy adag), mégis sokkal olcsóbb, mint a palivizumab, és csak egyetlen adagot igényel.

Forrás:

Drysdale SB, Cathie K, Flamein F, et al.; HARMONIE Study Group. Nirsevimab for Prevention of Hospitalizations Due to RSV in Infants. N Engl J Med. 2023;389(26):2425-2435.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.