hirdetés

Periodontitisz után jöhet az első szívinfarktus

Svéd kutatók azt találták, hogy a foggyökérhártya gyulladásban szenvedők nagyobb eséllyel kapják meg első szívinfarktusukat, mint azok, akiknek a szájürege rendben van, bár a kétféle gyulladásos folyamat között egyelőre oki összefüggés nem igazolható.

hirdetés

Lockhart és 13 munkatársa, valamint hat amerikai bizottság 2012-ben, a Circulation-ban közölt tanulmánya emlékeztetett arra, hogy már egy évszázaddal ezelőtt fölvetették a szájüreg és a szív-ér rendszer közötti kapcsolat jelentőségét. Most Lars Ryden és svéd munkacsoportja jelentette ugyanebben a folyóiratban a PAROKRANK vizsgálat eredményeit. A kutatók azt találták, hogy az első szívinfarktusuk miatt kórházba kerülő betegek 28%-kal gyakrabban szenvednek súlyos foggyökérhártya-károsodásban, mint a kontrollcsoport tagjai, még akkor is, ha figyelembe veszik a kórelőzmény olyan elemeit, mint a dohányzás vagy a cukorbetegség.

PAROKRANK az angol elnevezés (Periodontitis and its Relation to Coronary Artery Disease) betűszava. A kontrollszemélyek nemcsak a dohányzás és a cukorbetegség szempontjából egyeztek a periodontitiszes csoport tagjaival, hanem iskolázottságukban, családi állapotukban is, de ők nem első infarktus miatt kerültek 17 svéd kórház valamelyikébe 2010 és 2014 között.

Ryden professzor a vizsgálat összefoglalásaként leírta, hogy a PAROKRANK további, igen határozott érvvel járult hozzá ahhoz a föltételezéshez, hogy a periodontitisz és a szívinfarktus között szoros a kapcsolat. „Egy eset-kontroll tanulmány ezt nem igazolhatja megfelelően”. Ralph Stewart és Malcolm West ugyanebben a lapszámban megjelent szerkesztőségi közleménye is hangsúlyozza, hogy „a tanulmány jelentős kapcsolatot igazol a periodontitisz és a koszorúér-betegség között, de ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést”.

Az Egyesült Államokban a 30 évesnél idősebb felnőtteknek mintegy fele szenved periodontitiszben. Az utolsó 25 évben csaknem ötven prospektív kohorsztanulmány utalt arra, hogy a periodontitisz kapcsolatban van az ateroszklerotikus vaszkuláris betegségekkel, de ezek aránylag kis létszámú és nem megfelelően kontrollált vizsgálatok voltak. A PAROKRANK vizsgálatba 805, első szívinfarktus miatt kórházba kerülő beteget vontak be, akiknek az átlagéletkora 62 év volt, és 81%-uk volt férfi. A részletes kórházi kivizsgáláson kívül a fogazatról panorámaröntgen felvétel készült. Az alveoláris csontállapot alapján negatív lelet vagy enyhe, mérsékelt, illetve súlyos periodontítisz diagnózisa született, utóbbiak attól függően, hogy a periodontium épségét >80%-osnak, 66–79%-osnak vagy <66%-osnak találták.

Periodontitiszt az első szívinfarktus miatt felvett betegek között 43%-ban, a kontrollszemélyek között csak 33%-ban észleltek (p<0,001). Szignifikánsan nagyobb volt a foggyökérhártya-gyulladás esélye az első alkalommal infarktus miatt kórházba kerülő szívbetegek körében (esélyhányados: 1,49, 95%-os MT: 1,21–1,83), és a különbség akkor is szignifikáns maradt, ha a kórképet befolyásoló egyéb szempontokat is figyelembe vették, így a dohányzást, a cukorbajt, családi helyzetet (esélyhányados: 1,28, 95%-os MT: 1,03–1,60). A PAROKRANK munkacsoport hangsúlyozza, hogy „ez a gondos megfigyeléses vizsgálat támogatja, de nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolat meglétét”.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.