hirdetés

Új stratégia a periodontitisz megelőzésére vagy továbbfejlődésének megállítására

A periodontitisz a krónikus fogínybetegségek egyik formája, amely az USA felnőtt lakosságának majdnem felét érinti. Akkor alakul ki, ha a száj baktériumflórája megváltozik, s ez gyulladáshoz és végül csontvesztéshez vezet. Legsúlyosabb formája, amelytől az USA-ban a felnőttek 8,5%-a szenved, rossz hatással lehet az egészségi állapotra.

hirdetés

A Pennsylvaniai Egyetem (Penn) kutatóinak most sikerült blokkolniuk egy olyan molekuláris receptort, amelyhez a patogén baktériumok kötődnek, és kimutatták, hogy egérmodellben ez megelőzi a periodontitisz kialakulását, illetve ha már kialakult, leállítja a kóros folyamatot.

A vizsgálatot Toshiharu Abe vezette, aki a Penn fogorvosi karának mikrobiológiai tanszékén dolgozik, s az eredményeket a Journal of Immunology tette közzé. Abe a tanszék professzorának, George Hajishengallisnak a laboratóriumában dolgozik, aki szenior szerzője volt a közleménynek.

Egy korábbi vizsgálatban Hajishengallis professzor és munkatársai kimutatták, hogy a Porphyromonas gingivalis, az a baktérium, amely a periodontitiszek jelentős részéért felelős, úgy fejti ki hatását, hogy mintegy „elfoglalja” a C5aR-nek nevezett receptort a fehérvérsejteken. Ez a receptor a komplement rendszer része – ez a rendszer az immunrendszer egyik komponense, amely segít leküzdeni a fertőzést, de szabályozási zavar esetén veszélyes gyulladást is kiválthat.

Amikor a P. gingivalis elfoglalja a C5aR receptort, ezzel zavart okoz a komplement rendszerben és akadályozza az immunsejtek működését. Így az immunsejtek kevésbé lesznek képesek leküzdeni az ínyszövet gyulladását. Ennek folytán nő a P. gingivalis és egyéb mikróbák száma, és súlyos gyulladást okoznak. Egy múlt évben közölt vizsgálat szerint, azokban az egerekben, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy hiányzik belőlük a C5aR, nem alakul ki perodontitisz.

A Penn kutatói és mások más vizsgálatokban azt is igazolták, hogy a Toll-szerű receptorok (TLR – ez egy fehérjecsoport, amelynek elemei szintén aktiválják az immunsejtek válaszát) a komplement rendszerrel összhangban működhetnek. Mi több, az olyan egerekben, amelyekből hiányzik a TLR egyik formája, a TLR2, nem alakul ki a periodontitisszel járó csontvesztés, s e tekintetben ugyanúgy viselkednek, mint a C5aR-hiányos egerek.

A mostani vizsgálatban a Penn kutatói azt akarták megtudni, hogy a mások által már leírt szinergizmus a komplement rendszer és a TLR-ek között működik-e a gyulladásos ínybetegségben is.

Ennek érdekében kétféle molekulát injektáltak az egerek ínyébe: az egyik a C5aR-t, a másik a TLR2-t aktiválta. Ha csak az egyik molekulát adták be, egy nappal később mérsékelt fokú gyulladást tapasztaltak, de ha mindkettőt együtt adták, drámaian megnőtt a gyulladásos molekulák száma – jóval magasabb szintet értek el, mint ami akkor lenne várható, ha a két beadott molekula hatása egyszerűen összeadódna.

Ez az eredmény azt sugallta a kutatóknak, hogy a Toll-szerű receptorok valamiképpen kölcsönhatásban vannak a komplement rendszerrel, növelik annak gyulladáskeltő hatását. Ennek a feltevésnek az alapján logikusan adódott a kérdés, hogy mi történik akkor, ha csak az egyik receptort blokkolják – megszüntetik-e ezzel azt a gyulladást, amely lehetővé teszi a P. gingivalis és a többi baktérium szaporodását és megakadályozzák-e azt, hogy betegséget okozzanak.

Ezt a hipotézist úgy tesztelték, hogy egy olyan molekulát szintetizáltak és alkalmaztak, amely blokkolja a C5aR aktivitását, hogy megnézzék, hogy ez megakadályozza-e a periodontitisz kialakulását. Ezt a receptor „antagonistát”, amely C5aRA néven ismert, egereknek adták be, amelyeket azután megfertőztek P. gingivalis-szal. A C5aRA a kontroll egerekhez képest igen nagymértékben megakadályozta a gyulladás kifejlődését – a gyulladásos molekulák száma 80%-kal kevesebb volt, mint a kontrollokban, és csontvesztés egyáltalán nem fordult elő.

Az antagonistának nem csupán megelőző hatása volt, hanem a már a kialakult betegségre is hatott. Ezt úgy mutatták ki, hogy P. gingivalis-szal megfertőzték az egereket, majd 2 hét múlva C5aRA-t adtak nekik. Ennek hatására a gyulladás jelei 70%-kal csökkentek és majdnem 70%-kal mérséklődött a csontvesztés is. Ez az eredmény igen nagy jelentőségű – mondták el a kutatók –. mivel azt jelenti, hogy a kezelést potenciálisan embereken is alkalmazni lehet, akik tipikusan akkor jelentkeznek az orvosnál, amikor már kialakult a betegség.

Mivel nem mindig a P. gingivalis okozza a periodontitiszt, a kutatók azt is meg akarták tudni, hogy van-e megelőző és terápiás hatása a C5aRA-nak akkor is, ha más okból betegszik meg az íny. Ezért az egerek egy csoportjában az egyik moláris fog köré selyem ligatúrát helyeztek, amely nemcsak a nyál természetes tisztító hatását szüntette meg, hanem lehetővé tette, hogy a baktériumok a ligatúrához tapadva nagy számban felgyűljenek a fog körül. Ez igen gyorsan – egérben 5 nap alatt – periodontitiszhez és csontvesztéshez vezet. Ezután az egerek egyik csoportjánál az érintett moláris fog közelébe C5aRA-t injektáltak a kutatók, s ezekben az egerekben legalább 50%-kal enyhébb lett a gyulladás és kisebb a csontvesztés, mint a kontroll egerekben. Ez az eredmény arra utal, hogy a C5aRA nem csupán a P. gingivalis okozta ínygyulladás ellen hatásos, hanem más kórokozók esetében is.

Jelenleg a kutatók más állati modelleken vizsgálják a kérdést, és azt remélik, hogy hamarosan klinikai vizsgálatokba is kezdhetnek.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.