hirdetés

Rövidebb HCV ellenes kezelés is elegendő

A most bemutatott eredmények szerint 8 hetes Viekirax + Exviera kezelés is tartós virológiai választ eredményez.

hirdetés

 A 2016-os EASL  Új távlatok a hepatitis C vírusfertőzés kezelésében című szimpóziumán Párizsban az AbbVie nemzetközi biogyógyszer vállalat közzétette azon új vizsgálati eredményeit, melyek szerint a Viekirax (ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir tabletta) + Exviera (daszabuvir tabletta) kombinációval már nyolc hetes kezeléssel is igazoltan magas virológiai válaszarányt ért el.

A fázis IIIb GARNET vizsgálat egy multicentrikus, nyílt elrendezésű, egykaros vizsgálat, amely a ribavirin nélkül alkalmazott nyolc hetes Viekirax + Exviera kombinációs kezelés biztonságosságát és hatásosságát értékelte, korábban kezelésben nem részesült, 1b genotípusú krónikus HCV fertőzött, cirrózisban nem szenvedő betegek esetében.1 A vizsgálatba világszerte 20 vizsgálóhelyen 166 beteget vontak be. A 166 bevont beteg közül 163 szenvedett 1b genotípusú krónikus HCV fertőzésben, cirrózis nélkül; azt a három beteget, akik más genotípusú HCV fertőzésben szenvedtek kizárták a hatásossági elemzésből. Az elsődleges végpont azoknak a betegeknek az aránya volt, akik a kezelés után 12 héttel tartós virológiai választ (SVR12) értek el.  A  korábban kezelésben nem részesült 1b genotípusú (GT1b) krónikus hepatitis C vírussal fertőzött (HCV), cirrózisban nem szenvedő betegek 98%-a (n=160/163) ért el tartós virológiai válaszarányt.

Két beteg esetében alakult ki a kezelés utáni relapszus, egy beteget pedig azért zártak ki, mert nem tartotta be a vizsgálat előírásait. A leggyakrabban (≥5%) előforduló nemkívánatos esemény a fejfájás (21%), a kimerültség (17%), a nasopharyngitis (8%), a viszketés (8%), a hányinger (6%) és az általános gyengeség (5%) nagyrészt enyhe formái voltak.  A betegeknek kevesebb, mint egy százaléka észlelte súlyos nemkívánatos események vagy klinikailag jelentős (≥3. fokú) laboratóriumi eltérések előfordulását. Egy beteg a 45. napon szakította meg a kezelést nemkívánatos esemény miatt, de ő is elérte az SVR12-t.

Az eredmények szerepelnek a hepatitis C kezelésére vonatkozó újonnan kiadott EASL ajánlásokban (EASL Recommendations on Treatment of Hepatitis C).

A Viekirax + Exviera  az Európai Unióban jelenleg a cirrózisban nem szenvedő vagy kompenzált cirrózisos, 1b genotípusú krónikus hepatitis C vírussal fertőzött (HCV) betegek 12 hetes kezelésére engedélyezett.

A GARNET vizsgálattal kapcsolatban további információk a www.clinicaltrials.gov honlapon találhatók.

A Viekirax + Exviera az Európai Unióban az 1-es genotípusú (GT1) krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés kezelésére engedélyezett, beleértve a kompenzált cirrózisban szenvedő betegek kezelését is. A Viekirax az Európai Unióban a 4-es genotípusú (GT4) krónikus HCV fertőzés kezelésére engedélyezett.  
A Viekirax tabletta 150 mg paritaprevir (NS3/4A proteáz inhibitor) 100 mg ritonavir és 25 mg ombitaszvir (NS5A inhibitor) fix dózisú kombinációja, amelyet naponta egyszer kell bevenni. Az Exviera  tabletta 250 mg daszabuvirt (nem-nukleozid NS5B polimeráz inhibitor) tartalmaz, amelyet naponta kétszer kell bevenni. A Viekirax + Exviera  kombinációt a beteg jellemzőitől függően naponta kétszer alkalmazott ribavirinnel (RBV) vagy anélkül kell szedni. A Viekirax + Exviera kombinációt 12 héten át kell szedni  ribavirinnel vagy anélkül, az 1a genotípusú, kompenzált cirrózisban (Child-Pugh A) szenvedő betegek kivételével, akik számára a kezelés mindenképpen  ribavirinnel kiegészítve 24 héten át tart. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.