hirdetés

A CHMP pozitív véleménye a Viekirax és Exviera kombinációról

A fázis IIIb TURQUOISE-III vizsgálatban a Viekirax + Exviera kombináció valamennyi krónikus GT1b HCV-fertőzött, kompenzált májcirrózisos (Child‑Pugh „A” stádium) betegekben tartós virológiai választ eredményezett a kezelést követő 12. héten.  

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítményeket értékelő bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki AbbVie Viekirax® (ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir filmtabletta) és Exviera® (daszabuvir filmtabletta) készítményeinek ribavirin mentes alkalmazásáról 1b genotípusú hepatitis C vírus (GT1b HCV) okozta fertőzésben, a kompenzált (Child-Pugh A stádiumú) májcirrózisban szenvedő betegek kezelésére.

A világban jelenleg élő mintegy 160 millió HCV fertőzött betegségnek 60%-át a HCV leggyakoribb, 1b genotípusa okozza. Európában is az 1b genotípus a legelterjedtebb, amely a 9 millió krónikus HCV-fertőzött 47%-ának betegségéért felelős.

A Viekirax és az Exviera készítményekről született pozitív CHMP szakvélemény a fázis IIIb TURQUOISE-III vizsgálat adatain alapul, amelyben a GT1b HCV fertőzött, kompenzált májcirrózisban szenvedő betegek kezelésére 12 héten át alkalmazott, ribavirin mentes Viekirax + Exviera terápiát hatásosságát és biztonságosságát vizsgálták. A teljes, krónikus GT1b HCV-fertőzött, kompenzált májcirrózisos (Child‑Pugh „A” stádium) betegekből álló vizsgálati csoportban (n=60/60 beteg) tartós virológiai választ (vagyis 100%-os SVR12 válaszarányt)  észleltek a kezelést követő 12. héten.  Mellékhatások miatt egyetlen beteg sem hagyta abba a kezelést. A leggyakoribb mellékhatások a kimerültség (22%), a hasmenés (20%), és a fejfájás (18%) volt.

Tudnivalók a Viekirax® + Exviera® kombinációról

A Viekirax és az Exviera az Európai Unióban 1-es genotípusú hepatitis C-vírus (GT1 HCV) okozta krónikus fertőzés kezelésére javallott, többek között kompenzált májcirrózisban szenvedő betegek esetében. A Viekirax ezen felül 4-es genotípusú HCV okozta krónikus fertőzés kezelésére is javallott az EU-ban.

A Viekirax filmtabletta napi egyszer alkalmazandó, fix dózisú kombináció; összetevői: 150 mg paritaprevir (NS3/4A proteáz gátló), 100 mg ritonavir, és 25 mg ombitaszvir (NS5A gátló). Az Exviera filmtabletta 250 mg daszabuvirt (nem-nukleozid típusú NS5B polimeráz gátlót) tartalmaz és naponta kétszer kell bevenni. A Viekirax + Exviera kombinációt – betegtípustól függően – naponta kétszer adagolt ribavirinnel (RBV) vagy anélkül kell szedni. A Viekirax + Exviera ± RBV kezelés időtartama 12 hét, kivéve a GT1a és a GT4 genotípusú HCV fertőzött, kompenzált májcirrózisos betegeket, akiknek 24 héten át, ribavirinnel kiegészítve kell szedniük a Viekirax + Exviera kombinációt.

A paritaprevirt az AbbVie és az Enanta Pharmaceuticals (NASDAQ: ENTA) közötti, hepatitis C vírus proteáz gátlókat és ezeket tartalmazó terápiás kombinációk kifejlesztésére létrejött együttműködés során fedezték fel. A paritaprevirt az AbbVie fejlesztette ki, hogy más kísérleti gyógyszereivel kombinálva, krónikus hepatitis C fertőzés kezelésére alkalmazhassa.

A Viekirax és az Exviera ellenjavallt súlyos májkárosodásban (Child–Pugh „C” stádium) szenvedő betegeknél. A Viekirax + Exviera kezelés megkezdése előtt az etinilösztradiolt tartalmazó gyógyszerek szedését abba kell hagyni és más fogamzásgátló módszer használatára kell áttérni. A Viekirax nem adható együtt olyan gyógyszerekkel, amelyek a CYP3A izoenzim szubsztrátjai, vagy erős hatású gátlószerei. A Viekirax és az Exviera erős, vagy közepesen erős hatású enziminduktorokkal nem adható együtt. Az Exviera nem adható együtt olyan gyógyszerekkel, amelyek a CYP2C8 izoenzim erős hatású gátlószerei.

 

Forrás: AbbVie sajtóközlemény 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.