hirdetés

Testsúlycsökkentő gyógyszerek piaci versenye

A Novo Nordisk és az Eli Lilly tört az élre a súlycsökkentő gyógyszerek piacának versenyében, amelynek értéke az évtized végére várhatóan 100 milliárd dollár lesz: A riválisok felvásárlások és klinikai vizsgálatok révén igyekeznek felzárkózni.

hirdetés

Az alábbiakban a nagy gyógyszergyártók üzleteit és a felsővezetők megjegyzéseit olvashatják az ígéretes lehetőségről:

 

AstraZeneca

Az angol-svéd gyógyszergyártó a múlt hónapban 2 milliárd dollárért felvásárolta a kínai Eccogene kísérleti tablettájának licencét. Úgy véli, hogy ez a tabletta kevesebb mellékhatással járhat, mint a jelenlegi injekciós súlycsökkentő kezelések. Az AstraZeneca „néhány évvel lemaradt” a Novo és a Lilly gyógyszereinek átütő sikerétől, és „a termékek következő hullámában való részvételen dolgozik”, mondta Pascal Soriot vezérigazgató a múlt hónapban a Reutersnek. A vállalat a kozmetikai célú testsúlycsökkentés helyett azon túlsúlyos emberek testsúlycsökkentési igényére összpontosít, akik egyéb kockázati tényezőkkel, például magas vérnyomással és vesebetegséggel küszködnek.

 

Johnson & Johnson

Joaquin Duato vezérigazgató egy befektetői összejövetelen május elején azt mondta, a vállalat akkor veszi fontolóra veheti az újabb elhízás elleni gyógyszerek piacára való belépést, ha „valóban differenciált és kiegészítő” lehetőség kínálkozik, ha „vannak értelmes alternatív mechanizmusok vagy megközelítések”.

 

Merck

A Merck kísérleti gyógyszere, az efinopegdutid, amelyet a nem alkoholos steatohepatitis (NASH) kezelésére fejlesztenek, szintén meggyőző súlycsökkentő előnyöket mutatott, mivel közel 10-12%-os testsúlycsökkentést eredményezett. Eliav Barr, a Merck orvosigazgatója egy múlt havi befektetői konferencián azt mondta, hogy a cégnek komplett kardiometabolikus programja van. Bár az efinopegdutid fejlesztésekor a NASH kezelésére összpontosítanak, ezzel kapcsolatban számos más lehetőseéget is számba vesznek.

 

Roche

A svájci gyógyszercsoport e hónap elején csatlakozott a testsúlycsökkentő készítményekkel foglalkozó cégek köréhez azzal, hogy megállapodott a súlycsökkentő gyógyszert fejlesztő Carmot Therapeutics 2,7 milliárd dollárért történő átvételéről. A Carmot legígéretesebb gyógyszerjelöltje, a CT-388 nevű, hetente egyszer beadandó injekció ugyanabba az gyógyszerosztályba tartozik, mint a Lilly Mounjaro vagy Zepbound készítménye. A Roche gyógyszeripari részlegének vezetője, Teresa Graham a Reutersnek elmondta, hogy a vállalatnak a piacvezető gyógyszerek alacsony árú alternatíváján túlmutató ambíciói is vannak.Graha m szerint a CT-388 a GLP-1 osztály legjobb elhízás elleni gyógyszerévé válhat, akár önmagában, akár más vegyületekkel kombinálva.

 

Pfizer

A Pfizer ebben a hónapban visszaeséssel szembesült, miután úgy döntött, hogy nem viszi tovább a Danuglipron szájon át szedhető súlycsökkentő gyógyszer naponta kétszer beveendő változatának vizsgálatát a késői klinikai fázisba, mivel a betegek többsége a kedvezőtlen mellékhatások miatt kiesett a középfázisú vizsgálatból. A vállalat a danuglipron napi egyszeri adagolású változatának alkalmazhatóságát azonban még tovább vizsgálja. David Denton pénzügyi igazgató egy múlt havi befektetői konferencián a vizsgálati adatok lezárta előtt azt mondta, ez egy hatalmas piac, rengeteg betegigénnyel, és a vállalat most azt kutatja, milyen piaci résben törhet be a többi forgalmazó közé.

Regeneron Pharmaceuticals

A gyógyszergyártó egy kombinált, antitest alapú kezelést fejleszt az elhízás csökkentésére, amelynek klinikai vizsgálatait a tervek szerint a jövő év elején kezdi meg. Ryan Crowe, a Regeneron vezetője a múlt hónapban egykonferencián azt mondta a befektetőknek, hogy nem tartja kizártnak a partnerséget, és természetesen nem zárkóznak el attól, hogy a terület vezetőivel társuljanak, de először is azt kell kideríteniük, hogy ezek az antitestek alkalmazhatóak-e az elhízás ellen.

Forrás: Reuters

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.