hirdetés

Új ígéretes hatóanyag scleroderma kezelésében

Az új HS-276 hatóanyag a TAK1 fehérje blokkolásával akadályozza meg a scleroderma során a hegesedést okozó kollagén képződést.

hirdetés

A JCI Insight folyóirat június 12-én közölte a University of Michigan kutatóinak cikkét, akik egy új kismolekulás hatóanyaggal kapcsolatos vizsgálataik eredményeiről számoltak be a scleroderma (szisztémás sclerosis) kezelésében.

A scleroderma több szervet érintő, hegesedéssel járó betegség, amely halálos kimenetelű is lehet, amennyiben a hegesedési folyamatot nem sikerült megfelelően kezelni. A John Varga professzor által vezetett vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy a TAK1 fehérje blokkolásával jelentősen csökkenthető a hegesedést okozó kollagén termelődése. A kutatócsoport által kifejlesztett HS-276 molekula az in vitro vizsgálatok során sikeresen akadályozta meg a TAK1 aktivációját a sclerodermás bőrmintákon, és a kutatók szerint az ígéretes eredmények alapján a jövőben az egyik leghatékonyabb hatóanyag lehet akár több fibrózissal járó betegség gyógyításában is.

Az in vivo vizsgálatokban a HS-276 szintén szignifikáns mértékben csökkentette az állati modellszervezetekben a kollagénszintet, és lassította a szisztémás sclerosis progresszióját. Ezeket az eredményeket a fibrotizáló betegséggel együtt járó molekuláris markerek (Fibronectin EDA és Tenascin-C) csökkenése is alátámasztotta.

A HS-276 kezelés továbbá megakadályozta a bőr- és tüdőfibrózist, és csökkentette a profibrotikus mediátorok expresszióját a bleomicinnel kezelt egerekben. Fontos, hogy a HS-276-kezelés megkezdése még azután is, hogy a fibrózis már kialakult, megakadályozta annak progresszióját az érintett szervekben.

A HS-276 nem új hatóanyag, korábban már arthritis kezelésében is vizsgálták, és jó eredményeket mutatott kollagén-indukált arthritis terápiájában, ezért került a kutatók látókörébe. A következő lépés a hatóanyag hatásosságának további állatmodelleken történő tesztelése lesz, mivel több transzgénikus egérmodell esetében is értékelni kell az eredmények reprodukálhatóságát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Targeting TAK1 protein to treat systemic sclerosis

Pharmacological inhibition of TAK1 prevents and induces regression of experimental organ fibrosis

Irodalmi hivatkozás:

Swarna Bale et al, Pharmacological inhibition of TAK1 prevents and induces regression of experimental organ fibrosis, JCI Insight (2023). DOI: 10.1172/jci.insight.165358

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.