hirdetés

Új készítmény a bőr laphámsejtes karcinómájának kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) feltételes forgalmazási engedélyt adott a bőr laphámsejtes karcinómájának kezelésére szolgáló Libtayo (cemiplimab) készítményre.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 26-án feltételes forgalmazási engedélyt adott a bőr előrehaladott laphámsejtes karcinómájának kezelésére szolgáló Libtayo (hatóanyag: cemiplimab, gyógyszerforma: 350 mg injekcióhoz való oldat, koncentrátum) készítményre (kérelmező: Regeneron Ireland U.C.) A feltételes forgalmazási engedélyt olyan esetben adják ki, amikor a gyógyszer ellátatlan gyógyászati igényt elégít ki, és azonnali elérhetővé tétele olyan előnyökkel jár, melyek meghaladják azon inherens kockázatokat, melyek a hiányos klinikai adatokból adódhatnak. A Libtayo teljes indikációja: monoterápiában alkalmazva olyan felnőtt, áttétes vagy lokálisan előrehaladott bőr laphámkarcinómájának kezelésére, akiknél kuratív sebészeti eljárás vagy sugárterápia nem alkalmazható. A készítményt az Egyesült Államokban az FDA 2018. szeptember 28-án elsőbbségi eljárás (priority review) keretében engedélyezte és áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítéssel látta el.

A Libtayo hatóanyagáról (cemiplimab)

A cemiplimab egy antineoplasztikus hatású monoklonális antitest, olyan immunellenőrzőpont-gátló (checkpoint inhibitor), mely a programozott sejthalál receptor-1-hez (PD-1) kötődve gátolja annak interakcióját PD-L1 és PD-L2 ligandumaival. A PD-1 ellenőrzési pont az immunválasz későbbi, „effektor” fázisában, a perifériás szövetekben felel a T-sejtek gátlásáért. Amennyiben a PD-1 a ligandumához (PD-L1 vagy PD-L2) köt, a PD-1-útvonal a TCR-útvonallal együtt aktiválódva felfüggeszti a TCR-jelátvitelt, így gátolja a T-sejtek proliferációját, citokintermelését (IFN-γ, TNF-α és IL-2) és csökkenti a T-sejtek túlélését. A PD-1-expresszió a T-sejtek kimerülésének jelzője, mivel többnyire a rengeteg stimulációt megtapasztalt T-sejteken fordul elő, s a T-sejtek funkciójának csökkentésével a fertőzések és daganatok szuboptimális kontrolljához vezet. A tumorszövetben a PD-1-tengelynek kiemelt jelentősége van, többek között gátolja a tumorsejtek apoptózisát és elősegíti a Treg-sejtek kialakulását. A PD-L1-pozitivitás számos tumortípusban megfigyelhető, és a tumorinfiltráló limfociták megnövekedett számához, valamint rossz prognózishoz köthető. A PD-1 másik liganduma, a PD-L2 nagyobb affinitással kötődik a PD-1-hez, és dendritikus sejtek, monociták mellett szintén számos immun- és egyéb sejten expresszálódik.

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A Libtayo a klinikai vizsgálatok során csökkentette a tumorok méretét, és a vizsgálatban alkalmazott hasonló indikációjú szerekhez képest hosszabb időn keresztül akadályozta meg áttétek képződését. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások az alábbiak voltak: kiütések, kimerültség, hasmenés és pruritus. A leggyakoribb immunológiai eredetű mellékhatások közé tartozott a pajzsmirigy alul- és túlműködése (hypo- és hyperthyreoidizmus), pneumonitis, bőrreakciók valamint a hepatitis.

A bőr laphámkarcinómájáról

A nem-melanoma típusú bőrtumorok a leggyakoribb rosszindulatú daganatok világszerte, incidenciájuk folyamatos növekedést mutat. A tumorok közel 78%-át az igen ritkán áttétet adó basalioma alkotja, míg a fennmaradó rész többségét a laphámkarcinóma. A nem-melanoma típusú bőrrákok legnagyobb hányada egyszerű kimetszéssel vagy nagyobb helyreállítást igénylő sebészi kezeléssel illetve sugárterápiával jól gyógyítható, azonban vannak olyan lokálisan előrehaladott vagy távoli áttétet adó esetek, ahol a terápiás lehetőségeink egyelőre korlátozottak. A laphámdaganat a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat. Lényege, hogy a hámsejtek olyan burjánzásba kezdenek, melynek során egy szemmel látható, felületes, kezdetben egészen ártalmatlan képződmény jön létre. Ennek vastagsága idővel növekszik, későbbi szakban ki is fekélyesedhet, oldalirányban is megnyúlhat. Végső fázisban egészen nagyra nőhet, áttétet is képezhet elsődlegesen a nyirokcsomók felé. Világos bőrön nagyobb eséllyel alakul ki laphámdaganat, a betegség pedig viszonylag gyakori, itthon nagyságrendileg 5 ezer új megbetegedést észlelnek évente. Ez a daganattípus szinte kizárólag olyan testtájakon alakul ki, ahol nagymértékű napsugárzás éri a bőrt. Nőknél tipikusan ilyen terület a váll, a nyak, az arc és a dekoltázs. Akiket itthon ezzel a betegséggel ellátnak, gyakran olyan idősebb, hetvenes-nyolcvanak éveikben járó asszonyok, akik mezőgazdasági munka miatt sokat voltak napon. A férfiak közül gyakrabban érintettek azok is, akik már a harmincas éveikben elvesztették a hajukat. Ennek oka, hogy ha a fejbőr kopasz, akkor a napsugárzás beesési szöge 90 fok körüli, tehát az érintett területet nagy dózisban éri ultraibolya sugárzás. Ezt leszámítva jellemzően a férfiak közül is a mezőgazdasági munkások, hobbikertészek érintettek a legnagyobb arányban. Mellettük gyakrabban betegednek meg azok, akik a hobbijuk miatt töltenek sok időt napon. Ilyenek a vitorlázók, a golfozók, vagy azok, akik vízparton töltenek teljes nyarakat, evezéssel kapcsolódnak ki.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az áprilisi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított körülbelül 60 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC, Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP summary of positive opinion for Libtayo

Aktualitások a nem-melanoma típusú bőrdaganatok helyi kezeléséről és az előrehaladott stádiumú betegek gyógyszeres terápiájáról

A laphámdaganat előfordulása és okai

FDA approves first treatment for advanced form of the second most common skin cancer

Az immunonkológia újdonságai a szolid tumorok és a hematológiai daganatok kezelésében – az immunellenőrzőpont-gátlók*

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.