hirdetés

B3-vitamin a bőrrák megelőzésére

A nap sugárzása okozta bőrszarusodás –egyenetlen, smirgli-szerű bőrfelület- a nem melanoma típusú rák előfutárának tekinthető. Számos invazív és gyógyszeres kezelési lehetősége mellett, most megelőzésének igen egyszerű lehetőségére derült fény: B3-vitamin szedésével elejét vehetjük a veszélyes leváltozásnak. 

hirdetés

Az UV fény által kiváltott bőrlézió, az aktinikus keratosis (AK), vagy keratosis solaris tovább fejlődve a bőr laphámrákjává (carcinoma planocellulare, vagy squamous cell cancer) alakul. Ez a nem melanoma típusú bőrrák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat.

A bőelváltozás eritémás hámló papula vagy plakk formában jelentkezik a nap sugárzásának legerősebben kitett területeken – típusosan az idősebb, világosabb bőrű egyéneken. Először csaknem láthatatlan, de érezhetően egyenetlen, smirgli-szerű terület jelenik meg rendszerint a kopasz fejbőrön, majd ez megnagyobbodik, és pirosas színt vesz fel, és akár centiméteres nagyságúra is nőhet. Szövetileg a bazális rétegben látható abnormális keratinociták, nukleáris atípia, az epidermisz hiper-, vagy parakeratózisa, szabálytalan akanthosis, stb. jellemzik. Elektrokauterizációja, felszínes sebészi lehántolása, lézer evaporizációja, fagyasztása (cryosurgery), fotodinamikus terápiája alkalmazható, de ismert az 5%-os 5-fluorouracil tartalmú krém (Efudix), az imiquimod krém (Aldara), az ingenol mebulat krém (Picato), és a diklofenak gél nem invazív, fájdalmatlan alkalmazása is. Az idős, „cserzett”, atrophiás bőr (pl. a kopaszodó idős férfiak koponyatetőjén) már nehezen viseli el az invázív beavatkozásokat.

A világ onkológusainak legfontosabb találkozóján, az American Society of Clinical Oncology-n (ASCO) 2015. május 30.-án 9 000-es számmal szerepel majd egy tanulmány, mely az ausztrál ONTRAC (Oral Nicotinamide to Reduce Actinic Cancer) vizsgálat eredményeit analizálja. A vezető szerző, dr. Diona Damian (University of Sidney) szerint „ez az első egyértelmű bizonyíték, hogy egy egyszerű vitamin használatával és az érzékeny bőr védelmével csökkenteni lehet a bőrrákok gyakoriságát”. Az olcsó, recept nélkül is kapható B3 vitamin termék, a nikotinamid napi kétszeri 500 mg-os orális adagjának 1 éven keresztüli használatával szignifikánsan csökkenthető a bőr nem melanoma típusú daganatainak kockázata. A bőr nem melanoma típusú daganatai Ausztráliában négyszer gyakoribbak a bármilyen szerv egyéb daganatainál, és élete során a lakosság legalább felét érintik. A nikotinamid napi 2 x 500 mg hosszú használatával 23%-kal csökken az újonnan diagnosztizált, nem melanoma típusú bőrrákok előfordulása a placebót szedőkhöz képest (p=0,02). Ezen belül a bazálsejtes bőrrákok (carcinoma basocellulare) aránya 20%-kal, a laphámrákok (carcinoma planocellulare, vagy squamosus sejtes carcinoma) aránya 30%-kal, az aktinikus keratosisok aránya 13%-kal csökken. A betegek placebo-csoportjában az egy évig tartó vizsgálat alatt átlagosan 2,5 új bőrdaganat jelentkezett, míg a nikotinamid-csoportban csak 1,77.

A vizsgálat Sydney két egészségügyi intézményében történt 2011 és 2014 között. Összesen 386 olyan átlagosan 66 éves beteg került bevonásra, akiknél az utóbbi 5 évben legalább két nem melanoma típusú bőrrák jelentkezett (átlagosan 8, míg egy betegnél 52 lézió jelent meg!), ezért magas kockázatúnak voltak tekinthetők. A betegeket két csoportra osztották: az egyik csoport nikotinamidot kapott, a másik csoport placebót, állapotukat havonként ellenőrizték. A vitamint szedőknél a hatás már az első 3 hónapban látszott, a vitamin abbahagyása esetén az új tumorok megjelenésének aránya a két csoport között megegyezett. A nikotinamid kemopreventív hatása két mechanizmus talaján jön létre: elősegíti a napfény által károsodott DNS molekulák kijavítását (repair), illetve megakadályozza az UV fény által a bőrben okozott immunszuppressziót. Az előzetes sajtóértékezleten Dr. Damian hangsúlyozta, hogy a vizsgálat szerint a nikotinamid már kialakult bőrtumoros betegeken hatásos, de arra nincs adat, hogy a nem daganatos populációban is hatásos lenne.

Dr. John Lear (Manchester University és Dermatology Department at Salford Royal Hospital, UK) szerint az igen egyszerű vizsgálat „nagyon izgalmas és ígéretes eredményeit” mielőbb át kell vinni a klinikai gyakorlatba, ha így az aktinikus keratosisok és bőrdaganatok jelentős csökkenését lehet elérni. A bevont betegek száma azonban kicsi és nem tudjuk azt sem, hogy más, kevésbé napsütötte földrajzi területeken is hatásos lesz-e a B3 vitaminnal történő kezelés. Meglepő, hogy csak az UV expozíció után évekkel jelentkező basaliomák számát ilyen rövid idő alatt is lehetett csökkenteni.    

Dr. Peter Paul Yu (Palo Alto Medical Foundation in Mountain View and Sunnyvale, Kalifornia), az amerikai ráktársaság (ASCO) 2014-2015 évi elnöke szerint a kutatók a leggyakoribb bőrrákok elkerülésének egy igen egyszerű és olcsó módját igazolták, ami a megelőzésben nagy ugrást jelenthet, hiszen például az USA-ban évente legkevesebb 5 millió betegnél diagnosztizálnak nem melanoma típusú bőrrákot.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Reuters Health Information

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Niacin vélemény ! Rendeltem 500 mg-osat.100 db kb 5000.-. Bevettem ebéd után tele gyomorra és majd' meggyulladtam égtem mint a Reichstag vagy egy óra hosszat. Rákerestem,
a Polybé tabl 20 mg van !!! A szer internetes adatlapja szerint bőrpír kisérheti, na nekem aztán volt ! Óva intek mindenkit az 500 mg-tól,pláne naponta 2 x, most majd
legalább négyfelé vágom.És csak az UV szezonban kivánom szedni -legalábbis még kisérletezek vele. 2x500 mg qurva sok ! -egy orvos -

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.