hirdetés

Új lehetőségek a petefészek-carcinoma kezelésében

Főbb tézisek

  1. Az ovarium carcinoma a nők hetedik leggyakoribb rosszindulatú daganata, és a nőgyógyászati rákos megbetegedések közül ennek a letalitása a legnagyobb. Az elsődleges terápiával és a recidívák kezelésével kapcsolatos ismereteink az utóbbi időben számos új eredménnyel gazdagodtak.
  2. A korai stádiumú esetek eredményes műtéti kezelésének rendkívül fontos feltétele a megfelelő stádiummeghatározás. A tumor tokjának sérülése kerülendő. FIGO Ia stádiumban egyedi elbírálás alapján szervmegtartó műtét is végezhető.
  3. A nem megfelelő stádiummeghatározás gyógyszeres kezeléssel nem korrigálható. Az adjuváns kemoterápia csaknem minden, korai stádiumú ovarium carcinomában szenvedő beteg számára előnyös, a választandó szer a carboplatin.
  4. Rendkívül fontos, hogy az előrehaladott petefészekrák műtétjét a legkorszerűbb módon végezzük el. A műtét célja a 0 cm-es tumorreziduum.
  5. A különböző kemoterápiás szerekkel végzett új klinikai vizsgálatokban eddig nem sikerült javítani az előrehaladott ovarium carcinoma kezelésének eredményeit.
  6. A lehető leghosszabb túlélés érdekében az előrehaladott ovarium carcinomában szenvedő betegek kezelésében döntő fontosságú a legkorszerűbb műtéti és gyógyszeres eljárások alkalmazása. A legfontosabb gyógyszerek a platinaszármazékok. A hatás és a mellékhatások szempontjából a legjobb elsődleges kezelés a carboplatin–paclitaxel kombináció.
  7. Platinaszármazékkal szemben refrakter recidíva esetén nehéz kiválasztani a megfelelő gyógyszeres kezelést. A döntésben a várható haszon mellett az életminőség változását és a mellékhatásokat is figyelembe kell vennünk.
  8. A platinaszármazékra érzékeny recidíva standard kezelése a hat ciklusból álló carboplatin–paclitaxel kombinációs terápia.

Németországban évente körülbelül 8000 új petefészekrákot regisztrálnak. A kórkép a nők között a hetedik leggyakoribb rákbetegség. A nők halálozási statisztikájának ötödik helyén áll, és a rákos nőgyógyászati megbetegedések közül ennek a letalitása a legnagyobb. Száz ovarium carcinoma közül csupán húszat ismernek fel jó prognózisú (FIGO I–IIa) stádiumban, nyolcvanat rossz prognózisú (FIGO IIb–IV) stádiumban diagnosztizálnak. Az első terápiás lépés minden esetben a műtét. A betegeket különböző prognózisú alcsoportokba osztják, ezt követően csaknem mindig kemoterápiás kezelést kezdenek. A standard terápiás kombináció egy platinaanalógból (jó tolerálhatósága miatt általában a carboplatinra esik a választás) és paclitaxelből áll. Az elsődleges kezelés végeztével 100 közül 75 esetben nem mutatható ki daganat, 25 esetben azonban a tumor továbbra is jelen van (1. ábra). Ezt az önmagában sem kielégítő eredményt tovább rontja, hogy a 75 daganatmentes beteg közül soknak a daganata viszonylag rövid idő alatt kiújul. Száz ovarium carcinomában szenvedő beteg közül átlagosan 55 belehal a betegségbe, és csupán 45 esetben számíthatunk hosszú távú túlélésre (2. ábra).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
J. Pfisterer - A. du Bois - F. Hilpert - U. Wagner - W. Meier
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.