Ismétlődő COVID-19 megbetegedés

Az ismételt fertőződésre irányuló eddigi legnagyobb tanulmány szerint a SARS-CoV-2 vírussal történő reinfekció ritka, de 65 éves kor fölött jelentősen nő a kockázata.

Dániában 4 millió teszt vizsgálata során 1%-nál kevesebb reinfekcióra utaló pozitív tesztet találtak a lakosság körében. Aki átesett egy COVID-19 fertőzésen, már kb. 80%-ban védve van a SARS-CoV-2 ismételt fertőzése ellen, viszont 65 év fölött a védőhatás már csak 47%-os.

A dániai népesség alapú megfigyeléses vizsgálat eredményei a The Lancet 2021. márciusi számában jelentek meg. Dr. Christian Holm Hansen, Dr. Daniela Michlmayr és munkatársaik a pandémia első, 2020. márciusi-májusi dániai hulláma során tesztelt 525.339 személy 2,11%-át találták SARS-CoV-2 pozitívnak. A második hullámban, 2020. szeptembere és decembere között hullámban ezen személyek 0,65% bizonyult pozitívnak. (Dániában 2020 végéig több mint 10 millió állampolgárnál végezték el a polimeráz láncreakciós tesztet (PCR-t) az állam által finanszírozott TestDenmark programban, tehát jókora  adathalmaz támasztja alá az eddigi kisebb vizsgálatok eredményeit.) A tanulmány alapján a fertőzés kiváltotta „természetes” immunitás mintegy 80%-ban véd a reinfekció ellen, de az immunkompromittált betegeknél, illetve az idősekben nem alakul ki hosszantartó immunválasz. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a vakcinálás akkor is szükséges, ha az illető már átesett a COVID-19-en, azaz némi „természetes” immunitása már van. Különösen fontos ez a 65 év fölöttiek esetében, ahol a fertőzés nyomán kialakuló immunvédelem jóval kisebb fokú és jóval rövidebb ideig tart. A dolgozat szerzői hangsúlyozták, hogy eddig „csak keveset tudtunk a SARS-CoV-2-al történő ismételt fertőződés elleni védelemről, de két brit vizsgálat szerint a fertőzés utáni immunitás legalább 5-6 hónapig marad fenn. A dán tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés legalább 6 hónapig véd, de idősebbeknél gyakoribb, hogy előzetes pozitivitás után ismét pozitív tesztet adnak. A szerzők épp ezért hangsúlyozzák, hogy továbbra is fontosak az időseket védő és korlátozó intézkedések még azoknál is, akik már átestek egy COVID-fertőzésen. Férfiak és nők között nem találtak az ismétlődő megfertőződés valószínűségében különbséget.

Az ismételten tesztelt személyek (nővérek, orvosok, szociális munkások) 1,2%-a mutatott ismételt pozitivitást a második hullám idején. A vizsgált időszakban Dániában még nem voltak vírus-variánsok, 2021-re ez megváltozott. Az ismételt fertőződés kockázatát egyes új vírusvariánsok lényegesen növelik pl. a B.1.351 (dél-afrikai) variánsnál egyértelműen bizonyították, hogy az eredeti vuhani vírussal történt előzetes fertőzés ellenére fennáll az újbóli fertőződés kockázata. Bár a vakcinák – a neutralizáló antitesteken és a T-sejteken mérve - jobb, tartósabb védelmet nyújtanak az ismételt fertőződések ellen, mint egy előzetes fertőzés, az új variánsok nem csak a reinfekció gyakoriságot, hanem az ismételt megfertőződés súlyosságát is befolyásolják, ezért  szükségessé teszik új  vakcinák fejlesztését is.

Források:

McNamara D. COVID-19 virus reinfections rare, but riskiest after age 65. Medscape Medical News. March 18, 2021.

Hansen CH, Michlmayr D, Gubbels SM, et al. Assessment of protection against reinfection with SARS-CoV-2 among 4 million PCR-tested individuals in Denmark in 2020: a population-level observational study. Lancet. Published March 17, 2021.

Boyton RJ, Altmann DM. Risk of SARS-CoV-2 reinfection after natural infection. Comment. Lancet. Published March 17, 2021.  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.