A cardiomyopathiák áttekintése

- Prof. dr. Hőgye Márta kommentárjával

A cardiomyopathia a szív izomműködési és elektromos funkciózavarával jellemzett anatómiai és patológiai állapot. Az American Heart Association (AHA) a myocardiumot érintő heterogén betegségcsoportként határozza meg, melyhez többnyire kamrai hipertrófia és dilatáció társul. A betegség mögött számos ok meghúzódhat, ezek zömmel genetikai eredetűek. A cardiomyopathia esetenként a szívre korlátozódik, máskor generalizált szisztémás betegség részjelensége lehet, mely szív- és érrendszeri halálozáshoz vagy progresszív szívelégtelenség kapcsán fellépő rokkantsághoz vezethet.

Kommentár: Prof. dr. Hőgye Márta

Az amerikai családorvosok lapjában R.Wexler és munkatársai tollából megjelent cikk nagyon aktuális témát választott, a cardiomyopathiákról ad átfogó, főként gyakorlati szempontokra fokuszált áttekintést.
  A cardiomyopathiák magának a szívizomnak a megbetegedései, amelyek a szív szisztolés és/vagy diasztolés működészavarával járnak. Számos felosztásuk közül a klinikai gyakorlatban eddig leginkább a WHO és az International Society of Federation of Cardiology (ISFC) által 1995-ben közösen megalkotott, majd egy nemzetközi konszenzusmegállapodást követően 1996-ban publikált klaszszifikációját használtuk. A felosztás a funkcionális és morfológiai eltérések szerint megkülönböztet dilatatív, hipertrófiás és restriktív cardiomyopathiát, valamint két ritkább csoportot: az aritmogén jobb kamrai cardiomyopathiát és a „nem osztályozható” cardiomyopathiát. Ez utóbbi csoportba azokat a szívizombetegségeket sorolják, amelyek egyik csoportba sem illenek tökéletesen (pl. szisztolés diszfunkció minimális dilatációval, mitokondriális betegség, fibroelastosis). További heterogén csoportként lehet elkülöníteni a „specifikus cardiomyopathiákat”; ide azokat a szívizombetegségeket soroljuk, amelyek valamilyen specifikus szisztémás betegségben észlelhetők, vagy olyan szívbetegséghez társulnak, amelyben a balkamra-diszfunkció mértéke nem magyarázható a fennálló hemodinamikai terheléssel vagy az ischaemia mértékével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.