A táplálkozás kihat a bélbaktériumokra: elősegíti azoknak a baktériumfajoknak a szaporodását, amelyek képesek metabolizálni a bélben rendelkezésükre álló tápanyagokat. Megfordítva, a bélbaktériumok hozzájárulnak az emésztés optimalizálásához, növelik az energiabevitelt. Döntően a táplálék összetétele határozza meg a bél mikrobiomjának összetételét, működését és diverzitását. Végeredményben a bélmikrobiom optimalizálja a táplálékból való energia- és szubsztráttermelést. Ez jótékony hatású lehet, ha alultápláltság veszélye áll fenn, de káros következményekkel jár túltápláltság és elhízás esetén.
Az ízek megfelelő érzékelése magától értetődő minden egészséges ember számára. Ugyanakkor számos olyan állapota létezik az emberi szervezetnek, amelyben az ízérzékelő rendszerben is változások lépnek fel. Az ízérzékelés zavarával a táplálkozás minősége romlik, mennyisége csökken, az egyén elveszíti az étkezésből adódó örömérzetét, komolyan károsodhat az élet minősége. Ezek a panaszok a páciensek egyre szélesebb körét érintik, ezért fontos az ízérzékeléssel foglalkoznunk. Közleményünk érinti az ízérzékelés anatómiáját, élettanát, majd az ízérzékelés megváltozását, zavarait mutatjuk be többféle aspektusból.
Egy új vizsgálat igazolta, hogy a kardiovaszkuláris kockázat növelésével többször megvádolt cukortartalmú üdítőitalok dózisfüggő módon, már kétheti fogyasztás után jelentősen növelik a szív- és érbetegségek veszélyét.
Az egyik vezető kockázati faktor a magas vérnyomás, amelynek megelőzésére és csökkentésére a szakemberek jóideje a sóbevitel csökkentésének fontosságát hangsúlyozzák. Egy decemberben megjelent metaanalízis szerint azonban a cukor a sónál is veszélyesebb.
Lehetséges, hogy az életmódváltás, valamint egy zsírban gazdag, közel szénhidrátmentes diéta jelentős mértékben csökkenteni tudja a demencia kialakulásának kockázatát, illetve megállíthatja a leépülés folyamatát.
Több mint háromszorosára nő a szív- és érrendszeri zavarok okozta halálozás veszélye azoknál, akik napi kalóriabevitelük egynegyedét hozzáadott cukorból fedezik - derült ki egy nagyszabású amerikai kutatásból.
Szakértők számításai szerint a cukortartalmú édességek, italok adójának drasztikus emelése volna a legjobb módszer a világméretű elhízás és a cukorbetegség visszaszorítására.
Neves közegészségügyi szakemberek felmérése szerint Nagy-Britanniában meglehetősen egészségtelen a készen kapható mélyhűtött főételek összetétele, de nagyjában egészében még mindig egészségesebb, mint a sztárszakácsok kreációié.
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XV. évf. 4. szám
OTSZ Online
2011-03-01
Napjainkban – a folyamatosan fejlődő koraszülött-, illetve újszülött- sebészeti ellátásnak köszönhetően – egyre gyakrabban találkozhatunk a mindennapi orvosi gyakorlatban is rövid bél szindrómás csecsemőkkel és gyermekekkel.
Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.
Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.
Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.