Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-11-06

2014 augusztusától az Egyesült Államokban a 65 évesnél idősebb felnőttek számára a 13-valens pneumococcus konjugált vakcina és a 23-valens pneumococcus poliszacharid oltás rutinszerű alkalmazását javasolják. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-12-17

A szplenektómián átesett betegek egész életükön át fokozottan ki vannak téve a fulmináns fertőzések és a szepszis veszélyének. A posztszplenektómiás szepszis három legfontosabb kórokozója a Streptococcus pneumoniae, a Neisseria meningitidis és a Haemophilus influenzae. Mindhárom ellen rendelkezünk oltóanyaggal, alkalmazásuk szplenektómiával összefüggő javallatait a cikk részletesen taglalja. Kiemelik a szerzők a lép nélkül élők átfogó felvilágosításának, készenléti antibiotikummal és sürgősségi betegigazolvánnyal való ellátásának szerepét a bakteriális fertőzések antibiotikumkezelésének mielőbbi megkezdésében.

#3
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-01-22

Az invazív baktériumfertôzések ellen kifejlesztett, tok poliszacharidát tartalmazó konjugált vakcinák sikere arra vezethetô vissza, hogy képesek T-sejt-függô funkcionális antitestválaszt kiváltani, mely nemcsak erôteljes kezdeti válaszreakciót eredményez, de megalapozza az immunmemóriát is. Az 50 év feletti korosztályban ugyanakkor változatlanul nagy problémát jelent a pneumococcus-infekció.
Clin Infect Dis, 2012. július

#4
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2010-09-10

A légúti fertőzések (heveny hörgőgyulladás, idült hörgőgyulladás heveny fellángolása, influenza és más légúti vírusfertőzés) és a területen szerzett tüdőgyulladás (CAP – community-acquired pneumonia) kezeléséről szóló aktualizált, 3-as fokozatú bizonyítékokon és konszenzuson nyugvó módszertani útmutató jelen összefoglalásának az a célja, hogy rövid tájékoztatást adjon az ajánlások szerkezetéről és tartalmának lényegéről. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.