Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-03-30

A modern gyógyászatban a gyógyszerkölcsönhatások nem kapnak mindig a súlyuknak megfelelő figyelmet. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-10-17

A géntoxikológia azokat a DNS szintjén bekövetkező változásokat foglalja magába, amelyek a nukleinsavak szerkezetének megváltozásához, mutá­ciókhoz vezetnek. Amennyiben a mutációk sorozata olyan változásokat okoz, hogy azok a sejt túlélését ugyan nem befolyásolják, de károsíthatják a fiziológiás kontrollmechanizmusokat, és a mutáns sejt függetlenedik a környezetétől, karcinogenezisről beszélünk. A géntoxikológia és a kar­cinogenezis folyamata nem azonos, de szorosan összefügg egymással.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-06-12

Az immunrendszer fő feladata a szervezetbe kerülő idegen fehérjék, antigé­nek, fertőző ágensek elleni harc, de a szervezeten belül kialakuló daganatos folyamatok elleni küzdelemben is fontos szerepe van. Az immunrendszer reagál a környezeti fizikai (hő, ultraibolya sugárzás, radioaktivitás) és kémiai ágensekre (dohányzás, környezetszennyezés, gyógyszerek) is. Ezek az ágen­sek stimulálhatják a működést (túlérzékenységi reakciók, autoimmunitás), vagy gátolhatják azt (fokozott hajlam a rákra vagy fertőzésekre). Ezekkel a jelenségekkel foglalkozik az immuntoxikológia.

#4
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 5. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Hematológia Mozaik
2014-05-26

Bevezetés
Az összes vérképzőszervi daganatos megbetegedés 10%-át képviselő myeloma multiplex (MM) előfordulási gyakorisága 5/100 000/év, és a diagnózis megállapításakor az életkori középérték 65–70 év kismértékű férfidominanciával. A diagnózis megállapítása a következők alapján történhet: 10%-ot meghaladó klonális plazmasejt-szaporulat a csontvelőben, monoklonális fehérjék jelenléte a szérumban és/vagy a vizeletben, és egy vagy több szervi érintettség, például hypercalcaemia, veseelégtelenség, anaemia, illetve csontleépülés (CRAB). A kezelési protokollok jelentős változásokon mentek át az utóbbi években, amelynek egyik eredménye a jobb tolerálhatóság. Az újabb szerekkel, mint például a proteoszómagátlókkal vagy az immunmoduláns szerekkel az összesített túlélést is sikerült javítani. A kedvezőbb túlélési eredmények egyértelműben jelentkeztek a 65 évesnél fiatalabbaknál, akiknél 68%-os 5 éves, és 53%-os 10 éves túlélési eredmények érhetők el. A jelen összefoglaló szerzői áttekintették az írás idején rendelkezésre álló legújabb szakirodalmat az első vonalban, korábban nem kezelt MM-betegeknél alkalmazott bortezomib terápiáról.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-21

Az acetaminofen (paracetamol) tartalmú készítmények nem csak a májat károsíthatják, hanem enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás mellett a vesét is.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2011-12-20
A közeljövôben két új trombocitagátló tehet szert jelentőségre az akut coronaria-szindróma  ellátásában: a prasugrel és a ticagrelor. A cikk a klinikai gyakorlatban várható változások szempontjából tekinti át az új trombocitagátlókra vonatkozó ismereteket.
#7
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2011-09-14
Az acetil-szalicilsav (ASA) kis dózisainak tartós szedése kétszeresére–négyszeresére növeli a felsô gasztrointesztinális vérzés kockázatát. További kockázatnövelô tényezô, ha a beteg az ASA mellett clopidogrelt is szed. A protonpumpagátlók (PPI) és a clopidogrel közti lehetséges kölcsönhatás miatt mind az európai, mind az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztetést tett közzé a két gyógyszer párhuzamos alkalmazásának veszélyeirôl. Dolgozatukban a szerzôk áttekintik az egy és a két trombocitaaggregáció-gátlót szedô betegek gasztroprotektív gyógyszerelésének irodalmát, hangsúlyozva: nincsenek egyértelmû in vivo bizonyítékok arra, hogy a protonpumpagátlók klinikailag jelentôsen rontanák a clopidogrel hatásosságát, a két gyógyszer szedésének idôbeli elkülönítése azonban hasznos lehet.
K
ulcsszavak: clopi pi dogrel, gyógyszerkölcsönha ha tások, protonpumpag mpag mpag mpag átlók, trombocitaagg aagg aagg aagg regáció-gátlás

A szerzők áttekintik az egy és a két trombocitagátlót szedő betegek gasztroprotektív gyógyszerelésének irodalmát. Nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a protonpumpagátlók jelentősen rontanák a clopidogrel hatásosságát, de a két gyógyszer szedésének időbeli elkülönítése hasznos lehet.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 6-7-8. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2011-08-12

A legkiválóbb gyógyszerfelíró szoftverektől sem várhatjuk, hogy minden gyógyszerkölcsönhatást felismerjenek, megbízhatóan kiszűrjék a klinikailag jelentôs kölcsönhatásokat. A cikk példái és táblázatai segítenek csökkenteni a sok gyógyszert szedô betegeket terhelô interakciós kockázatot.

Kulcsszavak : elektronikus gyógyszerfelíró rendszerek, gyógyszerkölcsönhatások, kölcsönhatások sztatinokkal, kölcsönhatások warfarinnal
#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Nefrológia, urológia
2011-04-08

Ma már mintegy 3000 veseátültetett beteg él Magyarországon, és egyre inkább érzékelhető ennek a betegcsoportnak a jelenléte az alapellátásban és az akut belgyógyászati, neurológiai, traumatológiai ellátásban éppúgy, mint a különféle elektív beavatkozásokra szoruló páciensek között. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.