hirdetés

A paracetamollal párosított kalapkúra károsíthatja a vesét

Az acetaminofen (paracetamol) tartalmú készítmények nem csak a májat károsíthatják, hanem enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás mellett a vesét is.

hirdetés

Az amerikai lakosság körében igen sokan (mintegy 36 millióan) kezelik magukat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, amiknek a legnagyobb része acetaminofen tartalmú készítmény. A nálunk (az INN és BAN nevén, vagyis) paracetamol néven forgalmazott és szintén igen széles körben elterjedt láz és fájdalomcsillapító kémia neve N-acetyl-para-aminophenol (APAP) (azonban az USA-ban, Japánban, Kanadában, Dél-Koreában, Hong Kongban és Iránban is acetaminofen néven ismert).

Az acetaminofen (paracetamol) és a májkárosodás közötti kapcsolat már régóta nyilvánvaló. Egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy a terápiás mennyiségű acetaminofen kis vagy közepes mértékű alkoholfogyasztás mellett vesekárosodáshoz vezethet. Egy amerikai egészségügyi felmérés alapján önmagában sem az enyhe-közepes mértékű alkoholfogyasztás, sem az acetaminofen nem növeli a vesebetegség kockázatát, viszont az acetaminofen tartalmú készítmény szedésével egyidejű, kis vagy közepes mértékű rendszeres alkoholfogyasztás kétszeresére növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát. Ennek alapján paracetamol felírásakor az orvosoknak mindenképp informálniuk kellene betegeiket, hogy az alkohol és a gyógyszer együttes használata jelentősen megnöveli a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

A mintegy 10 000 ember adatait tartalmazó felmérés résztvevőinek 38,13%-a számolt be enyhe-közepes alkoholfogyasztásról, 5,6% használt terápiás mennyiségben acetaminofent, és 2,6%-a fogyasztott rendszeresen alkoholt az acetaminofen szedése mellett. A résztvevők 1,2%-a szenvedett valamilyen vesebetegségben. Az adatok elemzése után a kutatók azt találták, hogy önmagában sem az enyhe-közepes alkoholfogyasztás, sem a terápiás mennyiségű (ám nem túladagolt) acetaminofen nem okoz vese betegséget, a kettő együtt azonban jelentősen megnöveli a kockázatát. A veseelégtelenség kockázata nagyobb, ha a személy idős, férfi, afroamerikai vagy spanyol származású, illetve a veseműködést befolyásoló betegsége van.

A valószínű ok, hogy az alkohol, akár bizonyos gyógyszerek, pl. antikonvulzívumok fokozzák a CYP-450 aktivitást, és ezáltal közvetve a paracetamol toxicitását.

 

Forrás:

American Public Health Association (APHA) 141st Annual Meeting: Abstract 290307. Presented November 4, 2013. 

Journal of Medical Toxicology 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.