Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-31

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2020 márciusában az alábbi új készítmények forgalomba hozatalát engedélyezte.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-29

Az FDA 2019. május 15-én engedélyezte az előrehaladott vesesejtes karcinóma első vonalbeli kezelésére szolgáló Bavencio-Inlyta szerkombinációt.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-04-17

A paracetamol befolyásolhatja a nemi hormonokat és a fiúmagzatokban urogeninális fejlődési rendellenességeket okozhat.

 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-27

A férfi partner vizeletének nagyobb paracetamolkoncentrációja esetén hosszabb idő telik el a terhesség létrejöttéig–a National Institutes of Health egyik vizsgálat előzetes eredményei szerint.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-26

A PRAC a módosított és nyújtott hatóanyag leadású paracetamol készítmények felülvizsgálatát tervezi.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-03-17

A fájdalomcsillapítók egy része eleve nefrotoxikus, más része kedvezőtlenül befolyásolhatja a glomeruláris filtrációs rátát, ezért alkalmazásukkor - különösen vesebetegeknél - igen körültekintően kell eljárni. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-21

Az acetaminofen (paracetamol) tartalmú készítmények nem csak a májat károsíthatják, hanem enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás mellett a vesét is.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-12

Az ERAS protokoll szerint végzett emlőrekonstrukciós műtét után kisebb a betegek fájdalomcsillapító-igénye és rövidebb a kórházi tartózkodás, ami a műtét okozta lelki terhet is csökkenti.

#9
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-25

A stroke miatt kórházba kerülő betegek jelentős részénél áll fenn láz vagy hőemelkedés, melyet a halálozás és a kedvezőtlen kimenetel nagyobb kockázatával hoznak összefüggésbe. A stroke kialakulása utáni egy órában a betegek egyharmadánál mérhető 37,5 °C feletti testhőmérséklet. Az első 12 órában fennálló hőmérséklet minden 1 °C-nyi emelkedése megkétszerezi a kedvezőtlen kimenetel valószínűségét. E jelenség nem függ össze a stroke súlyosságával és típusával, az agyi elváltozás kiterjedésével, illetve a beteg életkorával és nemével. A klinikai kimenetel szempontjából valószínűleg csak az első 12–24 órában észlelhető testhőmérséklet játszik szerepet.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-12-05

Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészek Kongresszusa (ACOG) kijelentette, hogy lehetővé kellene tenni, hogy a nők recept nélkül jussanak hozzá a fogamzásgátló tablettákhoz, mivel a nem kívánt terhességek elkerüléséből származó előny többet nyom a latban, mint a recept nélküli hozzájutással járó kockázat.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.