hirdetés

Emlőhelyreállító műtét rövidebb lábadozással

Az ERAS protokoll szerint végzett emlőrekonstrukciós műtét után kisebb a betegek fájdalomcsillapító-igénye és rövidebb a kórházi tartózkodás, ami a műtét okozta lelki terhet is csökkenti.

hirdetés

A nagy műtétek utáni gyógyulási folyamat felgyorsulását és a posztoperatív fájdalom enyhítését szolgáló ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) protokollok szerinti perioperatív ellátás eredményességét a kismedencei, illetve a vastag- és végbélműtétek vonatkozásában ma már számos vizsgálat igazolja. A Mayo Klinikán nemrég az emlőrekonstrukciós műtéteknél is sikerrel vezették be az új szemlélet szerinti ellátást, amelynek négy alappillére a korszerűbb, hatékony fájdalomcsillapítás, az altatást követő hányás kivédése, a gyors posztoperatív mobilizálás és a mielőbbi táplálékbevitel.

A Mayo Klinikán végzett vizsgálat keretében 31 nőbetegnél végeztek plasztikai emlőrekonstrukciót az új ERAS protokoll szerint az emlők daganatos elváltozásainak kezelése vagy az emlőrák megelőzése céljából végzett mastectomiát követően. A kimenetelt a hagyományos posztoperatív ellátással (TRAS, traditional care after surgery) összevetve értékelték, 17 korábban műtött beteg adatainak retrospektív feldolgozása alapján. A rekonstrukciós beavatkozás minden esetben szabad lebenyes emlő-helyreállítást jelentett, és a vizsgálatba bevont betegek (n=48) mindegyikét egyazon orvos műtötte egy éven belül. Az ismert koagulopátia és a kórelőzményben szereplő krónikus fájdalom szindróma kizáró okot jelentett.

A 48 emlőplasztikai beavatkozás során összesen 83 lebeny került kimetszésre és áthelyezésre. Az esetek többségében (n=71) mély alsó epigastrialis perforátor (DIEP) lebenyt, míg néhány esetben szabad TRAM (m. transversalis abdominis myocutan) lebenyt (n=7) vagy a m. gracilisból vett lebenyt használtak az emlő autológ szövettel történő helyreállítására.

Az ERAS szerinti ellátás magában foglalta a preoperatív fájdalomcsillapítást, a műtéti terület liposzómákba zárt bupivacainnal történő érzéstelenítését (ami célzott gyógyszerhatást biztosít, és ezáltal csökkenti a nemkívánatos hatások előfordulási valószínűségét), az ópiát analgetikumok alkalmazásának lehetőség szerinti kerülését, valamint a hányinger és a hányás kivédését. A műtét után a betegek nem kerültek rutinszerűen intenzív osztályos megfigyelésre; a lehető legrövidebb időn belül felkelhettek és táplálékot is fogyaszthattak. Az ERAS protokoll bevezetésétől kezdve minden emlőrekonstrukciós műtétre kerülő beteg e szemlélet szerint részesült ellátásban.

Az ERAS bevezetésekor a kórházi ápolás időtartama 3 napra rövidült, szemben a még hagyományos posztoperatív ellátásban részesített betegek átlagosan 4,4 napos kórházi tartózkodásával. A műtétet követő első 3 napon a betegek ópiátigénye kevesebb, mint felére csökkent, ha a TRAS helyett az ERAS protokollt alkalmazták. Per os morfin-egyenértékben számolva a TRAS esetében átlagosan 321,3 mg, az ERAS esetében átlagosan 142,3 mg ópiát biztosított megfelelő fájdalommentességet. Az analgézia eredményességét az első 3 posztoperatív napon összesen 8 alkalommal ellenőrizték. A tízpontos fájdalomskálán mért pontszámok az ERAS esetében 0–4, míg a TRAS esetében 6–8 között mozogtak, bár megjegyzendő, hogy a fájdalompontszámok terén statisztikailag szignifikáns különbséget csak a műtét utáni 24. órában mutattak ki a kétféle ellátási protokoll között. Intenzív osztályos ápolásra az ERAS szerint ellátott betegek egyikénél sem kényszerültek. A 30 napon belül fellépő szövődmények gyakorisága tekintetében nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a két kohorsz között.

A vizsgálatban részt vevő orvosok és nővérek meglátása szerint az új szemléletű periperatív ellátás enyhíti a műtétre kerülő betegek szorongását. Fontos, hogy a posztoperatív fájdalmat a vártnál enyhébbnek élik meg, és a hazabocsátáskor sokaknak már az acetaminofen is kielégítő fájdalomcsillapítást biztosít. Ezzel együtt a betegek a normál életvitelhez (pl. autóvezetéshez) is hamarabb vissza tudnak térni és az újbóli munkába állásig eltelő időtartam is rövidebb – sorolja az ERAS protokoll előnyeit a beavatkozásokat végző plasztikai sebész.

A fenti eredmények tehát azt jelzik, hogy az ERAS protokoll a szabad lebenyes, autológ emlőrekonstrukciós műtétek esetében is sikerrel alkalmazható: magas színvonalú ellátást biztosít és vélhetően a kórházi ápolás költségeit is csökkenti. A költségmegtakarítással kapcsolatos elemzés még tart.

Az előzetes közlésként olvasható fenti eredményeket a kutatók a napokban mutatják be részletesen a Plastic Surgery Research Council éves konferenciáján New York-ban (március 7–9.).

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.