Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2021-04-20

Egy 42 éves férfi mintegy 4-5 percig tartó görcsrohamot követően fordult orvoshoz. Arról számolt be, hogy a roham előtt „furcsa” érzése volt, a roham után pedig fejfájás jelentkezett. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-02-26

Hogyan különböztethetjük meg az elsődleges fejfájást a másodlagostól? Az alapellátásban ez a fejfájással kapcsolatos orvosi konzultációk alapvető kérdése. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-03-30

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága engedé­lyezte az első olyan vértesztet, amely alkalmas felnőttek enyhe traumás agy­sérülésének, közismert nevén agyrázkódásának kimutatására, értékelésére.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-12-21

A temporomandibuláris betegségek (TMD) váz-izomrendszeri és neuromuszkuláris kórképek heterogén csoportját jelöli, incidenciájuk 20 és 40 éves kor között a legnagyobb. Gyakori tünet az állkapocs fájdalma vagy működészavara, a fejfájás, a fül és az arc fájdalma. Az etiológia soktényezős. A kórismézésben a képalkotó vizsgálatok akkor hasznosak, ha záródási rendellenesség vagy ízületen belüli elváltozás gyanítható. Legtöbbször javulást hoznak a nem invazív kezelési módszerek: betegedukáció, kog­nitív viselkedésterápia, gyógyszerek (benzodiazepin, antidepresszívum stb.), fizikoterápia, okklúziós eszközök. Kezelésre nem reagáló esetekben a beteget szájsebészhez kell iránytani.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-08

Ha napokon belül két vagy több erős ütés éri a fejet, ez gátolhatja az agysejtek cukorfelhasználását, ami ahhoz – is – szükséges lenne, hogy az agy kijavítsa a traumák miatt károsodott idegsejteket.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-04-25

A gyakran végzetes vagy rokkantsághoz vezető nem traumás szubarachnoideális vérzést általában rupturált agyi aneurizma okozza. A diagnózis bizonytalan lehet a jó állapotú betegek esetében, de könnyebben felállítható akkor, ha a beteg öntu­datlan állapotban van vagy villámcsapásszerű fejfájást érez. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-04-14

A profi jéghokizókban a sport közben történő agyrázkódás akut axonális és asztroglia sérülést okoz, amelyek kimutathatók a vérben levő biomarkerekkel (tau és S-100 kalciumkötő protein B). 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-01-09

Egy friss kutatás összefüggést talált a kórelőzményben szereplő agyrázkódás és az Alzheimer-kór kialakulása között, ami arra utal, hogy az eszméletvesztésnek szerepe lehet az agyi plakkok létrejöttében – állítják a minnesotai Mayo Clinic kutatói a Neurology című lapban megjelent közleményükben.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-09-18

A lyukas fogakkal élő emberekben ritkábbak a feji és nyaki rákok, talán a fokozott immunaktivitás miatt – mondják a kutatók.

#10
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-03-18

Ma már a legtöbb tudós hajlamos úgy gondolni, hogy a fejet érő ismételt ütések veszélyesek, és kapcsolatban állnak az élet későbbi szakaszában kialakuló neurodegeneratív rendellenességekkel.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.