Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-04-30

A modern világunkat elárasztó kémiai szerek szerepet játszanak abban, hogy évtizedek óta csökken a termékenység, és a jövő generációinak egészségügyi kockázata rohamosan nő.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-13

Az Egyesült Államokban és a világ számos országában egyre nagyobb probléma a gyermekkori elhízás epidémiája.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-08-22

Az in vitro fertilizáció napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő orvosi területe, amelynek 2017-ig több mint 7 millió újszülött köszönheti az éle­tét. Elengedhetetlen, hogy egyre újabb és újabb technológiákat alkalmaz­zunk, amelyek lehetővé teszik a meddő párok számára a lehető legjobb minőségű ellátást és a legmagasabb terhességi rátát.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-03-14

Az egyedfejlődés során kialakult ideghálózatok kb. 300 milliárd idegsejtje kémiai ingerületátvivő anyagok és elektromos impulzusok segítségével létesít kapcsolatot, „beszélget” egymással. Sérülékeny, számtalan külső hatásnak kitett hálózat ez. Az emberi magatartást, viselkedést nagymérték­ben befolyásolhatják különféle gyógyszerek, élvezeti szerek, a környezetet és az élelmiszereket szennyező anyagok, ipari mérgek. Toxikológiai cikk­sorozatunk első része a perifériás és a központi idegrendszert érő toxikus hatások formáit és pato-biokémiai mechanizmusait tekinti át.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-02-09

Az endokrin diszruptorok (endocrine disrupting chemicals, EDC) olyan exogén anyagok vagy elegyek, amelyek beavatkoznak az endokrin rendszer funkcióiba. Több mint ezer anyagot neveztek meg mint lehetséges endokrin „rombolót”. Az ilyen vegyületekkel szemben védtelenek vagyunk, miközben azok szinte mindenütt jelen vannak, és egész életünkben folyamatosan ki vagyunk téve a veszélyeiknek.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-11-30

A di-n-butil-ftalátnak (DBP) és DEHP-pel történő környezeti expozíció egy kínai meddőségi klinika eredményei szereint hozzájárulhat a sperma minőségének romlásához.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-07-21

A műanyagok gyártásánál az ártalmas vegyi anyagok helyettesítésére alkalmazott, ártalmatlannak vélt műanyagok hipertóniához és inzulinrezisztenciához vezethetnek – áll a NYU Langone Medical Center közleményében.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-01-17

A Greenpeace összesen 27 ország 140 ruházati termékét vizsgálta meg alaposan laboratóriumban, s nagy márkák is elbuktak a vizsgán: a ruhák kétharmada súlyosan egészségkárosító anyagokat tartalmazott.

#9
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-11-25

A ftalátexpozíciónak kitett várandósok körében nagyobb a koraszülés kockázata, mint azon nőknél, akik terhességük alatt nem voltak kitéve ftalátok hatásának – olvasható a JAMA Pediatrics című lapban megjelent tanulmányban.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-08

Bizonyos élelmiszerszennyező anyagok esetében felmerült a gyanú, hogy elősegítik bizonyos metabolikus zavarok kialakulását vagy a már fennálló zavart súlyosbítják – különösen akkor, ha ehhez zsírokban gazdag étrend is társul.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.