A ftalátexpozíció koraszülést okozhat

A ftalátexpozíciónak kitett várandósok körében nagyobb a koraszülés kockázata, mint azon nőknél, akik terhességük alatt nem voltak kitéve ftalátok hatásának – olvasható a JAMA Pediatrics című lapban megjelent tanulmányban.

hirdetés

A ftalátok olyan kémiai vegyületek, melyeket a műanyag termékek tartósságának növelése céljából alkalmaznak a gyártás során, ezen kívül használják más vegyületek oldására is. A ftalátok többek között megtalálhatók a szennyezett élelmiszerekben és vízben, bizonyos dezodorokban, testápolókban, parfümökben, szappanokban, samponokban, hajpermetekben és körömlakkokban. A korábbi kutatások összefüggést találtak a nők ftalátexpozíciója és a hormonháztartás felborulása között, így kapcsolatba hozták egyebek mellett endometriosis és emlőrák előfordulásával – írják a Michigan Egyetem kutatói. Azt is megjegyzik ugyanakkor, hogy a környezeti expozíció koraszülési gyakoriságra kifejtett hatása egy olyan terület, melyet mind ez igáig csak kevéssé tanulmányoztak.

Annak tisztázásához, hogy van-e korreláció a várandósok ftalátexpozíciója és a koraszülések között, a kutatók 482 nő adatait dolgozták fel egy 2006 és 2008 közötti adatgyűjtésből. Közülük 130 nőnél történt koraszülés, 352 nő pedig kontrollszemélyként szolgált. A kutatók elemezték a résztvevők demográfiai adatait, biológiai mintáit, illetve a szülési kimenetelre vonatkozó információkat. Meghatározták a ftalátkoncentrációt a nők vizeletmintáiból, melyeket 1. 2 vagy 3 alkalommal vettek a terhesség alatt.

Az eredmények a nők egy részénél a terhesség alatt összefüggést jeleznek a ftalátmetabolitok magas vizeletkoncentrációja és a koraszülés kockázatának fokozódása között. (A koraszülést a 37. terhességi hét előtti szülésként definiálták.) Megfigyeléseik fontosságának alátámasztására ezt írják a szerzők: „Eredményeink szignifikáns korrelációt jeleznek a terhesség alatti ftalátexpozíció és a koraszülések között, mely megerősítésként szolgál a korábbi laboratóriumi és epidemiológiai bizonyítékokra. Ezek az adatok szilárd alapként szolgálnak azon beavatkozásokhoz, melyek célja, hogy megelőzze vagy legalább mérsékelje a terhesség alatti ftalátexpozíciót.”

A kutatók rámutatnak, hogy tekintettel arra, hogy a ftalátok hatása széles körben érvényesül, illetve a mostani vizsgálati kohorszban az átlagos populációéhoz hasonlónak mutatkozott a koraszülés prevalenciája, a tapasztalatok átvihetők az Egyesült Államok és más országok teljes népességére.

A közleményhez fűzött szerkesztőségi kommentárjában Shanna H. Swan, az Icahn Orvostudományi Egyetem kutatója azt írja, hogy a vizsgálat készítői „elegáns módon szolgáltattak kellő alapot” a ftalátexpozíció és a koraszülések közötti potenciális összefüggések feltárására indított jövőbeni kutatásokhoz. Ezzel együtt az első valóban széles körű vizsgálatot végezték annak igazolására, hogy a szülés előtt álló nők környezetében szinte mindenhol megtalálható ftalátok jelentős szerepet játszhatnak a koraszülések eddig még fel nem tárt okaiként.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.