hirdetés

A korábbi abortusz már nem jár a koraszülés veszélyével

Azokban a nőkben, akiknek korábban művi abortuszuk volt, már nem nagyobb a koraszülés kockázata a későbbi terhesség esetén, és ideje lenne a tanácsadási irányelveket ennek megfelelően megváltoztatni – mutatta ki egy vizsgálat.

hirdetés

Egy kohorszvizsgálatban 416 301 olyan skót nő vett részt, akiknek első egyszeres szülése 1992 és 2008 között volt; azoknál, akiknek korábban művi abortuszok volt, szignifikánsan, 12%-kal nagyobb volt a spontán koraszülés korrigált esélye – erről számolt be Ms. Clare Oliver-Williams, a vizsgálat vezetője az Anyai-Magzati Orvoslás Társaság éves találkozóján, a poszter szekcióban.

A részletesebb, időpont szerinti elemzés azonban azt mutatta, hogy az idő előrehaladásával a kapcsolat gyengült, és kb. 2000-re teljesen eltűnt. Ez a trend egyidejű volt azzal, hogy olyan abortusz technikákat vezettek be, amelyek kisebb valószínűséggel sértik meg a méhnyakat: élesen, szinte nullára csökkent a cervix előkezelése nélkül végzett műtéti abortuszok száma, és meredeken emelkedett az új technikákkal végzetteké. Ms. Oliver-Williams egy interjú során azt mondta, hogy ennek tudható be az abortusz és a koraszülés közötti kapcsolat megszűnése, és mindig is a cervix előkezelésének hiánya volt a felelős a későbbi koraszülésekért.

„Azoknak a nőknek a számára, akik korábban az abortuszt választották, majd pedig terhesek akarnak lenni, ez nagyon bíztató” – mondta. És az eredményeknek befolyásolniuk kell az abortusz előtti tanácsadást is.

„A jelenlegi Egyesült Királyságbeli irányelvek azt ajánlják, hogy az abortuszt óhajtó nőknek fel kell hívni a figyelmét arra, hogy később nagyobb lehet a koraszülés valószínűsége. Ma már, amikor a műtéti abortuszok túlnyomó többségében elvégzik a méhnyak előkezelését, ez az ajánlás nem tűnik megfelelőnek.”

A cervix előkezelését az Egyesült Királyságban általában prosztaglandinnal végzik, de az eljárások országonként különbözhetnek – mondta Ms. Oliver-Williams, aki a Cambridge-i Egyetem közegészségügyi tanszékének PhD hallgatója. Azonban ésszerű azt feltételezni, hogy más országokban is igyekeznek elkerülni a sérülést okozó abortuszokat.

„Az az elmélet, amely szerint a mechanikus tágítás károsítja a cervixet és spontán koraszülésekhez vezethet, ma is igaz. Ezért az olyan országokban, ahol nem alkalmazzák a méhnyak előkészítését, ez a kapcsolat ma is fennáll” – mondta Ms. Oliver-Williams.

A vizsgálatba először szült nőket vontak be, részben azért, mert ebben a csoportban kevesebb a figyelembe veendő tényező, például az, hogy mennyi idő telt el az abortusz és a szülés között. Az eredmények azonban valószínűleg akkor is hasonlók lettek volna, ha többször szült nők szerepeltek volna kísérleti alanyokként. „Nem tudom elképzelni, hogy a többszöri szülésnek miért lenne másmilyen hatása” – mondta a kutatónő.

A fő eredmény az volt, hogy korábbi művi abortusz esetén szignifikánsan nagyobb volt az esélye a spontán koraszülésnek (esélyhányados: 1,12). A korábbi abortuszok száma és a kockázat között dózis-hatás kapcsolat állt fenn. Azokban a nőkben, akiknek egy, két, illetve három korábbi abortuszuk volt, a spontán koraszülés esélye rendre 7, 24, illetve 37%-kal volt magasabb (p<0,001 a trendre nézve).

Amikor időszakaszokra bontották a vizsgált periódust, akkor abortusz esetén a koraszülés esélye nagyobb volt az 1992 és 1995, valamint az 1996 és 1999 között szült nőkben, de a később szült nőkben már nem.

A vizsgálat teljes időszaka alatt meredeken zuhant a cervikális előkészítés nélkül végzett abortuszok száma (31%-ról 1%-nál kevesebbre), és nőtt a gyógyszeres előkészítéssel végzett abortuszoké (18%-ról 68%-ra).

A vizsgálat további eredményei szerint a korábbi abortusz nem függött össze más rossz kimenetelek nagyobb kockázatával, így az antepartum halvaszületésével, az intrapartum halvaszületésével, az újszülöttkori halálozáséval, a gesztációs korhoz képest kis testsúlyú gyermekek születésével, a bármilyen okból – főleg preeklampszia miatt – végzett korai indukált szülésével.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.