hirdetés

Az ételcsomagoló műanyagok magas vérnyomást okozhatnak

A műanyagok gyártásánál az ártalmas vegyi anyagok helyettesítésére alkalmazott, ártalmatlannak vélt műanyagok hipertóniához és inzulinrezisztenciához vezethetnek – áll a NYU Langone Medical Center közleményében.

hirdetés

A szóban forgó ftalátvegyületeket – a di-izononil-ftalátot (DINP) és a di-izodecil-ftalátot (DIDP) – egy másik vegyület, a di-2-etilhexilftalát (DEHP) helyett alkalmazzák, melyről ugyanezek a szerzők korábban bebizonyították, hogy hasonló hatásokkal rendelkeznek.

A ftalátokat többek között a műanyag csomagolóanyagok és ételtárolók szilárdságénak fokozására használják.

Ezzel kapcsolatban két friss vizsgálat eredményeit hozták nyilvánosságra a Hypertension és a The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című lapokban.

A Hypertension című lapban megjelent vizsgálatban a ftalátfogyasztás minden 10-szeres növekedése a vérnyomás 1,1 Hgmm-es emelkedésével párosult. A másik vizsgálatban a legmagasabb DINP-szintet mutató alcsoportban minden harmadik serdülőnél igen jelentős mértékű inzulinrezisztencia állt fenn, míg a legkisebb DINP-koncentrációkkal jellemezhető alcsoportban ennek aránya mindössze 1:4 volt.

A vizsgálatot vezető dr. Leonardo Trasande, a NYU Langone professzora aggodalmait fogalmazta meg az eredmények láttán: „Vizsgálatunk újabbakkal bővíti az azzal kapcsolatos félelmek sorát, hogy a környezeti kemikáliák hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás és más metabolikus zavarok kialakulásához.” Ezzel kapcsolatban a professzor az Egyesült Államokban 1976-ban érvénybe lépett Toxic Substances Control Act (a mérgező vegyületek kontrollálására vonatkozó törvény) módosítását sürgeti: „Vizsgálatunk ismét megerősíti, hogy a vegyi anyagok toxicitás irányában történő tesztelése szükséges, mielőtt azok széles körű alkalmazást nyernének, ezt ugyanis a jelenleg érvényben lévő szövetségi törvények nem követelik meg.”

Prof. dr. Trasande két évvel ezelőtti másik vizsgálata összefüggést igazolt a DEHP-expozíció és a hipertónia között amerikai populációban. A DEHP-t ugyancsak a műanyaggyártás használta, azonban Európában 2004-ben betiltották, helyét a DINP és a DIDP vette át. Lehetséges, hogy a valóban biztonságos alternatívát az jelentené, ha egyáltalán nem használnánk műanyagokat.

„A DINP és a DIDP alternatívája a zsírtapír vagy az alumínium fólia lehet; valójában azonban azzal csökkenthetnénk a legjelentősebben a ftalátmetabolitok szervezetbe kerülését, ha friss élelmiszereket fogyasztanánk a műanyagba csomagolt ételek és a konzervek helyett” – fogalmaz a szerző, hozzátéve, hogy vannak egyszerű és biztonságos lépések, melyekkel ugyancsak mérsékelhető a ftalátexpozíció. Ilyen például, ha ezeket a műanyagokat nem tesszük mikrohullámú sütőbe. Másik módszer, ha nem mosogatjuk őket mosogatógépben, ezzel módot adva a káros vegyületek kioldódására. Az is célravezető lehet, ha kerüljük azokat a műanyag csomagolásokat, ahol az újrahasznosíthatóságra figyelmeztető logóban a 3-as, 6-os vagy 7-es szám szerepel.

A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) keretében 1999 óta 5000 önkéntest vizsgálnak évente kockázati tényezők és betegségek irányában. A NYU Langone vizsgálatának részeként 6 és 19 év közötti gyermekektől és serdülőktől is vettek vér- és vizeletmintákat. 2008 és 2012 között, és mérték a résztvevők vérnyomását is. 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.