hirdetés

Káros-e az egészségre a palackozott víz?

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a palackozott víz literenként több százezer apró műanyag nanorészecskét tartalmaz.

hirdetés

Bár a táplálékkal és vízzel a szervezetbe kerülő (a milliméternél milliárdszor kisebb méretű) műanyagrészecskék egészségügyi hatásai továbbra is tisztázatlanok, a tanulmány arra utal, hogy az eddig ismertnél jóval nagyobb problémáról van szó. Különösen aggasztó, hogy nem csak a palackozott vízben, hanem egy másik kutatásban szinte minden vizsgált élelmiszerben találtak - a vártnál jóval nagyobb mértékű- mikroműanyag-szintet.

Ez a Consumer Reports laboratóriumának új kutatása https://www.consumerreports.org/health/food-contaminants/the-plastic-chemicals-hiding-in-your-food-a7358224781/ 85 vizsgált élelmiszerből 84-ben talált - öt millimétertől egy mikrométeres méretig - mikroműanyagokat, ami azt jelzi, hogy a műanyagok a korábban feltételezettnél sokkal nagyobb mértékben szivárogtak be az emberi táplálékláncba.

A Columbia Egyetem kutatóinak egy másik, nemrégiben készült és a PNAS című szakfolyóiratban https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2300582121 közzétett tanulmányában a palackozott vízben a korábban leírtakhoz képest 10-100-szor több műanyag nanorészecskét mutattak ki, mint amennyit korábban dokumentáltak. Három népszerű – de a cikkben meg nem nevezett- palackozott vízben 110 000 és 370 000 közötti nanorészecskét találtak, amelyek többsége műanyagrészecske volt.

Egy új nanométernyi műanyagrészecske kimutatási módszer, a hiperspektrális stimulált Raman-szórás (SRS) mikroszkópia segítségével akár 100 nanométeres részecskéket is megfigyelhettek a vizsgált vízben. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem lehetséges olyan vizsgálómódszer kidolgozása, amely teljes mértékben alkalmas lenne a környezetben található mikro- és nanorészecskék sokféleségének kimutatására. Ezzel a módszerrel a kutatók csak 7 fő műanyagtípus nanorészecskéinek jelenlétét vizsgálták. A palackozott víz esetében ezek a részecskék a szűrési folyamatban használt szűrőkből is származhatnak.

E műanyag egészségügyi hatásai összetettek és tisztázatlanok. E műanyagrészecskék fizikai károsodást okozhatnak azáltal, hogy aztáplálékkal és folyadékkal elfogyasztott vagy a levegővel belélegzett részecskék károsítják például a bélrendszert vagy a tüdőt. A mikro- és nanoméretű műanyag részecskék kémiai veszélyt is jelenthetnek, mivel a gyártásuk során hozzáadott - szilárdságot, rugalmasságot, merevséget, külső tényezőkhöz való alkalmazkodóképességet stb. biztosító – adalékanyagok, elsősorban a ftalátok és a biszfenol A (BPA) megváltoztathatják az endokrin rendszer funkcióit (endokrin diszruptorok), károsíthatják a fejlődést, a reproduktív -, neurológiai- https://www.medicalnewstoday.com/articles/parkinsons-dementia-how-nanoplatics-affect-protein-in-brain  és immunműködést- mondta Dr. Sara Benedé, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács Élelmiszertudományi Kutatóintézetének munkatársa, aki nem vett részt az idézett vizsgálatokban.

A mikro- és nanorészecskék képesek továbbá folyadékkal érintkezve képesek mindenféle vegyületet megkötni, így sokféle anyag, így környezetszennyező anyagok, toxinok, antibiotikumok vagy mikroorganizmusok hordozójaként működnek. A sejtekbe kerülve ezek az anyagok felszabadulnak a nanorészecskékről, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet. Maga a műanyag is sokféle hatású lehet, a műanyag mikrorészecskék nem homogének. „attól függően, hogy milyen műanyagból származnak, milyen méretűek és milyen alakúak is, különböző hatással lesznek a szervezetünkre, és a veszélyes hatások nagyon változatosak lehetnek"- folytattat Benedé. "A műanyag részecskék fizikai stresszt és károsodást, apoptózist, nekrózist, gyulladást, oxidatív stresszt és immunválaszt idézhetnek elő, ami hozzájárulhat többek között olyan betegségek kialakulásához, mint a rák, az anyagcserezavarok és az idegrendszeri fejlődési rendellenességek." A műanyagok biológiai lebomlása igen hosszú folyamat, így a szervezetbe kerülve potenciálisan hosszú távú egészségügyi kockázatot jelentenek. A Consumer Reports tanulmánya a mikroműanyagok mellett szinte minden általuk vizsgált élelmiszerben talált ftalátokat, bár a tesztelt élelmiszerek egyike sem tartalmazott olyan mennyiségű ftalátot, amely meghaladta volna a jelenlegi biztonsági előírásokat, azt is hozzáteszik azonban, hogy ezek a biztonsági előírások nem feltétlenül tükrözik a legújabb orvosi ismereteket.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek és italok nagyobb valószínűséggel tartalmaznak műanyag részecskéket, így legjobb, ha ezeket lehetőség szerint kerüljük.  A mikroműanyagok fogyasztásából eredő kockázatokat úgy is csökkenthetjük, ha az eldobható műanyag palackokról fémre vagy üvegre váltunk. Ezzel nem csak a műanyagoknak való kitettség kockázatát csökkentjük, hanem a felhasznált palackok számát, és ezzel a hulladék mennyiségét is csökkentjük. A filteres teák helyett válasszuk inkább a laza levelű teát válasszuk, használjunk iolyan csapvizet, amelynek szűrője képes eltávolítani a részecskéket, és használjunk üvegedényt a mikrohullámú készülékekben.

 

Forrás: Medical News Today

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.