hirdetés

BPA az autizmus és az ADHD kialakulásában

Új eredmények szerint a műanyagokban használt BPA adalékanyag biztosan az egyik fontos kiváltó tényezője lehet az autizmusnak és az ADHD-nek.

hirdetés

A PLOS One folyóiratban szeptember 13-án jelent meg a New Jersey államban működő Rowan-Virtua School of Osteopathic Medicine és a Rutgers University kutatóinak közös cikke, amelyben arról számoltak be, hogy kapcsolatot sikerült kimutatniuk a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD; attention deficit hyperactivity disorder) és a műanyagokban, különösen a műanyag palackokban igen gyakran használt egyik adalékanyag, a biszfenol-A (BPA) között. A kutatókat az a tény inspirálta a vizsgálat elvégzésére, hogy az elmúlt évtizedekben feltűnő mértékben megnőtt az autizmus spektrumzavar (ASD) és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) előfordulása, és bár a jelenség okai nagyrészt ismeretlenek, feltételezhetően környezeti tényezőkre vezethetők vissza.

A biszfenol-A-ról (BPA) röviden

A biszfenol-A (hivatalos tudományos elnevezése: 4,4'-izopropilidén-difenol) az 1960-as évek óta használt vegyipari alapanyag, és a mai napig az egyik legnagyobb mennyiségben előállított ipari vegyület. Túlnyomórészt műanyagok gyártásához használják, de bizonyos mennyiségben gyantákban és hőpapírokban is alkalmazzák. A polikarbonát műanyagok gyártása során monomerként szerepel, a polikarbonát műanyagokból készült termékek között pedig számos óriási mennyiségben gyártott általános fogyasztási cikk található, például többször felhasználható műanyag edények és ivópalackok, sporteszközök, CD-k és DVD-k. A BPA-t tartalmazó epoxigyantát vízvezetékek, valamint élelmiszert és italt tartalmazó fémdobozok belsejének bevonására használják, hogy megnöveljék szavatossági idejüket, és elkerüljék az élelmiszer ízének fémességét. A vásárlási bizonylatokhoz, tömegközlekedési és parkolójegyekhez használt hőpapírokban alkalmazott BPA-t pedig a szín előhívására használják. Káros tulajdonságai miatt a BPA forgalomba hozatala és használata az EU-ban korlátozások alá esik, és jelenleg is folyamatban van e korlátozások további bővítése.

A vizsgálat eredményei

A kutatók ötlete nem nevezhető újnak, hiszen korábban már több tanulmány is beszámolt az autizmus és a BPA-expozíció közötti kapcsolatról. A kutatók a mostani vizsgálatban viszont egy szinttel mélyebbre ástak, és arra jöttek rá, hogy az összefüggés oka, hogy a BPA méregtelenítésében részt vevő egyik kulcsfontosságú biokémiai lépés hatékonysága nem megfelelő.

A BPA-t lenyelése vagy belélegzése után a májban egy glükuronidációnak nevezett folyamat szűri ki a vérből: a folyamat során a méreganyaghoz cukormolekula kapcsolódik, így a toxin vízoldhatóvá válik, és a vizelettel gyorsan távozhat a szervezetből. (Hasonló módon bont le a szervezet nagyon sok mérget, így egyes mérgezéses tünetek esetén szokás glükokortikoidot is adni a máj funkciójának segítésére.) Széles genetikai variabilitás mutatható azonban ki a BPA méregtelenítésének képességében. A genetikailag fogékony személyeknél ez a méregtelenítő folyamat nehezebben megy végbe, ami azt jelenti, hogy a szöveteik hosszabb ideig, magasabb koncentrációban vannak kitéve a BPA káros hatásainak. A kutatócsoport a Rutgers-New Jersey Medical School által üzemeltetett kórházakból toborzott gyermekek három csoportjában mérte a glükuronidáció hatékonyságát: az első csoportba 66 autista, a másodikba 46 ADHD-s, a harmadikba pedig kontrollként 37 egészséges gyermek került.

A mostani vizsgálatban a kutatók azt mutatták ki, hogy az autista gyermekek jelentős részénél a glükózmolekula BPA-hoz való hozzáadásának képessége körülbelül 10%-kal kisebb, mint a kontroll csoportba tartozó gyermekeknél. Ennél is jelentősebb volt az eltérés az ADHD-s gyermekeknél: jelentős hányaduknál ez a képesség körülbelül 17%-kal volt kevésbé hatékony, mint az egészséges csoportban - ez az eredmény egyébként nagyon meglepte a kutatókat. A cikk szerzői szerint ez az eredmény az első kézzel fogható objektív biokémiai bizonyíték arra, hogy mi a direkt kapcsolat a BPA és az ADHD vagy az autizmus kialakulása között. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy az autizmus és az ADHD már a méhen belül kialakul-e az anya fokozott expozíciója miatt, vagy a gyermeknél csak később, a születés után kezdődik-e el a folyamat.

A vizsgálat szerzői megjegyzik, hogy minden bizonnyal a sok közül a BPA csak egyetlen faktor az autizmus és az ADHD kialakulása mögött, és valószínűleg más tényezők is fontosak a betegségek megjelenése szempontjából. Az ugyanis, hogy valakinek a szervezete nem képes kellő hatékonysággal kiüríteni a toxinokat a vérből, nem minden idegrendszeri fejlődési rendellenességben szenvedő gyermeknél fordul elő. A szerzők szerint ugyanakkor az is igaz, hogy a BPA nem megfelelő kiürülése bizonyosan az egyik fő biokémiai ok, különben a korreláció nem lett volna ennyire könnyen kimutatható már egy kis-közepes elemszámú vizsgálatban is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study: Researchers find link between plastic additive and autism, ADHD

Bisphenol-A and phthalate metabolism in children with neurodevelopmental disorders

Irodalmi hivatkozás:

T. Peter Stein et al, Bisphenol-A and phthalate metabolism in children with neurodevelopmental disorders, PLOS ONE (2023). DOI: 10.1371/journal.pone.0289841

Irodalmi hivatkozás:

Reshma Bhagat et al, Long non-coding RNA SNHG8 drives stress granule formation in tauopathies, Molecular Psychiatry (2023). DOI: 10.1038/s41380-023-02237-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.