Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-22

A Covid-19 betegek kezelésekor -miközben persze az életük megóvása az elsődleges cél- számolni kell az alkalmazott és a beteg által szedett gyógyszerek között fellépő kölcsönhatásokkal.

#2
Antikoaguláns Továbbképző Szemle 1. évfolyam 3. szám
OTSZ Online >> Antikoaguláns Továbbképző Szemle
2018-03-05

2011 óta számos direkt orális antikoaguláns (DOAC) jelent meg a warfarin alternatívájaként a pitvarfibrillálók stroke-profilaxisában. Kjerpeseth és munkatársai azt vizsgálták, hogyan változtak ebben az indikációban az orális antikoagulánsok felírásában megfigyelhető trendek azok piacra történt bevezetése óta.

Eur J Clin Pharmacol, 2015

#3
Antikoaguláns Továbbképző Szemle 1. évfolyam 3. szám
OTSZ Online >> Antikoaguláns Továbbképző Szemle
2018-02-19

A nem K-vitamin orális alvadásgátlókat (NOAC) széles körben alkalmazzák nonvalvuláris pitvarfibrillációban, ám alkalmazásuk kapcsán gyakrabban fordulnak elő nagy vérzéses epizódok. Különös óvatosság szükséges gyógyszerkombinációk rendelésekor, mert ezek tovább fokozhatják a rizikót, ilyen például amiodaron, a fluconazol, a rifampicin vagy phenytoin. Más szerek különböző mechanizmusok révén részben vagy teljesen ellensúlyozhatják a fokozott rizikót, sőt összességében csökkenthetik a kockázatot, többek között az atorvastatin, az digoxin és az erythromycin vagy clarithromycin.

JAMA, 2017

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-05-29

A K-vitamin-antagonista kezelés igen hatékony mind a stroke-megelőzésben pitvarfibrilláció esetén, mind a vénás tromboembóliás események kezelésében. Annak ellenére, hogy az elért antikoaguláns hatás a betegek többségében meglehetősen ingadozó, pitvarfibrilláló betegeknél a K-vitamin-antagonista kezelés a stroke vagy szisztémás embolizáció rizikóját közel 70%-kal csökkenti.Ez az igen jelentős relatív rizikócsökkenés igazolja, hogy a koagulációs kaszkád blokkolása gyakorlatilag oki terápiát jelent a kardioembóliás stroke megelőzésében.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-06-14

Az FDA figyelmeztetése szerint a ketokonazol tabletták off-label alkalmazása májkárosodáshoz és halálhoz vezethet.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-24

A K-vitamin-antagonisták alkalmazásakort a fő aggodalmat a táplálék- és gyógyszerinterakciók jelentik, melyek nyomán az alvadásgátlás elégtelenné vagy túlzottá válhat. Egy penicillinszármazék is okozhat ilyen problémát.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2015-09-08

Az utóbbi években a béta-sejt-működéstől független módon ható antidiabetikumok kutatása során a renális nátrium-glükóz kotranszporter-2 (SGLT2) több szelektív gátlószerét fejlesztették ki. Az első ilyen gyógyszer, a dapagliflozin glikémiás hatásosságán túl testtömegcsökkentő hatásával tűnt ki az eddigi klinikai vizsgálatokban. A Magyar Diabetes Társaság 2014. évi szakmai ajánlása metforminnal, szulfonilureával és DPP4-gátlóval kom­binált adását támogatja. A gyógyszer alkalmazási előírása az inzulinnal kombinált alkalmazást is lehetővé teszi.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-01

Néhány kiegészítő esetében megállapították, hogy befolyással bírnak bizonyos kemoterápiában alkalmazott hatóanyagok metabolikájára.

#9
OTSZ Online >> Stroke
2015-05-29

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a European Journal of Heart Failure szakmai folyóirat 2013 júliusában megjelentette a nemzetközi RE-LY vizsgálat szívelégtelenség alcsoportjának az eredményeit.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-23

Állatkísérletes modellben a ginzeng-kivonat jelentős mértékben csökkentette a sugárzás okozta citokin felszabadulást és gyulladást a tüdőben.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.