hirdetés

Antibiotikumok hatására csökken az INR

A K-vitamin-antagonisták alkalmazásakort a fő aggodalmat a táplálék- és gyógyszerinterakciók jelentik, melyek nyomán az alvadásgátlás elégtelenné vagy túlzottá válhat. Egy penicillinszármazék is okozhat ilyen problémát.

hirdetés

Egy esetismertetés azt mutatta, hogy a gyakori penicillinszármazék dicloxacillin ronthatja a népszerű VKA-ként számon tartott warfarin hatékonyságát. A probléma ellenőrzésére a szerzők a dicloxacillin és a VKA-csoportba tartozó warfarin és phenprocoumon közötti potenciális gyógyszerinterakciókat elemezték.

A JAMA című lapban megjelent közlemény szerzői 7400 VKA-kezelt beteg alvadásgátló terápiájára vonatkozó adatokat gyűjtő regiszter alapján kiválasztották azokat a betegeket, akiknek warfarinkezelés alatt dicloxacillint írtak fel 1998 márciusa és 2012 novembere között. Kizárták azokat a betegeket, akinél az adatbázis nem tartalmazott adatot az INR-re (international normalized ratio) vonatkozóan a dicloxacillin expozíciótól számított 2−4 héten belül. Összesen 236 beteg felelt meg a beválasztási kritériumoknak.

A dicloxacillin adásának megkezdése előtt a warfarin szedő betegek átlagos INR-értéke 2,58 volt. Ez a dicloxacillinkezelés 2−4 hetén belül 1,97-ra csökkent, amikor is a betegek 61 százaléka a szubterápiás INR-tartományban volt.

A phenprocoumont szedő betegek 64 fős csoportjában az átlagos INR-szint a dicloxacillinexpozíció előtt 2,61 volt, ami az expozíciót követően 2,30-ra csökkent, így a betegek 41 százaléka a szubterápiás tartományba került.

„A jelenség biológiailag ésszerű magyarázataként kínálkozik, hogy a dicloxacillin aktiválja a pregnán X receptort, ami a CYP3A4 és valószínűleg a CYP2C9 indukcióján keresztül katalizálja a warfarin metabolizmusát” – vonják le a következtetést a szerzők.

A szerzők ugyanakkor felhívják vizsgálatuk gyenge pontjára is a figyelmet, például arra a tényre, hogy a dicloxacillin az impetigo kezelésére alkalmazható, amely fertőzésről korábban már közölték, hogy megnöveli az INR-t. Mindazonáltal a szerzők hangsúlyozzák, hogy „az orvosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a dicloxacillinkezelés jelentős INR-csökkentést eredményezhet a VKA-terápiában részesülő betegeknél”.

 

Forrás: Pharmacy Times

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.