hirdetés

A warfarin megszüntetheti a pszichotikus tüneteket

Szkrizofréniában szenvedő betegek warfarin kezelése során a pszichotikus tünetek tartós remisszióját figyelték meg.

hirdetés

A mélyvénás trombózis (MVT) hosszú távú profilaktikus kezelése kapcsán brazil kutatók érdekes megfigyelést tettek: szkizofréniában vagy szkizoaffektív zavarban szenvedő betegek pszichotikus tünetei a warfarin-terápia során megszűntek, sőt, a vizsgált 5 páciens 2–11 éven át az antipszichotikumot is elhagyhatta. A neurológiai képalkotó vizsgálatok ischaemiás agyi károsodást a betegek egyikénél sem fedtek fel.

A kutatók szerint a jelenség magyarázata a szöveti plazminogén-aktivátor (tPA) fehérje működésének helyreállásában keresendő. E molekula ugyanis nemcsak a vérrögök feloldásáért felelős, hanem a szervezetet érő súlyos stresszhatás, stroke, trauma vagy görcsroham utáni neurogenezis folyamatában is szerepet játszik.

Ismert, hogy a szkizofrén betegek agyi képalkotó vizsgálata gyakran a hippocampus csökkent térfogatára derít fényt, ami nem ritkán valamilyen traumával vagy kábítószer-fogyasztással áll összefüggésben, és a neurogenezis vagy az idegrendszeri plaszticitás károsodására hajlamosító, örökletes vagy szerzett elváltozás talaján jön létre. Az irodalmi adatok alapján szervezetünkben a tPA az egyetlen olyan molekula, amely az antikoaguláns–fibrinolitikus folyamatokban és a hippocampus-beli neurogenezisben, illetve az idegrendszeri plaszticitás létrejöttében is részt vesz.

A K-vitamin-antagonista warfarin megakadályozza, hogy az inaktív protrombin aktív trombinná alakuljon, ezáltal pedig kivédi a trombin által aktivált fibrinolízis-gátló protein (TAFI, thrombin-activatable fibrinolysis inhibitor) képződését. E folyamat végeredményeként nő a tPA relatív szérumszintje, ami a kutatók feltételezése szerint megmagyarázhatja a pszichotikus tünetek tartós megszűnését.

Megjegyzendő, hogy a remissziót mutató betegek mindegyikénél legalább egy olyan betegség állt az antikoaguláns kezelést indokló trombofília hátterében, amely alacsony tPA-aktivitással jellemezhető: nevezetesen protrombingén-mutáció, éhgyomri hiperinzulinémia, hiperhomociszteinémia vagy antifiszfolipid-szindróma. Az is ismert azonban, hogy a szkizofréniás betegeket számos olyan biokémiai eltérés jellemzi, amelyek a tPA csökkent szérumszintjét vagy alulműködését vonják maguk után (ilyen például az NMDA-receptorok közvetítette jelátvitel zavara vagy a prefrontális kéreg D1-dopaminreceptorainak nem megfelelő működése).

Mindezek alapján a kutatók úgy vélik, az általuk tett szokatlan megfigyelés mindenképpen érdemes a további vizsgálódásra. Meglátásuk szerint még kezeletlen szkizofréniás betegek bevonásával, véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálatokban lehetne egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, valóban alkalmas-e az antikoaguláns terápia a pszichotikus tünetek megszüntetésére.

Figyelemfelkeltő kutatási eredményeiket a szerzők az Amerikai Pszichiátriai Társaság idei éves kongresszusán (május 3–7.) mutatták be New Yorkban.

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.