hirdetés

A szkizofrénia két kockázati tényezője összefügg egymással

Egyesült államokbeli kutatók összefüggést fedeztek fel a szkizofrénia két olyan kockázati tényezője között, melyeket korábban egymástól függetlennek hittek. Az újabb adatok birtokában a mostaninál hatásosabb gyógyszereket fejleszthetnek ki a szkizofréniához társuló kognitív diszfunkció kezelésére.

hirdetés

A kutatók már régóta tanulmányozzák a DISC1 (Disrupted-in-Schizophrenia 1) gén szerepét az agyi neuronok működésében; a DISC1 azon mutációk közé tartozik, melyeknek a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják a súlyos pszichiátriai kórképek fokozott kockázata szempontjából.

A Molecular Psychiatry című lapban nyilvánosságra hozott kutatásában Mikhail V. Pletnikov és Solomon H. Snyder most viszont nem az agyi neuronokra, hanem a neuronok közötti kommunikációt biztosító astrocytákra összpontosítva elemezte a DISC1 szerepét. „A gliasejtek rendellenességei legalább annyira fontosak, mint a neuronok kóros eltérései – mondja dr. Pletnikov pszichiáter professzor, aki a kutatást vezette. – A génműködés jobbára a neuronokkal függ össze, de a mostaninál jóval több ismeretet kell szereznünk arra vonatkozóan is, hogy a genetikai mutációk miként befolyásolják a gliasejteket, mivel a neuronok és gliasejtek között interakció alapvetően fontos a normális agyi működés fenntartásában.”

A szkizofréniát a paranoid tüneteken és hallucinációkon kívül kognitív deficit is jellemzi, melynek következtében a beteg nem képes világosan gondolkodni, gondolatait és cselekvéseit összerendezni.

A korábbi kutatások alapján ismert, hogy az astrocyták egyik funkciója a D-szerin neurotranszmitter termelése. A D-szerin segíti a glutamát eljutását az agyba, aminek kulcsszerepet tulajdonítanak a normális kognitív funkciók szempontjából. Szkizofrénia kapcsán csökken a glutamát transzmissziója. Dr. Pletnikov szerint valószínű, hogy a pszichiátriai betegségekhez társuló DICS1 mutáció jelenlétében gyorsabban metabolizálódik a D-szerin, ami az alapvető fontosságú neurotranszmitter mennyiségének csökkenését eredményezi. Klinikai vizsgálatokban más kutatók már megpróbálkoztak azzal, hogy a D-szerin szintjének emelésével javítsák a szkizofrén betegek kognitív funkcióit.

A mostani vizsgálatban Pletnikov és munkatársai azt találták, hogy a DISC1 a szerin-racemáz nevű enzim révén közvetlenül részt vesz a D-szerin termelésének szabályozásában. A DISC1 normális körülmények között a szerin-racemázhoz kötődve stabilizálja azt. Szkizofrénia esetén a mutáns DISC1 nem képes a szerin-racemázhoz kapcsolódni, ehelyett destabilizálja és lebontja azt, melynek végeredményeként D-szerin-hiány áll be.

A kutatók mutáns DISC1 proteint vittek be egerek szervezetébe, és – ahogyan várható is volt – ennek nyomán csökkent a D-szerin szintje. Mindezek mellett az állatok „szkizofréniának megfelelő” kóros viselkedést mutattak, illetve érzékenynek mutatkoztak a glutamát-transzmissziót megcélzó pszichostimulánsok iránt. Az egereknek adott D-szerinnel azonban enyhíthetők voltak a szkizofréniára emlékeztető tünetek. Amennyiben az astrocytákban nem volt kimutatható a DISC1 mutációja, úgy a D-szerint szintjei is normálisak voltak.

Dr. Pletnikov azt reméli, hogy a jövőben olyan terápiás módszereket dolgozhatnak ki, mellyel képesek lesznek megcélozni a kóros DISC1 és a szerin-racemáz közötti instabil kapcsolódásokat. Ha sikerülne olyan gyógyszert kifejleszteni, mellyel serkenthető lenne a glutamát-transzmisszió embereknél, akkor javulhatna a szkizofrén betegek kognitív működése.

A kutatás vezetője szerint a DISC1 mutációja más pszichiátriai betegségek esetében is fontos kockázati tényezőként merül fel: „A rendellenes glutamát-transzmisszióról azt feltételezzük, hogy jelen lehet bipoláris zavarokban, major depresszióban és talán szorongásos kórképekben is, ezért mostani eredményeink más pszichiátriai kórállapotok kutatásában is segítséget nyújthatnak.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.