Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-09-20

A fluorokinolonok széles körben használt antibiotikumok, azonban az utóbbi években több mellékhatásukra is fény derült, melyek esetenként maradandó károsodást okoztak. Emiatt az amerikai és az európai gyógy­szer-felügyeleti hatóság (FDA, EMA) is az alkalmazásuk korlátozását és másodvonalbeli szerként való használatukat javasolta.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-29

Az FDA 2018. október 16-án engedélyezte az előrehaladott BCRA-pozitív mellrák kezelésére a Talzenna tablettát. A készítmény szedésére alkalmas betegeket egy szintén engedélyezett diagnosztikai eszközzel választják ki.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-01-15

Az FDA arra hivatkozva, hogy a fiatal felnőttekben egyre gyakoribb a bőrrák, olyan szabályokat javasolt, amelyek megakadályoznák, hogy a 18 éven aluliak használhassák a szoláriumokat.

#4
OTSZ Online >> PR cikkek
2014-11-11

Gyermekpszichiáterek részére tartott tudományos szimpóziumot a Lilly Hungária Kft. 2014. szeptember 19-én, Budapesten. A szakmai program a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) egyéni és társadalmi szinten jelentkező kihívásait, a betegség diagnosztizálásának és terápiájának irányelveit, az ADHD első vonalbeli gyógyszeres kezelésében immár OEP támogatással alkalmazható Strattera (atomoxetin) alkalmazásának módját, és a témával kapcsolatosan összegyűlt legfontosabb evidenciákat foglalta össze. Az előadásokat és a diszkussziót követően a meghívott szakértők kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg, hogy mit tehetnek a hozzátartozók, a segítők és az alap-, illetve szakellátásban dolgozók az ADHD s gyermekek életminőségének javításáért.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-08-04

Az FDA és a média már a 2000-es évek első felében felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekekben és a fiatalokban az antidepresszánsok növelik az öngyilkosság veszélyét. Ezt követően ebben a korcsoportban egyrészt csökkent az antidepresszánsok használata, másrészt viszont a fiatalok körében nőtt az öngyilkossági kísérletek aránya.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Farmakológia
2010-09-10

A kiemelt figyelmeztetés – más néven keretes vagy „fekete doboz” figyelmeztetés – a legkomolyabb figyelmeztetés, amit az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (U.S. Food and Drug Administration, FDA) kiadhat.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2007-04-01

A WHO hatlépéses módszere segíthet a rossz minőségű, illetve hibás gyógyszerrendelés visszaszorításában. A szerzők két további lépést tesznek ehhez hozzá: receptíráskor az orvos vegye figyelembe a gyógyszer árát; és a gyógyszerrendeléshez használjon számítógépet vagy egyéb segédeszközt.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.