Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-12-20

A palpitáció a háziorvosi és a kardiológiai gyakorlatban egyaránt elő forduló, gyakori és sokszínű panasz, melyet számos betegség eltérő mechanizmusokkal válthat ki. Hátterében az esetek döntő többségében komolyabb szívbetegség nem igazolható, azonban a kardiogén okok kizárására minden esetben különös figyelmet kell fordítani, és e tekintetben törekedni kell az optimális konzultatív tevékenyégre a családorvos és a kardiológus között. Összefoglalónk a panasz kialakulásának okait, a diagnosztika és a terápia szempontjait taglalja a háziorvos szemszögéből, a European Heart Rhythm Association (EHRA) állásfoglalásának fényében.

#2
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2016-11-22

A gyomortartalom távozása betegségek kapcsán gyors vagy elhúzódó ürülésben nyilvánul meg. Ez a dysrhythmia a beteg gyermekek mintegy 50%-ánál következményes kórformákkal, például hányással, hasmenéssel, illetve azok káros utóhatásaival járnak együtt, amelyek befolyásolják az anyagcserét, a gyógyszerelést, ezáltal a beteg gyógyulási esélyeit jelentősen rontják. A közlemény célja a fiziológiás és patológiás gyomorállapot élettani hátterének, a vizsgálati módoknak és a terápiás lehetőségeknek bemutatása.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-07-28

Ismét bebizonyososdott, hogy a nagyfeszültségű távvezetékek és az okostelefonok a szívritmusszabályzókkal elektromos interferenciát okozhatnak, ezért fontos a kellő távolság betartása. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-05

Csaknem hat évtizede készítette el egy svéd mérnök az első beültethető pacemakert. A közelmúltban ismertették az első, szívbe ültethető, vezeték nélkül működő, a korábbiaknál tízszerte kisebb pacemakert, melynek bevezető vizsgálatai folynak. A műszer telepe tízéves folyamatos működésre alkalmas.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-04-25

A hipertrófiás kardiomiopátia a leggyakoribb monogénes kardiomiopátia. A hir­telen szívhalál elsődleges és másodlagos megelőzése, valamint a genetikai ta­nácsadás pontos diagnosztikát követel. Tünetekben megnyilvánuló lefolyás ese­tén a kezelés középpontjában a béta-blokkolók és a kalciumantagonisták állnak. Ugyancsak bevett kezelési mód a miektómia és a septum részeinek perkután al­koholos ablációja. Nehéz feladat az elsődleges megelőzés céljából implantálható kardioverter-defibrillátorral ellátandó betegek azonosítása. Ehhez az elterjedt koc­kázati tényezők mellett az új képalkotó eljárásokat is érdemes segítségül hívni.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2014-03-02

Ha állandóan vagy időnként kórosan lassú vagy szabálytalan a szívműködés, ha az EKG bizonyos kóros eltéréseket mutat, az egyszerű műtéttel beültethető elekt­romos szívritmus-szabályozó (pacemaker, ejtsd: pészméker) segít megelőzni a tü­neteket, rosszulléteket, akár a hirtelen szívhalált. Magyarországon évente több ezer beteg kap szívritmus-szabályozót.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-02-28

Az új ESC-irányelvek értékes tanácsokkal szolgálnak a bradikardiában szenvedő és szinkópékról beszámoló betegek pacemakeres kezelésének indikálásához és a készülék kiválasztásához. A permanens és az intermittáló aritmia fogalmának bevezetésével az útmutató megkönnyíti a tünetek értékelését, a diagnosztikát és a pacemaker-beültetés indikálását. Ajánlásai a nehezebb esetekben (szárblokkok, első fokú atrioventrikuláris blokk, tünetmentes pulzuskimaradás) elősegítik az egyedi elbírálást. Kiterjedt a szerzők figyelme számos gyakorlati tudnivalóra is (antikoaguláció melletti implantáció, MRI-kompatibilis készülékek, telemonitorozás). 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-02-28

A klinikai szív-elektrofiziológia az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Néhány évtized alatt a döntően diagnosztikai lehetőségeket biztosító szakterület a szívritmuszavarok széles spektrumát hatékonyan kezelni képes tudományággá vált. A fejlődés hátterében döntően a nem farmakológiai módszerek gyors ütemű fejlődése és klinikai alkalmazása áll.

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2012-08-17

A COMPAS tanulmányt során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a távolból történő pacemaker-ellenőrzés nem rosszabb megoldás, mint a szokásos vizsgálati módszer.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-04-26

Szívelégtelenség körképünkben a betegeket gyógyító négy neves szakember véleményét adtuk közre. Összeállításunk utolsó részében Gajdácsi Józsefet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató helyettesét kérdeztük arról, hogyan látja az ellátás jelenét és jövőjét a finanszírozó, aki nem mellesleg kardiológus szakorvos.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.