hirdetés

A legkisebb pacemaker a világon

Csaknem hat évtizede készítette el egy svéd mérnök az első beültethető pacemakert. A közelmúltban ismertették az első, szívbe ültethető, vezeték nélkül működő, a korábbiaknál tízszerte kisebb pacemakert, melynek bevezető vizsgálatai folynak. A műszer telepe tízéves folyamatos működésre alkalmas.

hirdetés

Egy svéd villamosmérnök, Rune Elmquist készítette az első beültethető pacemakert 1958-ban, melyet kívülről tölthető kadmium-nikkel elemek hajtottak. Ugyancsak svéd szívsebész, Ake Senning implantálta a műszert egy svéd betegbe. A folytatás az előző évszázad egyik orvosi sikertörténete: ez a beteg a műszer implantációja után még 40 évig, 80 éves korában bekövetkező haláláig 23 készülékcserében részesült. Nem meglepő, hogy négy évtizeden át ő volt a pacemakerrel élő európai betegek szövetségének elnöke.

A Heart Rhythm Society idei tudományos kongresszusát május közepén Bostonban tartják. Már most nagy nyilvánosságot kapott, hogy ott mutatják be a világ legkisebb pacemakerét, a Micra Transcatheter Pacing System elnevezésű műszert. A Micra nagysága az eddigi pacemakerekének egytizede, ugyanakkor minden eddigi kívánalomnak megfelel. Elektromos telepe 10 esztendei működést tesz lehetővé. Mérete alapján kívülről láthatatlan, és az a. femoralisba vezetett katéteren keresztül implantálják a szívbe. Mivel a műszer a szívizomhoz rögzül, nincs szükség elektromos vezetékre, drótra, mely sérülhet, elszakadhat. Ugyanakkor kialakítása olyan, hogy szükség szerint áthelyezhető.

Gyártója, a Medtronic eddig 60 betegen vizsgálta a pacemakert, és az eddigi tapasztalatok az eszközt kifogástalanul megbízhatónak mutatják. A vizsgálatok folytatódnak: a terv szerint 20 ország 780 betegén folyik a műszer kipróbálása. Várhatóan a Heart Rhythm Society idei kongresszusán már több részletet ismertetnek az eredményekből. A termék ez év áprilisában megkapta az EU megfelelőségi minősítését (CE, Conformité Européenne).

A pacemaker a legtöbbször alkalmazott gyógyászati segédeszközök közé tartozik. Évente világszerte átlagosan egymillió ilyen készüléket ültetnek be. Ez a műszer ténylegesen életmentő: az a fajta ritmuszavar, a szívmegállás, amit a pacemaker megszüntetni képes, maga a halál.

A korábbi technika mellkasi behatolást tett szükségessé. A kulcscsont alatt bevarrt pacemaker kívülről jól látszott, sérülékeny volt. Rendszeresen előfordult, főleg szenvedélyes sportemberekkel, hogy a műszer vagy a vezetődrót megsérült, ami igen veszélyes helyzetet teremthetett. A Micra behelyezése a beszámolók szerint mintegy fél óráig tart, és az implantáció utáni napon a betegeket általában hazabocsátották.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.