hirdetés

A szívdobogás tölti a pacemaker telepét

Egy svéd villamosmérnök készítette el az első, elemmel működő pacemaker készüléket 1958 októberében. A legutóbbi európai kardiológus kongresszuson bemutatott legújabb pacemakert a páciens szívdobogása által termelt áram működteti.

hirdetés

Az első, emberi testbe beültethető, elemmel működő pacemaker készüléket egy svéd villamosmérnök készítette 1958 októberében. Ezt a műszert Ake Senning svéd szívsebész egy helyi betegbe varrta be, aki 80 éves koráig élt, és élete végéig a műszert 23 alkalommal cserélték a beavatkozást követő 40 esztendő során.

Most Adrian Zurbuchen (Berni Egyetem) tartott nagy feltűnést keltő előadást Barcelonában, a European Society of Cardiology kongresszusán. „Korunk beültetett orvosi eszközeinek korlátozó tényezője az elektromos elem – vezette be előadását a svájci kutató. – Amikor az energiaszint kritikusan alacsony értékre csökken, az orvos úgy érzi, hogy a telepet, ha kifogástalanul működik is, ki kell cserélni. Ez bonyolult helyzet, mert költségekkel jár, és a beavatkozásnak szövődményei is lehetnek.”

A pacemaker számára új, alternatív energiaforrást sikerült találni, és ez a szívverés. Négy éve Rolf Vogel professzor, aki kardiológus és mérnök a Berni Egyetemen, arra gondolt, hogy az automata karórák mintájára lehetne megoldani a pacemaker energia-utánpótlását. A szív megállás nélkül működik napi 24 órán keresztül. Az automata óraszerkezet, amit 1777-ben találtak fel, jó példája a mozgásból nyerhető energiának. A pacemaker első prototípusa a kereskedelemben kapható automata karóra volt. Minden fölösleges részt eltávolítottak róla, hogy súlyát és méretét minimalizálják. A szerkezetet közvetlenül bevarrják a miokardiumba. Az első változat úgy működik, mint a csuklón viselt automata óra. Az óramű fölhúzza a mechanikus szerkezetet, az pedig elektromos mikrogenerátort hoz működésbe. A készülék a szívből nyert energiát tárolja, és elektromos ingerek formájában továbbítja a szívizomzatba.

Az emberi vizsgálatok előtt sertésen végeztek állatkísérleteket. Az így kidolgozott módszer percenként 130-es frekvenciájú tachikardiával hajtotta az állatok szívét. Adrian Zurbuchen hangsúlyozta, hogy az új pacemaker mentes a jelenleg forgalomban lévő változatok két kedvezőtlen tulajdonságától. Egyik nagy előnye, hogy a szív ingerléséhez az elektromos energiát nem egy korlátozott élettartamú elemtől, hanem magától a szívtől nyeri. A másik pedig, hogy nincs szükség elektródokra, melyek sérülése, törése soha nem zárható ki. Ez a pacemaker elem nélküli és vezetékek nélküli műszer.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.