Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-02-27

Az utóbbi évtizedben kétszeresére nőtt a benzodiazepinek fogyasztása az USA-ban.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-26

Az amerikai opioid járvány akkora népegészségügyi probléma, hogy amellett már alig vesznek tudomást az etilalkohol káros voltáról.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-10-17

A népszerű parti drog az agyhoz kötődve kognitív változásokat okoz.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-01

A közlemény fontos megállapítása, hogy minél fiatalabb életkorban kezdődik a marihuána fogyasztás annál nagyobb az agyi struktúrák strukturális és funkcionális károsodása.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-06-27

A kábítószerek sorában ma már nem a heroin használat okozza a legnagyobb problémát, hiszen az interneten keresztül sokféle ellenőrizetlen pszichoaktív anyaghoz olcsón és könnyedén juthatnak hozzá az európai fiatalok.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-21

A családorvosok többsége nincs kellően felkészítve a helytelen szerhasználat felis­merésére és az ebből fakadó problémák kezelésére. Léteznek validált és időkímélő szűrési módszerek, amelyek lehetővé teszik a problematikus szerhasználat felisme­rését. Ha a szűrés eredménye pozitív, rövid felméréssel be lehet sorolni a beteget a veszélyes használat, a szerabúzus vagy a szerfüggőség kategóriájába. Veszélyes használat esetén elegendő lehet a rövid orvosi tanácsadás, szerabúzus esetén ezt folyamatos újraértékeléssel kell kiegészíteni, a szerfüggő betegeket mindenképpen addiktológushoz kell utalni. A szűrés, a tanácsadás és a kezelés során a beteg bizta­tására kell törekedni, kerülve a konfrontációt.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-05-24

Az N,N-dimetiltriptamin (DMT) növényi eredetű szerotoninerg hallucinogén. A DMT-vel kapcsolatos eddigi kísérletek a pszichotróp/pszichedelikus hatásra fokuszáltak. Egy új felfedezés, miszerint a DMT a szigma1-receptor endogén ligandja, fényt vethet a szer egyéb biológiai funkcióira. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2011-12-20
A tremor a leggyakoribb mozgászavar a klinikai gyakorlatban. Nyugalmi és akciós (poszturális, izometrikus, kinetikus) tremort különböztethetünk meg. Az esszenciális tremor a remegés leggyakoribb patológiás formája.
#9
Magyar Onkológia 55. évf. 3. szám
OTSZ Online
2011-09-23

- A zene helye és szerepe a megelőzésben és a gyógyításban
- Művészet és lelki egészség
- A művészet és kreativitás neurobiológiája
- Attitűdváltás vagy kiégés?
- Mentális környezeti tényezők az elhízás kialakulásában
- A cukorbetegség pszichés vonatkozásai
- Védő faktorok a mentális betegségek megelőzésében
- Az alkoholizmus kockázata fiatal és felnőtt népességben
- A pszichoaktív anyagok használatának tényeken alapuló megelőzése
-  A szenvedélybetegség hazai jellegzetességei
- Az elsődleges megelőzés lehetőségei a kezelés alatt álló daganatos betegek, hozzátartozóik és a kezelésüket végző szakemberek mentális egészségvédelme terén
- POSZTEREK
Formaldehid-indukált apoptózis és kromoszómaaberrációk követéses vizsgálata formaldehiddel exponált dolgozókban
- Géntoxikus expozíció hatásának vizsgálata egysejtes gélelektroforézissel (COMET-assay) perifériás limfocitákon
- Hormondisruptor hatások vizsgálata H295R sejtvonalon
- Az arzén-trioxid kromoszómaaberrációt okozó hatásának vizsgálata in vitro CHO sejteken
- Az iskola mentálhigiénéje, különös tekintettel a pedagógusok iskolai kommunikációjára
- Orvosegyetemi hallgatók stresszterhelésének és társas kapcsolatainak epidemiológiai vizsgálata
- Prostituáltak mentális problémáinak elmélete és különböző tények feltárásának kezdetei a 19. században

 

 

#10
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2011-09-14
A cikk arra a fontos, preventív beavatkozásokat megkövetelô körülményre hívja fel a figyelmet, hogy a pszichoaktív szerek rendszerint „oszteoaktívak” is. Mind a stimuláns típusú drogok (köztük az ecstasy, a nikotin és a koffein), mind pedig a depresszáns típusúak (köztük az opiátok és az alkohol) csökkentik a csonttömeget és rontják a csontminôséget tartós, rendszeres használat során. A kannabiszok a drogok egyetlen olyan csoportja, amelynek (káros hatásaik mellett) csontvédô, csontvesztést gátló hatást tulajdoníthatunk.
K
ulcsszavak: alkohol szisztémás csonthatásai, b2-adrenerg rendszer, csontátépülés, de de presszív hatású drogok, drogok osztályozása, hallucinogének, kannabinoid rendszer, stimuláns drogok

A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy a pszichoaktív szerek rendszerint „oszteoaktívak” is. Mind a stimuláns típusú drogok, mind a depresszáns típusúak csökkentik a csonttömeget és rontják a csontminőséget tartós, rendszeres használat során.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.